Foreldre gikk til søksmål: Nå blir det forbudt for amerikanske barn å heade en fotball

Frykten for hjerneskader gjør at fotballforbundet endrer reglene.

ER DETTE FARLIG? En gutt header ballen i slumnmen Varjo i utkanten av Brasilia. Nå tar stadig flere medisinske eksperter til orde for å forby headinger i barnefotballen (dette er et illustrasjonsfoto, og har ikke noe med det konkrete forbudet i USA å gjøre).
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas

Det amerikanske fotballforbundet har kommet med en plan som skal forby at barn opp til ti år header ballen. Det skal også innføres begrensninger på antall headinger under trening for barn mellom 11 og 13 år, skriver BBC.

Tiltaket kommer etter at en gruppe foreldre gikk til søksmål mot FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) og California Youth Soccer Association for å opptre uansvarlig og ikke ta nok hensyn til og forsøke å beskytte unge spillere.

Det er spesielt frykten for hjerneskader som ligger bak søksmålet.

— Selv om dette er anbefalinger, er de basert på råd fra den medisinske komiteen i US Soccer. Derfor anbefaler US Soccer sterkt at de følges, heter det i en uttalelse fra forbundet.

Forskere advarer

En regel mot headinger i barnefotballen vil følge rådene til nevrologen Michael Grey ved Universitet i Birmingham.

Han har tidligere advart mot at dette kan føre til hjerneskader, og mener også at det kan skade spillere i voksen alder.

Ifølge Telegraph har flere anerkjente leger advart mot headinger i barnefotballen på bakgrunn av skanninger av hjernen til profesjonelle spillere. Disse skal ha vist flere tydelige skader.

Forskning og forsøk på dyr skal ha gitt blandede svar.

— Jeg mener ikke at barn bør slutte med sport, fedmeepidemien tilsier at vi heller bør oppmuntre dem. Men vi må gjøre noen regelendringer og noe med måten vi trener barn på. Barn bør ikke heade ballen. Vi vet ikke i hvilken alder nakken til et barn blir sterk nok til å holde i mot bevegelsen på hodet når det blir truffet av en ball, sier Grey.

Han sier videre at noen av hans kollegaer foreslår 14 år, men at han selv tror det er ganske individuelt.

En rapport til det britiske parlamentet ba i sommer om tiltak som reduserte antall headinger innen fotball, spesielt blant barn.

Lege avventende

Aftenposten snakket med tidligere landslagslege, Thor Einar Andersen om temaet i fjor. Han har også 20 års fartstid med barnefotball i Nordstrand.

– Jeg mener det ikke er forskning som støtter opp under dette. De hodeskader vi ser innenfor fotballen, handler om slag, spark eller sammenstøt. Jeg mener det ikke finnes noe skikkelig sammenheng mellom heading og varige hodeskader dersom spillerne lærer seg å heade.

Mange har lest saken vår om hopplegenden Matti Nykänen som nå lever av en helt annen karriere.