Fotball

Svensk fortvilelse etter overtidsdrama: – Det er det verste jeg har opplevd

Toni Kroos ble matchvinner fem minutter på overtid.

  • Sjur Magnus Bergstrøm

Tyskland 2–1 Sverige

Sverige ledet lenge, men scoringer av Marco Reus og Toni Kroos hindret at Tyskland røk ut fra VM i gruppespillet for første gang på 80 år. Det skjedde på dramatisk vis.

Da det hele så ut til å ende 1–1, et bra resultat for Sverige før siste gruppespillkamp, viste Real Madrid-stjernen Toni Kroos et stykke fotballmagi. Fem minutter på overtid, skrudde han på elegant vis inn 2–1 fra kanten av 16-meteren.

– Det er det verste jeg har opplevd i fotballen. Det er brutalt at vi ikke får med oss noe fra denne kampen, sier landslagstrener Janne Andersson til TV 4.

Dermed blir det en høydramatisk avslutning på gruppe F førstkommende onsdag. Både Sverige og Tyskland står med tre poeng hver, og møter henholdsvis gruppeleder Mexico og Sør-Korea. Mexico har seks poeng, men kan fortsatt bli slått ut på målforskjell dersom både Sverige og Tyskland vinner.

– Dette var surt. Veldig surt. Å tape på denne måten er veldig kjedelig, sier tidligere England-sjef Sven-Göran Eriksson i TV 2s studio etter kampen.

Den følelsen satt også Sverige-spiller Emil Forsberg igjen med.

– Jeg synes vi spiller en fantastisk kamp. Vi jobber og sliter for hverandre, også scorer de med 15 sekunder igjen. Det er kjempesurt. Med tanke på hvor mye som sto på spill er dette absolutt det tøffeste tapet, sier Forsberg til svensk TV 4 ifølge Aftonbladet.

Les også

Tysk feiring provoserte svenskene: – Ekkel oppførsel

Her blir Toni Kroos matchvinner fem minutter på overtid.

Svenskene raste

Joachim Löw vraket Arsenal-stjernen Mesut Özil etter midtbanespillerens svake prestasjon i åpningskampen, og fra start av så det ut som et smart grep.

Tyskerne satte et voldsomt press fra avspark og Sverige var heldige som slapp med skrekken etter kun to minutter. Joshua Kimmich kom seg til innlegg og ballen havnet etter hvert til Julian Draxler som fyrte til på førstetouchen. Keeper var sjanseløs, men en god blokkering på strek av Sebastian Larsson hindret scoring.

Tyskland fortsatte å dominere og svenskene fikk knapt nok røre ballen. Jonas Hector og Timo Werner kom til sjanser, før Sverige fikk en gigantsjanse helt ut av det blå. Antonio Rüdiger rotet det skikkelig til og ga ballen til Marcus Berg som kom seg gjennom mot keeper. Berg skjøt rett på Neuer, men ble forstyrret i skuddøyeblikket og svenskene ropte desperat på straffe. Reprisene viste at Jérôme Boateng sparket borti venstrefoten til Berg akkurat da han skulle skyte, men VAR-teamet grep ikke inn. Det forbauset TV 2s kommentator Petter Myhre.

– De mener vel at den ikke er klar, men jeg ville dømt straffe, sa han.

Les også

«VAR har gitt mer spenning og mer rettferdighet. Begge deler er bra.»

Iskald scoring av Toivonen

Selv om de var skuffet, var dette starten på en bedre periode for Sverige. De demret bedre opp for Tysklands press og kom mer og mer med i kampen. Etter 32 minutter ga det resultater.

Toni Kroos rotet bort ballen på egen halvdel og Sverige grep sjansen umiddelbart. Viktor Claesson spilte Ola Toivonen gjennom i 16-meteren og Toivonen var iskald. Midtbanespilleren lobbet ballen elegant over Neuer og ned i lengste hjørne og sendte Sverige opp i 1–0.

Her lobber Ola Toivonen Sverige i ledelsen.

Syv minutter før pause holdt Tyskland på å svare. Et langskudd fra gikk via en forsvarer, men Robin Olsen i Sverige-målet reagerte lynraskt og fikk en hånd på ballen og hindret utligning. Sverige hadde heller ikke gitt seg og to minutter på overtid var det Neuer som imponerte, da han slang seg så lang han var og reddet en god heading fra Berg.

Les også

Denne omstridte håndbevegelsen ryster norsk idrettsprofil: – En ren provokasjon

Marerittstart etter hvilen

Første omgang startet ille for Sverige – åpningen på andre var enda verre. Det gikk kun to minutter før det sto 1–1.

Timo Werner kom seg ned til dødlinjen og slo lavt inn i feltet. Der kom Marco Reus løpende og, på litt klønete vis, plasserte ballen nede i venstre hjørne.

Scoringen ga Tyskland blod på tann og de regjerende verdensmesterne fortsatte råkjøret. Kroos kom til flere skudd, en heading av Thomas Müller gikk utenfor og Hectors forsøk ble reddet av Olsen.

Det enorme presset ga likevel ikke uttelling. Sverige-spillerne kjempet heroisk og sto imot alt tyskerne kom med, men skapte lite og fikk få pustepauser.

Avgjort fem minutter på overtid

Ti minutter før slutt, fikk svenskene en etterlengtet opptur. Den tyske midtstopperen Jérôme Boateng kom altfor sent inn i en takling på Berg og fikk sitt andre gule kort for dagen.

Det ga Sverige mer rom til å komme fremover i banen, men det var fortsatt Tyskland som var nærmest å avgjøre kampen. Mario Gomez steg til værs inne i feltet og headet knallhardt fra syv meter, men nok en gang trakk Olsen frem en strålende reaksjonsredning og fikk slått til corner.

Innbytter Julian Brandt kom enda nærmere på overtid, men skuddet fra 20 meter smalt i stolpen. Da så det ut til å ende med 1–1, men Toni Kroos satte inn et nydelig skudd fem minutter på overtid. Fra venstresiden av 16-meteren skrudde han lekkert inn 2–1.

– Slik vi spilte, så fortjente vi det til slutt, sa Kroos til tyske ARD.

– Seieren var fortjent fordi vi trodde på oss selv i andre omgang. Vi har bevist veldig god moral, sa Tysklands landslagssjef Joachim Löw.

Sverige-Mexico og Sør-Korea-Tyskland spilles førstkommende onsdag klokken 16.00.