Fotball

Hent inn disse for å hjelpe Flovik og TIL fra nedrykk

TIL-ledelsen freder Bård Flovik. Da bør de mandag ta to mann inn på kontoret: Truls Jenssen og Sigurd Rushfeldt.

Gutan trenger selvtillit foran mål, og Sigurd Rushfeldt vet best av alle hvordan man oppnår det.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

KOMMENTAR : Gutan tapte sin fjerde eliteseriekamp på rad mot Vålerenga søndag ettermiddag. Tabellen forteller at TIL ligger på kvalikplass med bare 180 minutter igjen å spille av sesongen. Da blir ord som ”krise” og ”alvorlig” egentlig ikke dekkende.

Etter kampslutt stilte sportsssjef Svein-Morten Johansen opp i pressesonen og uttalte seg om stoda.

— Vi står sammen i de siste to kampene, og så gjelder det å forene kreftene, finne ut hva som er de gode grepene å gjøre, sa Johansen som er den øverste sportslige ansvarlige på Alfheim, og rapporterer til styret.

Mange roper nemlig på Bård Floviks avgang, og andre klubber i TILs situasjon ville nok kunne sparket treneren med to kamper igjen. Det tror jeg ikke vil skje på Alfheim akkurat nå, av to årsaker.

Kostbar sluttpakke

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Den første er økonomien. Skulle TIL-ledelsen velge å avsette Flovik, vil det potensielt koste klubben flere millioner kroner i sluttpakke, siden han har kontrakt to år til. TIL betalte Steinar Nilsen et millionbeløp for 13 måneder siden da han ble sagt opp, så det frister neppe å bruke enda flere millioner på å avsette nok en hovedtrener så kort tid etterpå.Ifølge det som er allment kjent, finnes det ikke noen klausul i Floviks avtale som gjør at klubben kan avsette ham ved svake resultater eller nedrykk, uten å måtte kompensere betraktelig. Ja, det koster mer å rykke ned, men effekten av å avsette Flovik to kamper før slutt er ingen garanti for fortsatt eliteserieplass.

Den andre årsaken er at dersom TIL-ledelsen i høst velger å fjerne Flovik, vil de sette seg selv i et dårlig lys. Jeg skrev i vinter at TIL måtte ta en avgjørelse vedrørende hva de ønsket med hovedtrener Bård Flovik. Han hadde fram til i februar en kontrakt som gikk ut etter årets sesong, som i stedet ble forlenget til ut 2018. Etter mitt syn bør ikke TIL ha en trener som er på utgående kontrakt. Det skaper usikkerhet hos mange i klubben, og legger ikke minst grobunn for mye unødvendig spekulasjoner utad.

Klubbledelsen, ved styreleder Per Aronsen, besluttet at Bård Flovik var deres mann, og må stå til ansvar for det. Skulle de nå avsette Flovik, vil det være lett å spørre om vurderingen som ble gjort da de bestemte seg for å ansette ham var riktig.

Ved å la være å ta en skikkelig runde i trenermarkedet da Steinar Nilsen fikk sparken i august 2015, satte klubbledelsen seg i en knipe da ropene om Bård Floviks avgang begynte å komme etter en rekke svake sportslige resultater. Gjennom å eventuelt fjerne Flovik vil de da erkjenne at han var en feilansettelse, og i samme slengen vil det koste TIL et millionbeløp som de ikke har.

Ekstrem kompetanse

Truls Jenssen er per i dag utviklingsleder i klubben.

Men noen grep kan TIL-ledelsen gjøre – selv om det tydeligvis ikke kommer på tale å fjerne hovedtreneren nå. For å berge TILs eliteserieeksistens kan de hjelpe Flovik til å stå bedre rustet i de to avgjørende ukene som klubben nå er på vei inn i. Å hente inn spillere er uaktuelt, men de kan derimot støtte den omstridte hovedtreneren gjennom å få inn mer kompetanse i trenerteamet.I klubben finnes det to mann som kan komme inn på dagen. Truls Jenssen og Sigurd Rushfeldt har begge ekstrem kompetanse som TIL trenger. I tillegg har de noe TILs nåværende trenerteam ikke har; erfaring fra spill på høyt nivå.

Truls Jenssen er per i dag utviklingsleder i klubben, og har med sine 290 A-kamper for TIL, samt trenererfaring fra TUIL og Sogndal, kunnskaper TIL har bruk for. Det samme kan sies om Sigurd Rushfeldt. Tidenes målscorer i Norge er allerede på A-treninger en gang i uken i tillegg til jobben som trener for TIL 2. Gutan trenger selvtillit foran mål, og Sigurd Rushfeldt vet best av alle hvordan man oppnår det.

Jeg kan ikke se at det skader å ha to ekstra stemmer på treningene som kan følge opp spillerne når det fortsatt er Bård Flovik som tar ut laget.

Og når de personene allerede er på Alfheim, er det i hvert fall lov å spørre om de vil hjelpe TIL når 1.-divisjon banker hardt på døren.

Så må heller Bård Flovik og resten av trenerteamets framtid vurderes etter sesongen. For uansett utfall av de siste to kampene kan ingen si at det vi har opplevd fra TIL i 2016 har vært godt nok.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt19115340192138
2Molde19114446232337
3Kristiansund1911262722535
4Rosenborg19104540251534
5Lillestrøm2010463226634
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Rune Robertsen
  3. Tromsø IL