Fotball

Derfor er TIL i ferd med å styre bort fra nedrykksstriden

KOMMENTAR: Rette spillere på rett plass, samt bruken av spesielt en av klubbens største talenter, gjør at TIL er på god vei til å komme unna kampen for å unngå degradering fra eliteserien.

Tromsø-supporterne kunne juble sammen med laget etter seieren over Bodø/Glimt.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

3-0 mot Bodø/Glimt søndag kveld er i seg selv et gledelig resultat for TIL. En så stor seier mot erkerivalen, attpåtil på Aspmyra, er ingenting annet enn en ydmykelse. Da Jostein Gundersen satt Gutans tredje mål på overtid så jeg fra tribuneplass gleden for både spillere, trenere og supportere som jublet sammen bak det ene målet.

LES OGSÅ:

Les også

TIL herjet i Bodø – vant for første gang på 13 år

Tilfeldig er trepoengeren ikke, selv om Glimt hadde fortjent å ta ledelsen tldlig i kampen. TIL er i ferd med å overvinne frykten for å prestere på bortebane. På 10 bortekamper i 2016 har TIL vunnet 3-0 i Bodø, 4-2 i Lillestrøm og 3-0 i Bærum. Fra Molde, Skien og Sogndal har de fått med seg ett poeng. Heldig er det siden laget resultatmessig har sviktet i Tromsø.

LES OGSÅ:

Les også

TIL-spiller landslagsaktuell etter sterk sommer for Gutan

Det er ikke bare utypisk, men nærmest sensasjonelt for et TIL-lag som siden den første sesongen på toppnivå i 1986 har vært best på Alfheim. De to sesongene før denne i eliteserien hadde TIL tapt 22 av 30 kamper på fremmed gress.

Noe skjedde etter at TIL ble slaktet og tapte 0-6 i Aalesund i slutten av april. På de fem siste reisene har Gutan vunnet tre av dem.

LES OGSÅ:

Les også

Se høydepunktene fra Bodø/Glimt-Tromsø

Hva skyldes denne forvandlingen?

TIL spilte tidligere i vår med to sentrale midtbanespillere. Det endte med at begge disse ble trykket for langt bak i banen, og ikke kom nært spillerne foran seg. Resultatet var mange lange pasninger, som oftest endte opp i ingenting.

Mot Sogndal i mai endret TIL-trenerne på hvordan de spilte og skjøv en tredje midtbanespiller inn slik at utgangspunktet defensivt ble 4-3-3. Den ekstra spilleren på midten gjorde at TIL fikk kortere avstander mellom spillerne i midtbane og angrepsleddet, og dermed på en bedre måte få spill i lengderetningen. Backene kommer også høyere i banen, og man ser oftere posisjonsbytter mellom back, indreløper og ving. Siden da er denne spillemåten beholdt.

LES OGSÅ:

Les også

Spilte til en åtter på børsen

En viktig årsak til at endringene har hatt en effekt er bruken av spillertypene i stallen. Christian Landu-Landu som solid anker har gjort at Magnus Andersen og Gjermund Åsen kommet mer til sin rett i de to mer offensive rollene på midtbanen. Førstnevnte er for godt flyttet inn fra høyrekanten, og har åpenbart langt mer å bidra med sentralt. Åsen er også langt mer nyttig og kreativ i sin litt frie rolle der han gjerne søker seg ut til venstre for å komme til innlegg.

At Andersen ble skjøvet inn sentralt har åpnet opp for Mikael Norø Ingebrigtsen (20) på høyrekanten. Tre mål på hans siste fire kamper i eliteserien forteller at det var et riktig grep. Slik TIL framsto tidligere i vår ville han ikke fått ballen i beina så ofte. Det sier seg selv at lange baller opp mot en kombinasjonsspiller som Ingebrigtsen er dødfødt, og det er lett å kritisere TIL for ikke å ha fått utnyttet Ingebrigtsens potensial tidligere i sesongen.

LES OGSÅ:

Les også

TIL-helten scoret foran mamma og pappa: - Jostein har alltid vært målbevisst

Vissheten hos spillerne om at sjansene kommer på bortebane gjør uansett at en trygghet er skapt, som igjen har gitt poeng.

TIL er nummer 10 på tabellen etter 18 runder og tok et svært viktig steg unna nedrykksstriden i Bodø. Fredag kommer Aalesund på besøk. Tar TIL tre poeng der er det virkelig lov å se oppover på tabellen.

Men så var det dette med TIL og det noe forfalte Fort Alfheim da...

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Tromsø IL