Keepernes kirkegård

<br></br><br></br><p>Peter Schmeichel blir regnet som Alex Fergusons beste signering. Men bortsett fra Edwin van der Sar har de fleste keepere siden Schmeichel feilet på Old Trafford.</p>

keepermontasje
  • Tore Strand

Tirsdag var det Ben Amos som sto i mål da Stoke ble slått 2-0, en sisteskanse som ble vraket i Molde til fordel for Knut Dørum Lillebakk. I dag er David de Gea klar for spill etter sin skade, men tidenes dyreste United-keeper har ikke overbevist etter overgangen fra Atlético Madrid i sommer. Nå frykter United-tilhengerne at sir Alex Ferguson har bommet på nok et keeperkjøp.

DIREKTE 17:

For vel ett år siden kom United-manageren med en av sine sjeldne innrømmelser i et intervju med Daily Mail. Edwin van der Sar hadde da annonsert sin retrett etter forrige sesong, og Ferguson sa følgende:

— Jeg skulle signert Edwin van der Sar da Peter Schmeichel la opp. Det var en feil, men nå kjenner vi problemstillingen og føler oss trygge på å finne den rette etterfølger til van der Sar.

Dyr keeper

På de seks årene fra Schmeichel ga seg til Edwin van der Sar ble hentet fra Fulham i 2005, var en rekke keepere innom Old Trafford. Ingen av dem slo til. Kun tiden vil vise om United er inne i en ny keeperkriseperiode.

Anders Lindegaard ble hentet fra Aalesund for ett år siden for 35 millioner kroner, og i sommer kom 21 år gamle David de Gea fra Madrid for 160 millioner kroner. I sin første treningskamp slapp spanjolen inn en ball som han burde tatt, og feilene har vært flere siden ankomsten til Manchester. Ikke minst i to mesterligaoppgjør mot Basel og Benfica, og da United ble slått ut av FA-cupen på Anfield forrige helg, fomlet han da Daniel Agger ga Liverpool ledelsen.

Den aller største de Gea-blemmen kom på 70-årsdagen til Alex Ferguson. Old Trafford-publikumet sang bursdagssanger og alle ventet på å feire nyttårsaften med tre poeng mot bunnlaget Blackburn. Liggende på gresset ble spanjolen vitne til at Grant Hanley scoret vinnermålet for Blackburn, og de som kunne sin United-historie mintes Massimo Taibi, en av dem som virkelig feilet som United-keeper.

Lindegaard tredje best

Anders Lindegaard har vært mer stabil og så ut til å ha tatt initiativet i keeperkampen før han ble skadet på trening tidligere i uken. Noe som betyr at han må ta en pause på fire uke. Dermed kan rivalen de Gea få muligheten til å etablere seg som førstekeeper foran tredjevalg Ben Amos og polakken Tomasz Kuszczak, som har kommet i kulden etter kritikk mot Ferguson for ikke å ha gitt ham anledning til å forlate klubben før kontrakten går ut.

I sine ti første United-kamper slapp Lindegaard kun inn fem mål, og kun to keepere har bedre tall å vise til fra tilsvarende mange oppgjør. Ikke overraskende er det Peter Schmeichel som slapp inn kun to, og Edwin van der Sar med fire i sine første kamper. Til det kan Lindegaard svare at Schmeichel stort sett hadde samme startoppstilling – Parker, Bruce, Pallister, Irwin – i forsvaret foran seg, mens Lindegaard har måtte gjøre seg kjent med langt flere alternativer som følge av de mange Manchester United-skadene.

Anbefaler trening

Det samme kan de Gea si. Han slapp inn 17 mål på sine ti første kamper. Han rapporteres klar til Stamford Bridge-duellen med Chelsea, men keeperlegenden Alex Stepney, som sto i mål da Manchester United vant serievinnercupen i 1968, råder spanjolen til å ta en kamppause.

- Alle så hvilke problemer de Gea hadde i feltarbeidet mot Liverpool. Det er et dårlig signal når ens egne spillere skal beskytte sin keeper slik tilfellet var på Anfield. Spanjolen må lære seg å gå i duellene, og det gjør han best ved å få skikkelig trening. Derfor bør noen andre stå i mål de nærmeste ukene, sa Alex Stepney til Manchester Evening News etter cupexiten mot Liverpool.

Med Anders Lindegaard på skadelisten er det klart at Ferguson velger å satse på David de Gea som sisteskanse. Det blir en utfordring for den unge sisteskansen så lenge en vet at det er ti år siden Manchester United vant på Stamford Bridge, en bane der de kun har hentet 3 av 27 mulige poeng.