Fotball

Da Norges dårligste lag endelig vant

De sto med null poeng og lå helt sist i seriesystemet. Her er en historie fra hverdagen i norsk 9.-divisjon – om laget som ligger 1566 plasser bak eliteserieleder Molde.

svp://19996?view=ap
  • Jørgen Tjærnås

HAKADAL (Aftenposten): Du visste kanskje ikke at det fantes en 9. divisjon i norsk herrefotball? Men det finnes én. Der spiller Enebakk og Hakadal.

Det nærmeste du kommer Lionel Messi og Cristiano Ronaldo en tirsdagskveld på Elvetangen kunstgress i Hakadal, er trøyeryggene til småungene som løper langs banen her. Ute på kunstgresset er det snart klart for et bunnoppgjør. Et skikkelig bunnoppgjør i norsk fotball som skal vise seg å få et litt overraskende resultat.

Av de 1567 lagene som er en del av det norske seriesystemet for seniorlag i 2014, er det Enebakk som ligger dønn sist, 1566 plasser bak ledende Molde.

Vidar Nysæter (t.h.) og Simen Bakken Lorentzen på Enebakk-benken fortviler når ledelsen ser ut til å glippe. Foto: ANETTE KARLSEN

Det er ikke dermed sagt at Enebakk nødvendigvis er dårligere enn alle de 1566 øvrige lagene. For i Norge er det de 18 fotballkretsene som bestemmer hvordan de ønsker å bygge opp seriesystemet fra 4. divisjon og nedover. Fra 3.-divisjon og oppover er trinnene uavhengige av kretsene, og lag møtes på tvers av hvilken krets de tilhører.Denne friheten har gjort at de 19 kretsene har valgt forskjellige måter å bygge opp sitt system for de lavere nivåene. I befolkningsfattige kretser er det nok jobb med å fylle opp 5.— eller 6.-divisjon. I Trøndelag har man valgt åtte avdelinger i 6.-divisjon som sitt laveste nivå. I Oslo, kretsen med flest lag, stopper det med 40 lag og tre avdelinger i 8.-divisjon.

Dermed er Akershus fotballkrets alene om å gå så langt ned som 9.-divisjon.

Det er her vi finner Enebakk og Hakadal sammen med ni andre lag.

Stygge siffer

— Det er rett og slett fordi vi har ønsket å ha kun én avdeling pr. divisjon. Det har vært et ønske også med tanke på å gjøre det oversiktlig med opp- og nedrykk. Slik har det vært hos oss i en del år nå. Tidligere var 8. divisjon lavest, men så fikk vi flere lag, og da opprettet vi 9. divisjon, forteller Anne Ringdalen, daglig leder i Akershus fotballkrets.

Sesongen har vært begredelig for Enebakk så langt. Før kampen mot Hakadal – lagets nest siste kamp for sesongen – er det blitt store tap og stygge siffer.

Motstander Hakadal er da heller ikke langt foran. Med unntak av en imponerende 9-1-seier over Funnefoss/Vormsund 2 tidlig i sesongen, har laget på sine syv øvrige kamper kun kapret ett poeng. Dermed ligger laget nest sist i 9. divisjon.

Rundt 20 personer har samlet seg langs banen når Arndt Kubosch, Enebakks trener, lagleder og midtstopper fører sine menn til kamp. Han har med seg 14 spillere på den rundt tre kvarter lange turen til Hakadal. Flere av dem spiller egentlig for klubbens oldboyslag. I tillegg er et par spillere hentet inn fra klubbens førstelag, som spiller i samme avdeling, men med det misvisende navnet Enebakk 2.

Trener og midtstopper Arndt Kubosch ser betenkt ut, selv om laget leder 4-0 til pause. Preben Bergdahl (t.v.) og Johnny Bjørkli (t.h.) er klare for 45 nye minutter. Foto: ANETTE KARLSEN

— I et par av kampene har vi vært sjanseløse. Men vi har vært ordentlig nær poeng et par ganger og, sier Kubosch på vei til kampen.Taktikken er relativt enkel. Selv blir han den eneste utespilleren som holder i 90 minutter på sin plass i midtforsvaret. I 4-4-1-1, med lagets hurtigste og antatt sterkeste spiller, Preben Bergdahl, som enslig spiss, håper man å holde tett, samtidig som det skal åpne seg muligheter til å kontre inn et par mål.

Uten poeng

Bengt Jørstad, én av seks keepere for Enebakk denne sesongen, er med sine 38 år en unggutt i forhold til backfireren han befinner seg bak. For i forsvarsfireren, hvor Per Egil Sandås med sine 56 år er eldstemann, nærmer sammenlagtalderen seg 200 år.

Etter en innledning hvor hjemmelagets venstrekant flere ganger har vist at tempoet hans kan bli et stort problem for de poengfattige gjestene, er det som om noe skjer. For plutselig er det gjestene som begynner å skape sjanser. Det er derfor langt fra ufortjent at Thomas Jernberg etter 15 minutters spill setter ballen i mål etter et innlegg fra angriper Preben Bergdahl.

Kanskje tror ikke tilskuerne helt det de er i ferd med å oppleve. Drømmeomgangen for Enebakk fortsetter. Til pause går de med en 4-0-ledelse.

— Vi skal, skal, skal orke å holde ut i 45 minutter til nå, roper Arndt Kubosch til lagkameratene i pausen – etter noen pliktskyldige formaninger om å holde midtbanefemmeren kompakt.

Det er som en pauseprat på et hvilket som helst nivå i norsk fotball. Men starten på 2. omgang tyder på at ikke alle hørte på trenerens formaninger.

For om de første 45 minuttene forklarte hvorfor laget har til gode å ta poeng denne sesongen, viser de klare tegn på å være et bunnlag etter pause. I løpet av omgangens første kvarter har angriper Bergdahl rukket å misbruke en straffe han selv skaffet. Samtidig har hjemmelaget Hakadal hevet seg mange hakk. Med tre raske mål fra hjemmelaget har en komfortabel 4-0-ledelse plutselig blitt til nervepirrende 4–3. Fra bortelagets benk kommer det tydelige sukk. «Nå skjer det igjen», sies det.

Flomlysene er skrudd på i Hakadal.

Og når kampens tempo når sitt bunnivå, lobber Damian Siminski perfekt fra 18 meter, og sender Enebakk opp i en 5–3. Noen minutter senere blåser dommeren av kampen. På sidelinjen feires det med en stor dose glede – og en liten dose vantro.

Enebakk, laget som lå helt sist i det norske seriesystemet, ligger fortsatt helt sist. Men der laget for to ganger 45 minutter siden sto uten poeng, har de nå notert seg for en seier.

— Dette var veldig, veldig deilig, sier Kubosch.

Men å lede et seirende lag gir ingen ekstra privilegier. Etter et par mislykkede forsøk på å delegere vekk oppgaven med å bære lagets flasker, må altmuligmannen ta også den jobben selv.

Siste sesong

Enebakks lag prøver å få litt varme i kroppen før kampstart. Simen Bakken Lorentzen (t.h.), Per Egil Sandås (i midten) og Glenn-Ove Gran. Foto: ANETTE KARLSEN

Seieren betyr at laget ikke lenger er med i den eksklusive gruppen av lag uten poeng. For etter Enebakks seier mot Hakadal er det nå kun 13 lag, fra 4.— til 8.-divisjon, fra Troms til Vestfold, som venter på årets første poeng i Norge. Kanskje bør tittelen som «Norges dårligste lag» nå sendes videre til ett av dem?Én uke senere er det tilbake til hverdagen for Enebakk. Med 0-8-tap hjemme mot Lillestrøm 3, runder laget av sesongen. En kampkollisjon med klubbens annetlag, som spiller i samme avdeling, gjør at de stiller langt tynnere enn i seieren over Hakadal.

Dermed ender laget helt sist, i det som blir deres siste sesong. For frafall og kampkollisjoner gjør at Enebakk neste sesong trolig kun stiller med ett lag i 9. divisjon.

Men før laget ble historie rakk de i det minste å notere seg for én enslig seier, en tidlig høstkveld i Hakadal.

Fakta

Antall lag i det norske seriesystemet

Eliteserien: 16

1. divisjon: 16

2. divisjon: 56

3. divisjon 164

4. divisjon: 312 lag

5. divisjon: 411 lag

6. divisjon: 347 lag

7. divisjon: 174 lag

8. divisjon: 60 lag

9. divisjon: 11 lag

Antall seniorlag i Norge 2014: 1567

9. divisjon i Akershus

1. Haga 25

2. Fet 3 23

3. Flisbyen 4 21

4. Lillestrøm 3* 20

5. Skogbygda 19

6. Enebakk 2 18

7. Borgen 2 10

8. Bøn 10

9. Funnefoss/V.und 3 6

10. Hakadal 4

11. Enebakk 3

*Trukket to poeng pga. bruk av ikke spilleberettiget spiller.

svp://19996?view=ap