Fotball

Nå er 40 000 seter ledige mot Norge

Svenskene gir stort sett blaffen i naboduellen.

Det er plass til 50.000 tilskuere når det spilles fotball.
  • Bernhard Veland
Malin Sparf Rydberg.
Fotballarenaer er vanligvis uten slike resultattavler, men på Friends Arena er det mulig på grunn av takkonstruksjonen. Hver side måler 65 kvadratmeter.
Det var mange journalister til stede da de svenske spillerne stilte opp for pressen.

STOCKHOLM: Onsdag morgen var det solgt 11.600 billetter til Sverige-Norge, noe som betyr at de aller fleste setene i Friends Arena blir tomme.

— Vi kan jo håpe på 13-14.000 tilskuere, det kommer an på været , sier billettsjef i det svenske fotballforbundet, Lena Danielsen.

Ifølge henne er det omtrent som normalt for en kamp med landslaget i august.

- Så det har ingenting med motstanderen å gjøre?

— Nei, generelt pleier det å være på dette nivået. Det er vel fordi det ennå er ferie og skolene ikke har startet.

Det svenske herrelandslaget har for vane å spille en treningskamp på hjemmebane denne måneden.

Ifølge Expressen går det mot en bunnrekord tilskuermessig: På 2000-tallet har det aldri vært færre enn 15.000 tilskuere i disse kampene. Lavest til nå var kampen mot Hellas i Norrköping i 2003. Flunkende nye Friends Arena i Stockholm har plass til 50.000 tilskuere.

Brasil, Argentina, England

— Vårt publikum har blitt bortskjemte med kamper mot England, Argentina og Brasil, sier Lasse Richt i det svenske forbundet til avisen.

Siden Zlatan åpnet Friends Arena ved å score fire mål mot England i november (mulig du husker brassesparket?), har det stort sett vært utsolgt når Sveriges herrer har spilt kamp her. Laveste tilskuertall til nå er siste kamp i VM-kvaliken mot Færøyene. Da kom det 32.858 til stadion i Stockholm. Foruten har det vært bortimot smekkfullt.

1 million

Ifølge presseansvarlig på Friends Arena, Malin Sparf Rydberg, har det vært 1 million besøkende på arenaen siden den offisielle åpningen.

Over 150.000 av disse var på konsert med Bruce Springsteen fordelt over tre dager. Helt fullt er det selvsagt ikke hver gang, men det er mulig å stenge av deler av stadion når det konserter, slik at det føles mer intimt.

— Dette er Sveriges største innendørsarena, taket kan skyves på plass på 15-20 minutter. I tillegg kan tribunene justeres og stadion er laget slik at lastebiler og busser kan kjøre under banen og inn på arenaen. Logistikkmessig er det fantastisk, og Friends Arena er bygd både for idrettsarrangement og konserter, sier Sparf Rydberg.

Stadion som kostet 2,8 milliarder svenske kroner huser Allsvenskan-klubben AIK og Sveriges herrelandslag. Den var også vertskap for finalen i fotball-EM for kvinner i juli.

Arenaen har fått mye kritikk for dårlig lyd: Det høres ikke godt at det er mange folk på kampene.

- Noen synes det er bra og andre ikke. En sak har alltid to sider. Vi har fått innspill fra mange personer og ser hva vi kan gjøre , sier Sparf Rydberg.

Hun opplyser at det skal være flere ulike arrangement på Friends framover: Speedway, monstertruck og hesteshow.

— Og da SM-finalen i bandy ble spilt, var det 40.000 her.

PS. Navnet til stadion tilhører egentlig Swedbank, men de valgte å gi det til antimobbeorganisasjonen Friends.

    Les mer om

    1. Herrelandslaget fotball