Hallén: - Blatter burde trukket seg før

Presidenten i Norges Fotballforbund mener det var tvingende nødvendig at Sepp Blatter gir seg. Også Erna Solberg støtter et skifte.

FIFA-president Sepp Blatter og NFF-presiden Yngve Hallén sammen på Ullevaal i oktober i fjor.
Les også

Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president

Les også

Korrupsjon og skandaler: Her er veien til Blatters fall

Fotballpresident Yngve Hallén sier at det var tvingende nødvendig at Sepp Blatter trakk seg som FIFA-president for å gjenskape tillit.

— Jeg tror det bare vil gå timer eller noen få dager før vi får vite den egentlige årsaken til at Blatter trekker seg nå og ikke da vi var samlet for fire dager siden. Han burde ha innsett alvoret og trukket seg før, sier Yngve Hallén på telefon fra Sogndal.

- Fikk du selv noe forvarsel om at noe var på gang i kveld?

— Nei, dette kom helt overraskende. Men det var tvingende nødvendig for å gjenskape tilliten til organisasjonen og de prosessene som nå er på gang.

- Hva vil skje videre?

— Det er flere visepresidenter som kan bli konstituert, og vi har andre som tidligere har trukket seg i protest mot Blatter. Mange er samlet i St Petersburg 25. juli, men jeg tror det er for tidlig å få kalt inn til en ny FIFA-kongress allerede da, sier Ynge Hallén.

Erna Solberg: - Greit med et skifte

Statsminister og (Brann-supporter) Erna Solberg synes det har vært nok rusk rundt Blatter til at han nå valgte å trekke seg.

— Han har sittet lenge nok, og det hadde vært mye rusk rundt organisasjonen. Derfor synes jeg at det var greit med et skifte nå og få opp noen nye, sier Erna Solberg, som tirsdag kveld er i Karasjok.

- Øyner du noe reelt håp om at vi skal få oppleve en faktisk endring?

— Ja, alle de vestlige organisasjonene har vært tydelige på at vi må få større åpenhet og mindre av det vi mistenker har vært erfaringen de siste årene, sier Solberg.

- Noe må ha skjedd

— Dette var veldig overraskende. Jeg så ham i selvsikker modus på scenen i Zürich fredag, så dette hadde jeg ikke ventet, sier Karen Espelund, som sitter i FIFAs komité for kvinnefotball og i UEFAs eksekutivkomité.

FORNØYD: Karen Espelund er glad for at Sepp Blatter nå går av som FIFA-president.

— Jeg er veldig glad for at vi nå får dette skiftet vi har jobbet for i mange, mange år. - Hva tror du er grunnen til at han trekker seg nå?

— Noe må jo ha skjedd, og dette noe vil sikkert komme frem etterhvert. Vi vil nok se at lojaliteten endres en del nå slik det skjer ved slike lederavganger.

- Hva vil nå skje videre med tanke på ny president?

— Jeg har foreløpig ikke rukket å lese meg opp på statuttene, men bare hørte at det er fire måneders innkallelsesfrist. Nå må konføderasjonene jobbe sammen og få frem en god plan for veien videre.

- Så sent som i dag uttrykte du skepsis til å kunne fortsette under Blatters styre. Er den skepsisen borte nå?

— Det er det aller minst viktige her. Nå må vi jobbe for å få gjennomført de reformene som bare må komme. Jeg ser at Blatter nå også selv nevner reformer han selv tidligere helt har avvist, sier Espelund som reiser til kvinne-VM i Canada onsdag morgen. Der skulle hun opprinnelig møtt mannen som har kalt seg selv «kvinnefotballens gudfar». Det meste taler for at han ikke vil være til stede på mesterskapet.

Les også

«Velkommen etter, Blatter. Kom aldri tilbake til fotballen.»

RBK-Eggen: -Tvingende nødvendig

Trenerlegenden Nils Arne Eggen håper at de som elsker fotballen nå vil benytte sjansen til å ta sporten sin tilbake.

— Jeg synes det er veldig bra at Blatter nå trekker seg. Det var tvingende nødvendig for å gjenreise tilliten. Men det sier også mye om Europas dominans og oppførsel når vi ser hvordan Blatter har hatt støtte fra verdens fattigste land. Det er jo noe som er galt når vi henter afrikanske spillere billig for så å tjene millioner på å selge dem videre.

- Hva mener du vi bør lære av det?

— Vi må bort fra at penger og fortjeneste er blitt det viktigste i fotballen. Det er jo noe riv ruskende galt når unge spillere i Real Madrid tjener én million i uka, mens halvparten av de jevngamle på tribunen lever på trygd. Dette er totalt på kollisjonskurs med de prinsippene som vi må bruke for å bygge et moderne samfunn, sier 73-åringen.

Rekdal vil ha yngre leder

— Dette er bra. Så mye grums og sirkus det har vært rundt Fifa har hele fotballen mistet troverdigheten. Reaksjonene på gjenvalget har vært sterke, sier Kjetil Rekdal.

Han mener Blatter måtte trekke seg uansett om han har vært innblandet i noe eller ikke.

— Jeg tror det kan ha kommet frem mer, og at nettet snører seg rundt den sittende ledelsen, men vi vet jo ikke dette ennå. Nå trenger vi en moderne og yngre leder for Fifa, sier Rekdal.

Omdal ber om øvre aldersgrense

Per Ravn Omdal er tidligere styremedlem i FIFA. Han er glad for beskjeden om at Blatter nå trekker seg.

– Sepp Blatter har utvilsomt gjort en del bra for fotballen. Men tiden for et presidentskifte i FIFA har vært overmoden lenge, sier Omdal.

Han håper at FIFA nå blir enig om en øvre aldersgrense for presidenter.

– Det bør jobbes frem en øvre aldersgrense på 70 år, samt at man kun kan sitte to mandatperioder, det vil si to perioder på fire år. Vi kan ikke risikere at en 79-åring blir gjenvalgt slik vi opplevde nå, sier Omdal.

Han håper at Blatters avgang kan skape et nytt FIFA.

– Jeg har ikke lagt skjul på at han burde trekke seg, så dette er bra. Nå må organisasjonen kjenne sin besøkelsestid til å skape et reelt demokrati med åpenhet, like muligheter for alle og å bygge en positiv identitet som er fotballen verdig. Det er viktig at alle gode krefter samler seg. Nå skal FIFA gå fra å være enmannsstyrt til å bli et demokratisk styre med en yngre og mer dynamisk leder, sier Omdal.