Videodømming skaper dansk raseri: – En forbannet skandale

Med seier ville Åge Hareide og Danmark nesten vært sikret avansement, men en hands fra Yussuf Poulsen gjør at danskene må leve i spenning i fem dager til.

Åge Hareide så betenkt ut da Asutralia fikk straffe.

Danmark-Australia 1–1

SAMARA: Christian Eriksen sto frem og sendte Danmark i ledelsen etter en mønsterangrep. Men det endte likevel med frustrasjon for Danmark.

Yussuf Poulsen handset syv minutter før pause. Dommer Antonio Miguel Mateu Lahoz oppdaget ikke situasjonen umiddelbart. Til slutt fikk han beskjed på øret fra videodommerne. Det endte med straffespark - og australsk utligning.

Beslutningen skaper raseri i Danmark.

– Det er en forbannet skandale, det som skjedde på Samara Arena, skriver sportssjefen i den danske avisen Ekstra Bladet Allan Olsen.

I en Twitter-melding skriver imidlertid den kjente norske dommeren Svein-Erik Edvartsen at straffen var «soleklar». Han begrunner det med at det ikke var nødvendig for Poulsen å ha hånden så høyt oppe.

Allan Olsen i Ekstra Bladet argumenterer på sin side med at handsen var «fullstendig tilfeldig og ubevisst».

Les også

Tidligere Hareide-elever hyller gamletreneren: – Åge er en fantastisk mann

Stjernespilleren: «Kjempeirriterende»

Danmarks stjernespiller Christian Eriksen - som scoret 1–0-målet - var irritert etter kampen.

– At de går tilbake og dømmer straffe, det er jo bittert. Vi fikk ikke brukt det selv i dag og dessverre var det mot oss, sier Eriksen til dansk TV2, som beskriver avgjørelsen som «kjempeirriterende».

Chrisatian Eriksen jubler etter sitt 1–0-mål etter kun syv minutters spill på Samara Arena.

Danmark-sjef Åge Hareide er også kritisk til VAR.

– Det gjør at man mister litt av sjarmen. Det blir for eksakt, sier Hareide i et intervju vist på TV 2 etter kampen.

– Vi får bare finne oss i det. Det er likt for alle, legger han til.

– De var redde for oss

Danmark lever likevel godt med 1–1 i en jevnspilt kamp mot Australia. Før Frankrike møter Peru senere i dag leder danskene gruppe C.

– Vi møtte et lag som kjempet godt. Vi visste det ville bli tett og jevn, sier Hareide.

– Vi tapte ikke, men vi hadde sjanser til å vinne, sier Australia-trener Bert van Marwijk.

– Den første delen av kampen var vi ikke overbeviste over at vi kunne spille mot dem, men så oppdaget vi løsningen. Fra det tidspunktet kontrollerte vi kampen og Danmark var redde for oss, sier van Marwijk etter kampen.

Men med seier mot Australia skulle det mye til for å nekte Danmark avansement til åttendedelsfinalen.

Christian Eriksen sendte Danmark i ledelsen etter kun syv minutters spill på Samara arena.

Nicolai Jørgensen fikk ballen i feltet, la inn til lagets store stjerne Eriksen, som fra 10 meters hold knallet ballen i nettaket med venstrefoten.

Et nydelig angrep, en nydelig avslutning.

Det var Eriksens landslagsmål nummer 17 på 23 kamper under Hareide. Det er en helt ellevill statistikk fra en offensiv midtbanespiller.

På sidelinjen jublet Hareide behersket i sin hvite skjorte.

På tribunen brølte rundt 2000 dansker som hadde tatt turen til Samara.

Hvis dette resultatet skulle stå seg, var sjansen stor for dansk avansement. Danmark vant 1–0 mot Peru i den første kampen, en litt heldig seier riktignok, men tre poeng her ville sette Danmark i en svært god posisjon.

Les også

Åge Hareides fotballeventyr – her er hele historien

Utlignet på VAR-straffe

Men Australia, som tapte 2–1 mot Frankrike i den første kampen, var langt fra ufarlige. De hadde ballen mye, men godt organiserte Danmark forsvarte seg bra.

Syv minutter før pause sprakk nullen for Hareides menn.

Australias spillere ropte på straffe etter en situasjon i Danmarks felt. Dommer Antonio Mateu Lahoz vinket spillet videre.

Da fikk han beskjed på øret om å se situasjonen på nytt på video. Altså en ny VAR-situasjon.

Reprisen viste at ballen traff Yussuf Poulsens hånd. Det virket ikke som noe opplagt straffespark, men kamplederen tolket det annerledes og dømte mesterskapets ellevte straffespark.

Han dømte straffe til Australia, Mile Jedinak sendte keeper Kasper Schmeichel til feil side, dermed var vi like langt her i Samara.

Kampen vippet etter pause

Danskene åpnet den andre omgangen best, uten at de skapte de store sjansene. Så jevnet den seg ut, kampen stod og vippet før Australia festet et lite grep om den midtveis.

Danmark kunne leve med uavgjort og fire poeng.

Australia trengte seieren mest.

Keeper Schmeichel kunne puste lettet ut da ha han ikke fikk slått ut en ball og den havnet hos en australier, som slo inn foran mål. Men heldigvis for Schmeichel og Danmark endte situasjonen med hjørnespark, ikke baklengsmål.

Mile Jedinak (nederst) overlistet Kasper Schmeichel og reddet et viktig Australia-poeng. Her gratuleres han av Aziz Behich.

Australia var i siget.

Aaron Moon forsøkte seg på et langskudd, men det gikk noen få centimeter utenfor.

Australia var farligst, i perioder hang Danmark i tauene.

Christian «gullfot» Eriksen åpnet kampen forrykende. Men begynte å rote for mye, det ble for mange pasningsfeil, og dermed gikk også Danmarks angrepsspill i stå.

Det endte med poengdeling - et resultat Frankrike og Peru kanskje trives med. Nettopp Frankrike og Peru barker sammen klokken 17.