Fotball

Han var den første åpent homofile i de fem store ligaene i USA. Nå legger han opp med rørende avskjedsmelding.

– Det eneste jeg angrer på er årene jeg brukte i skapet.

Robbie Rogers fikk til slutt 18 landskamper for USA. Nå legger han opp.
 • Steffen Stenersen

Han ble i 2013 den første åpne homofile mannen i de fem største, amerikanske ligaene: NBA, NHL, MLS, NFL og MBL. Nå har Robbie Rogers valgt å legge opp.

30-åringen har de siste årene spilt fotball for LA Galaxy, men velger nå å legge skoene på hylla.

– Som ung gutt drømte jeg om å bli en profesjonell fotballspiller og å representere landet mitt for verden, skriver Rogers i et langt avskjedsbrev på Instagram.

Les også

Spisslegende frykter demens etter mange headinger: – Jeg har svært dårlig hukommelse

Ga seg i Leeds

Rogers legger bak seg en karriere som inneholder klubber som Heerenveen og Leeds. Som Leeds-spiller i 2013 fortalte han verden om hemmeligheten han hadde båret på lenge. Han var homofil, og kunne ikke lenger holde det inne.

– Livet er enkelt når hemmeligheten din er ute. Borte er smerten du hadde i magen på jobb, smerten rundt det å unngå spørsmål, og ikke minst smerten av å skjule en slik hemmeliget, var Rogers melding den gangen.

Rogers ga seg i utgangspunktet med fotballen etter beskjeden. Han kunne da fortelle at han hadde fått utelukkende positive reaksjoner på sitt valg.

Noen måneder senere var han dog tilbake i manesjen, denne gang for LA Galaxy.

Nå er det dog slutt på ordentlig for kantspilleren fra California. Han skriver videre i avskjedsbrevet:

– Det er min stolteste prestasjon

– De lykkeligste øyeblikkene mine som spiller, er de hvor jeg har kunne gå over stadion hvor partneren min og sønnen min ventet på andre siden. Det eneste jeg angrer på gjennom min elleve år lange karriere, er årene jeg har brukt i skapet, skriver Rogers.

Les også

Bendtner vurderte å legge opp: – Familien min sa at RBK kunne gi meg fotballgleden tilbake

– Jeg skulle ønske jeg hadde funnet motet som så mange unge har delt med meg de siste fem årene. Å leve åpent og ærlig som en homofil person. Disse unge menneskene har inspirert meg til å bekjempe frykten og å komme tilbake som spiller. Min stolteste prestasjon er å hjelpe til å skape en mer åpen sport for dere, skriver han.

Rogers valg med å komme ut som åpen homofil, har hatt en effekt. Like etter, i 2013, valgte NBA-spiller Jason Collins å gjøre det samme.

Norske utøvere

I Norge er det også langt mellom hver gang en idrettsutøver velger å stå frem som homofil. En undersøkelse VG gjorde i 2015 viste at halvparten av spillerne i eliteserien mente det ville vært vanskelig for en spiller å stå frem i fotballmiljøet.

Håndballspilleren Are Grongstad sto frem med sin legning i 2008. Han angret seg på måten han gjorde det på.

– Hvis man driver med toppidrett og er ung så vil jeg absolutt ikke anbefale noen å stå frem. Byrden er stor og fokuset kan være tungt å bære for en ung idrettsutøver. Men eldre idrettsutøvere som er mer etablerte kan gjerne stå frem, sa Grongstad til NRK noen år senere.

Les også

Hegerberg herjet i Champions League - scoret fire mål for Lyon

I 2014 valgte håndballkeeperen Ole André Lerang å stå frem som homofil.

– Jeg er en person som alltid har brydd meg veldig om hva andre tenker og synes om meg. Og dette er noe som betyr mye for meg. Det har også vært veldig tøft å gå ut til de på laget med dette fordi håndball betyr mye for meg. Jeg har vært redd for å bli skjøvet bort, sa den daværende Viking-spilleren, som nå spiller for Sandnes.

I engelske Premier League er det ingen spillere som er åpent homofile. Frank Lampard og Paul Pogba er spillere som de siste årene har oppfordret homofile fotballspillere til å stå frem.

30 år gamle Robbie Rogers fikk til slutt 18 landskamper for USA. Han avslutter sin karriere med å takke fansen for støtten, og med å komme med en oppfordring til alle som vurderer å komme ut.

– Til alle som fortsatt er redd for å dele sannheten med verden: Jeg oppfordrer dere til å komme ut. Ved å dele hvem du er, så vil du ikke bare forbedre ditt eget liv, men du vil inspirere og bokstavelig talt redde livene til unge mennesker over hele verden, skriver Rogers.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38296399267393
2Liverpool38288294266892
3Chelsea382111676334374
4Tottenham Hotspur382251169402971
5Arsenal382231361481369
 • Champions League
 • Europaliga
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fotball
 2. Homofili
 3. Premier League
 4. MLS
 5. Frank Lampard
 6. Paul Pogba