Fotball

Skjelbred: - Det kommer dager det ikke er så artig å være i fokus

Landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred var selv barnestjerne. Han ber Martin Ødegaard (15) nyte hvert sekund.

Det knyttes store forventninger til Martin Ødegaard før det som kan bli kvalikdebuten for A-landslaget.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

ÅRÅSEN (Aftenposten): Kameraene var rettet mot skolegutten fra Drammen som fredag kveld kan bli tidenes yngste fotballspiller i en EM-kvalifiseringskamp. Det var et mediesirkus. Men den roligste av alle var Martin Ødegaard.

— Det handler om å være seg selv og ikke ta av. Men det er også viktig å nyte dette nå, og lære. For det kommer dager det ikke er så artig å være i fokus, sier landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred.

Trønderen var selv en barnestjerne for 10 år siden. Han vant «Proffdrømmen» på TV3 som 15-åring. Samme år ble Skjelbred hentet opp for å trene med Rosenborgs A-lag.

Mandag registrerte han sirkuset rundt Martin Ødegaard (15) på A-landslagets samling i Lillestrøm. Pressefolkene flokket seg rundt norsk fotballs nye juvel. Det var et lite mediehysteri i storsalen på hotellet i Lillestrøm.

I fire minutter og 44 sekunder svarte Ødegaard på spørsmål fra journalistene. Om form, om forventninger, om fremtidsutsikter, om hvordan det var å stå der foran så mange mediefolk.

— Jeg er veldig spent. Det er A-landslag og EM-kvalik. Men jeg må holde fokus på det jeg selv skal gjøre og ikke alt det andre, sa Ødegaard.

Les også

Slik gikk det med de andre «Ødegaard-talentene»

Hadde det roligere

Landslagskaptein Skjelbred synes det er vrient å gi gode råd.

— Det er i veldig stor skala det som nå skjer rundt Martin. Han er jo veldig ung. Jeg var også ung, men det var roligere fordi det var en stor klubb, Rosenborg var best den gangen, og det var mer trøkk rundt de andre spillerne rundt meg.

Per Ciljan Skjelbred intervjues av Aftenpostens Erlend Nesje.

Da Skjelbred selv slo gjennom i ung alder i Rosenborg var han ikke alene som barnestjerne.— Jeg og (Alexander) Tettey var begge 15 år da vi trente med A-laget. Vi hadde hverandre, vi var flere spillere i samme situasjon, og så hadde vi folk rundt som tok vare på oss, vi hadde forbilder som roet oss ned. Det er vanskelig for oss å sette oss inn i situasjonen rundt Martin, det er veldig mye oppmerksomhet rundt en ung fotballspiller. Men husk at han er veldig ung og vi må alle respektere at han er i startfasen av en karrière. Den kan bli veldig lang, det håper vi alle at den blir, og så er det å lære av hver dag. Og nyte det.

På rom med Møller Dæhli

Mats Møller Dæhli (19) hadde ikke hilst på Ødegaard før mandag. De to tenåringene deler rom under dette landslagsoppholdet.

Selv debuterte Møller Dæhli for Norge i en alder av 18 år. Det var også mye oppmerksomhet rundt Oslo-gutten.

— Jeg kjenner meg igjen i litt av det. Men han får jo oppmerksomhet i større grad, han er jo enda yngre enn det jeg var. Nå skal vi bo på rom sammen og bli bedre kjent. Jeg skal prøve å få han til å føle seg trygg, få han godt inn i gruppen, og rette fokus mot det som er det viktige: Det som gjøres på banen.

- Hva var viktigst for deg?

— Det var viktig at folk var hyggelige, pratet med meg og tok vare på meg. De fikk meg til å føle at jeg var trygg. Dermed kunne jeg spille på det jeg var god på, jeg kunne få ut potensialet.

- Har du noen gode råd til Ødegaard?

— Jeg skal ikke si hva han skal gjøre og ikke gjøre, for det takler han bra. At han presterer hver helg, i en så ung alder, er ekstremt. Martin er et mye større talent enn jeg var på den alderen. Nå er det viktig at vi passer godt på ham.

Les også

Ødegaard tar med leksene på landslagstur

Trente alternativt

Mens resten av landslaget trente på Åråsens grønne gress mandag kveld, satt Ødegaard og tre-fire lagkamerater, som alle hadde spilt kamp søndag, på sykkelen i Lillestrøms styrkerom. Det ble en rolig restitusjonsøkt.

Men tirsdag kveld skal 15-åringen trene for fullt på Ullevaal.

Selv syntes ikke Ødegaard at det ble for mye styr på den første dagen med nasjonens beste fotballspillere:

— Det blir mye når det er så mange folk rundt deg. Men jeg føler at jeg har taklet det bra og at folkene rundt meg er flinke. Derfor er det ikke noe problem.

Spørsmålet om hvordan forventninger til spilletid mot Malta eller Bulgaria, parerte han slik:

— Om jeg får spille ... Det er opp til Per-Mathias. Jeg stresser ikke.

Martin Ødegaard lot seg ikke stresse opp av noe som helst. Han var den minst stressede av alle på landslagets «dag 1» før de to viktige EM-kvalifiseringskampene.

Les også

 1. Ødegaard (15): - Jeg stresser ikke

 2. Tjærnås til Ødegaard: Hvis du absolutt skal ut av Norge, velg Ajax

 3. Slik gikk det med spillerne dine, Høgmo

 4. Høgmo: - Malta er ekstremt gjerrige

 5. Ujevn Ødegaard i «generalprøven»

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball