NFFs handlingsplan: - Må ha noe å strekke oss etter

<p>I forrige handlingsplan strøk norsk toppfotball på nesten alle punkter. Før helgens fotballting nekter toppene å gi slipp på drømmene i den nye planen.</p>

Kjetil Siem Foto Dag W Grundseth
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje

I helgen legges handlingsplanen for 2012-15 frem for delegatene under Fotballtinget på Lillestrøm.

Den skal være mer realistisk enn den fra forrige periode. For på handlingsplanen for 2008-2011 ble nesten ingen av målene for norsk toppfotball innfridd:

 • Herrelandslaget nådde ingen sluttspill.
 • Ingen lag i Mesterligaen hvert år.
 • U21-landslaget nådde ingen sluttspill.
 • Kvinnelandslaget tok ikke medaljer i OL 2008 og VM 2011. Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener det er mer realisme bak den nye handlingsplanen som nå lanseres.

— Det er fortsatt ambisiøst. For eksempel når det gjelder A-landslaget er målet å nå sluttspill. Sånn er konkurransen. Det vet vi er en mulighet.

— Men så vet vi også at det ikke skjer at vi når hvert eneste sluttspill. Og når det gjelder Tippeligaen, er klubbene selv med på målsettingen om å løfte oss opp på topp 15 på rankingen igjen.

- Hvilke punkter i den forrige handlingsplanen er luket bort nå?

— Det var ekstremt ambisiøse målsettinger på de aldersbestemte landslag, for der er det syv lag som kvalifiserer seg til et sluttspill. Nåløyet er ekstremt trangt.

— Nå er det snakk om å ta det inn til eliterunden, som er et bra mål å strekke seg etter. Og ett lag som når sluttspillet i perioden. Og så er det forskjell på gutte- og jentesiden. På jentesiden er målsettingen høyere ut fra hvor vi befinner oss på rankinglandskapet.

Visjoner

Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund mener det er viktig å ha noe å strekke seg etter.

— Vi er alltid avhengig av visjoner. Fotballen består av drømmer. Alle har lyst å vinne cupfinalen eller Tippeligaen, men bare én kan det. Det blir en balanse mellom det du drømmer om, og hva som er realistisk å oppnå. Sånn er det, vi ønsker å kvalifisere oss for mesterskap, men vi legger ikke listen der at vi skal vinne mesterskap for herrer.

— Målsetningene skal være realistiske, men samtidig må det være en visjon, at du har noe å strekke deg etter. Det er lett å bli tatt når du ikke klarer å innfri handlingsplanen. Men hvis det ikke hadde vært noe å strekke seg etter, er det ikke sikkert vi hadde bevegd oss i den retningen i det hele tatt.

- Var den forrige handlingsplanen et luftslott?

— Det finnes mange eksempler på hva folk trodde var luftslott, men som viste seg å være mulig å få til. Og mange eksempler på noe man trodde man skulle få til, men som ble et luftslott.

— Jeg har vært med å vinne gull med Vålerenga. To år før holdt vi på å rykke ned. Da laget vi en visjon om at vi om så og så mange år skulle vinne Tippeligaen. Vi vant den lenge før vi kom dit. Visjonen om å greie det, som mange lo av og mente var umulig, var med å hjelpe oss til å få fokuset rundt muligheten.

— Det er vanskelig å felle noen dom over visjoner og planer selv om det ikke er innfridd 100 prosent, mener Siem.

Realisme

Semb påpeker viktigheten av realisme.

— Hvis ikke blir det bare luftslott. Det får man ikke noe forhold til. For å skape en motivasjon og drive må man føle at det er mulig å nå målsettingene. De målsettingene som er satt nå, både resultatmål og prosessmål, synes jeg det ser solid ut.

- Kan du utdype litt?

— Nei, du får vente til handlingsplanen blir lagt til. Den skal vedtas på tinget, men den kan også bli forkastet. Det er umulig å vite.

Fakta

Fotballtinget

Norges Fotballforbunds øverste myndighet.

Det er her presidenten/styret velges og nye lover vedtas.

Disse har tale-, forslags- og stemmerett: Kretslederne, to klubbrepresentanter (én av hvert kjønn) fra de tre øverste herredivisjonene og de to øverste damedivisjonene (basert på siste sesong), én representant fra de øvrige fotballklubbene.

Tingforhandlingene starter i dag på Thon Hotel i Lillestrøm, og varer til og med søndag.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk