Fotball

Den siste bergenser

haugenmaal
Cupfinal Brann - Lyn 4-1 Jubel Sæternes og co

<p>Helge Haugen var eneste bergenser i startoppstillingen i finalen i 2004.</p>

 • Roy Ellingsen

På veien til Ullevaal «vokser hver liten bergenser, til et freidig og fargerikt troll» heter det i sangen. Siden krigen har 33 bergensere blitt cupmestere for Brann. Fem av dem ble det i 2004, men det var kun Helge Haugen som fikk oppfylt de fleste bergensgutters drøm om å starte cupfinalen for Brann.

Uforglemmelig

Det var spesielt for løpsmaskinen fra Flaktveit. På spørsmålet om hvor høyt han rangerer opplevelsen blant alle sine fotballkamper, kommer svaret kontant:

— Jeg rangerer det veldig høyt, blant alle mine dager på jorden!

Søndag 7. november 2004 var en spesiell dag for mange bergensere. Det var 22 år siden sist Brann vant noe som helst av betydning. En hel generasjon bergensere trodde det var slik det skulle være; at Brann ikke skulle vinne noe som helst.

— Det var en søndag jeg aldri kommer til å glemme, sier Haugen.

I år er det Erik Mjeldes tur. Han er den eneste bergenseren i den antatte startoppstillingen.

Oppstyr

I dag spiller Haugen for Hønefoss. Ingen bergensere drømmer om å spille for dem. Ikke Tromsø heller, der Haugen gikk da Brann-karrieren tok slutt. På bergenske asfalt-, grus-, gress- og kunstgressflekker drømmes det om Brann.

- Noen store drømmer hadde jeg ikke, før jeg gikk til Brann fra Åsane, men det er alltid Brann som har vært klubben , sier Haugen.

Han husker godt dagene før cupfinalen.

— Den gang som nå var det laging av nye sanger og masse oppstyr i ukene og dagene før finalen. Men da vi kom til Oslo, var det som en vanlig kamp. Vi reiste dagen før, og cupfinalen går så tidlig på dagen, at vi ikke rakk å bli nervøs. Da fikk vi også bedre tid til å feire, sier Helge Haugen.

Bagasjearbeider Friele

Etter finalen var det bankett i Oslo og fest i Bergen. Mottakelsen på Torgallmenningen ble kraftig forsinket. Stort oppbud på Flesland gjorde at Brann hadde problemer med å komme seg ut av terminalbygningen.

- Det jeg husker best fra Flesland er at Herman Friele lesset bagasje inn på bussen. Det er et minne som sitter , sier Haugen.

At Brann er noe for seg selv har sliteren merket etter at han forlot klubben.

— Det er litt mindre skala i andre klubber, sier han.

Det kan være de spesielle forholdene i Brann var en medvirkende årsak til at det tok 22 år før bøtten kom hjem til Bergen igjen.

— Det kan av og til være vanskelig å leve opp til forventningene i Bergen, sier Haugen.

Et smart tap

I år var det ikke de store forventningene. Likevel har Brann levert.

— Det smarteste de har gjort var å tape for Nest-Sotra, sier Haugen. Han har tro på Brann søndag.

- Jeg tror Brann vinner, fordi de har det beste laget. De er et godt kollektiv. I tillegg har de matchvinnere foran og bak. Jeg unner Bergen og Brann seier etter bølgedalen som kom etter gullet i 2007 , sier Helge Haugen.

Han har to år igjen av kontrakten med Hønefoss BK. I februar er han ferdig med turnustiden og blir autorisert fysioterapeut. Da har han tenkt å praktisere i den nyopprykkede eliteserieklubben.

— Jeg gleder meg til å være tilbake i eliteserien. Det var derfor jeg kom til Hønefoss også, for å rykke opp igjen, sier Haugen.

Søndag er han på plass på Ullevaal, for å heie frem gamleklubben til enda et NM-gull – og for å utøke bergenskvoten blant Branns cupmestere.

Bergensere i cupfinalen for Brann siden cupen ble landsdekkende:

2004: Helge Haugen, Arve Walde

1999: Cato Guntveit, Per-Ove Ludvigsen

1995: Eirik Skjælaaen, Inge Ludvigsen, Erik Johannessen, Per-Ove Ludvigsen

1988: Lars Moldestad, Trond Nordeide, Per Hilmar Nybø

1987: Hans Brandtun, Per Hilmar Nybø, Trond Nordeide, Lars Moldestad

1982: Hans Brandtun, Bjørn Erik Brandt, Kjell Rune Pedersen, Ingvar Dalhaug, Øivind Pettersen

1978: Jan Knudsen, Helge Karlsen, Tore Nordtvedt, Bjørn Erik Brandt, Terje Rolland, Kjell Rune Pedersen, Ingvar Dalhaug, Atle Hellesø, Ingvald Huseklepp, Steinar Aase, Bjørn Tronstad

1976: Jan Knudsen, Tore Nordtvedt, Helge Karlsen, Atle Bilsback, Egil Austbø, Frode Larsen, Ingvald Huseklepp, Rune Pedersen, Steinar Aase, Bjørn Tronstad

1972: Oddvar Træen, Helge Karlsen, Rune Pedersen, Ole Kobbeltvedt, Erling Mikkelsen, Atle Bilsback, Tore Nordtvedt, Frode Larsen, Torgeir Hauge, Roald Jensen, Jan Erik Osland

Les også

 1. Branns cupfinaletapere

 2. Bergen eier Karl Johan

 3. Erik Huseklepp og kjæresten venter barn

 4. Talentet som glapp for Brann

 5. Branns ukjente Torp-erstatter vil bli i Bergen

 6. Vurderte å gi seg

 7. Klar for å slukke Brann

 8. Aalesund er Drillos cupfavoritt

 9. Slik får Aalesund-fansen med seg festen

 10. - Det verste med Aalesund? At de har Kjetil Rekdal

 11. Nå tømmes Bergen for fotballfans

Les mer om

 1. Fotball-NM