Fotball

Putin og Pelé på tribunen da Russland åpnet med seier i sitt eget prøve-VM

Turneringen er en forsmak på VM neste sommer.

President Vladimir Putin hilser på legenden Pelé under kampen i St. Petersburg lørdag. FIFA-president Gianni Infantino bak til venstre. Foto: Dmitry Astakhov / TT / NTB Scanpix

RUSSLAND - NEW ZEALAND 2–0

Vertsnasjon Russland hadde god kontroll på New Zealand og vant 2-0 i åpningskampen i FIFAs kontinentcup i fotball lørdag.

Turneringen er i praksis også prøve-VM ettersom den tradisjonelt arrangeres i det landet som skal arrangere VM året etter.

Det russiske hjemmelaget, som er i gruppe med Mexico og Portugal i tillegg til New Zealand, tok ledelsen etter 31 minutter da Denis Glusjakov kom alene med keeper.

Den russiske spilleren vippet ballen over en utrusende Stefan Marinovic i New Zealand-målet. Både Glusjakov og forsvareren Michael Boxall stormet etter ballen. I forsøket på å holde den ute var newzealenderen uheldig og satte stolpereturen i eget mål.

– Jeg trodde jeg hadde scoret, men det spiller ingen rolle hvem som krediteres. Det viktigste er at det ble mål, sa Glusjakov.

Les også

Bendtner i stort intervju: - Det viktigste var å finne igjen gleden. Jeg var blitt lei fotball

Forelsket

Etter pause doblet hjemmelaget ledelsen da Fjodor Smolov fikk ballen sentralt i banen. Han sendte den ut til Alexander Samedov på høyre, som slo inn foran mål. Der kom Smolov stormende og satte forholdsvis enkelt inn 2-0 til applaus fra Russlands president Vladimir Putin på tribunen.

Fjodor Smolov satte inn det siste målet da Russland slo New Zealand 2-0 i FIFAs kontinentcup lørdag. Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

– Det er viktig for oss å få folket til å forelske seg i landslaget, sa Smolov etter kampen.

Ti minutter før kamp stilte begge lag seg opp mot en av tribuneseksjonene hvor Putin og FIFA-president Gianni Infantino holdt hver sin tale.

Mobiliserte

– Når presidenten i ditt land kommer og holder en tale, gjør det at vi mobiliserer, sa Russland-trener Stanislav Tsjertsjesov gjennom sin tolk etter kampen.

Turneringen fortsetter søndag med kampene Portugal – Mexico og Kamerun – Chile.

Suksess i prøve-VM er ingen garanti for suksess i det påfølgende VM. Aldri har nasjonen som har gått til topps i kontinentcupen maktet å vinne VM året etter.

Åpningskampen ble spilt på den rådyre nye arenaen i St. Petersburg, der også finalen 2. juli skal spilles. Lørdag var det mange tomme seter.

(©NTB)

Les mer om

 1. Vladimir Putin
 2. New Zealand
 3. Russland
 4. FIFA

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Russland på hodet ut av prøve-VM på hjemmebane

 2. FOTBALL

  Ronaldo senket VM-vertene

 3. FOTBALL

  «Russland tapte, men mesterskapet har overgått alt Putin kunne drømme om»

 4. FOTBALL

  Pøblene er Vladimir Putins store frykt. Her er grepene Russland har tatt.

 5. FOTBALL

  Flåklypa, Mourinho, våpen, kampfiksing og «handsjeik» – Putin latterliggjøres for VM-jubelen

 6. FOTBALL

  Ingen trodde på dem før VM: I åpningskampen herjet Russland