Fotball

«Sandnes Ulf må gi Eriksen en makker»

KOMMENTAR: Kent Håvard Eriksen er spisstypen som klarer seg alene, men ikke så lenge han er småskadet.

Trener Bengt Sæternes prøver å forklare Kent Håvard Eriksen og kaptein Niels Vorthoren hvordan de skal spille seg gjennom Mjøndalens forsvar – uten å lykkes. Til høyre Kachi Ugwuadu.
  • Egil Ø. Nærland

En skarp, skadefri Kent Håvard Eriksen mestrer alenerollen som spiss. Nå er han småskadet og bør få støtte på topp hos Sandnes Ulf.

Trener Bengt Sæternes signaliserte søndag overfor Aftenbladet at han vurderer en slik løsning.

Før årets sesong valgte Sæternes og assistent Bojan Zajic å legge om formasjonen, fra 4-4-2 der de fire på midten opptrådte i en såkalt diamant, til 4-3-2-1, altså med alenespiss og to spillere litt bak til hver sin side.

Det gjorde de blant annet fordi årets spillertyper tegnet til å passe i en slik oppstilling; en naturlig og klok tanke når du disponerer typer som nevnte Eriksen samt nykommerne Erixon Danso og Niels Vorthoren.

Les også

Nå kan Sandnes Ulf-spissen få hjelp: – Det fungerer ikke som vi ønsker

Fungerte bare én kamp

Den siste treningskampen i Marbella i mars fungerte opplegget optimalt.

Mot det finske mesterlaget HJK Helsinki beviste Eriksen at han kan nedkjempe nær sagt hvem som helst, også alene. Han var en pest og en plage for massive HJK-stoppere, han skaffet straffespark, han scoret.

Kort sagt: Kent Håvard Eriksen var banens beste.

Les også

Origo spilte fotball med mangokjerner og lærte norsk av Davy Wathne

I serien har det ikke fungert.

Etter 10 kamper står han med fire mål, ikke fryktelig langt etter et skjema til 20, men bak tallene finner du at han scoret ett mot Strømmen i første kamp og tre, derav to fra straffemerket, mot en synkende Florø-skute.

Ballsterke Vegard Erlien vil passe godt i en såkalt tierrolle for Sandnes Ulf. Her blir han vinket videre av dommer Jan Morten Tennøy under søndagens kamp mot Mjøndalen.

Når heller ingen av lagkameratene skiller seg ut med særlig stor scoringsstyrke, forstår du hvor jeg vil:

Sandnes Ulf må ta grep for å score flere mål.

– Jeg vet jeg har evnen til å skape noe på egen hånd, men jeg har noen skavanker og har hatt det en stund.

– Et vondt kne, en vond ankel. Jeg har troen, men det er nødvendig å være hundre prosent skadefri, sa Eriksen til undertegnede etter å ha gått målløs av banen mot Mjøndalen søndag kveld.

To som utfyller hverandre

– Samtidig er det riktig å påpeke at Kjell Rune (Sellin) og jeg scoret mye og hadde mange assist til hverandre i fjor, tilføyer Eriksen.

Nettopp det er mitt poeng.

Les også

Sandnes Ulf forspilte en ypperlig sjanse til å ta andreplassen

Eriksen og Sellin scoret henholdsvis 15 og 11 mål da de spilte sammen forrige sesong. 3. og 13. plass på statistikken for OBOS-ligaen, dessuten hadde de tilsammen 12 assist.

Etter en tredjedel av sesongen ligger Sandnes Ulf på tredjeplass og kan bli passert av Jerv og Ull/Kisa som begge har én kamp til gode, men posisjonen poenget bak Viking på andreplass er nesten perfekt for en utfordrer.

Les også

Viking-spillerens spesielle kallenavn: – Jeg var helt gal

Samtidig er det slik at de lyseblå ved å se bak resultatene må få en dobbel tanke:

  • Det kunne sett atskillig verre ut dersom ikke Arnold Origi hadde reddet flere poeng.
  • Det kunne sett atskillig bedre ut dersom laget hadde scoret samtidig som Origi reddet.

Fordi: Sandnes Ulf var heldig med 0–0 mot HamKam, 0–0 mot Jerv, 1–0 mot Levanger og 2–1 mot Tromsdalen. Mot Mjøndalen ble det sågar 0–1 tap etter en sterk andreomgang. Uten uttelling.

  • Sandnes Ulf har scoret 16 ganger, mens laget har sluppet inn 12.
  • Lederlaget Ålesund har scoret 23 og sluppet inn 9.
  • Viking på andreplass har scoret 23 og sluppet inn 14.

Med andre ord: Får Sandnes Ulf høynet scoringsfrekvensen, så kommer poengene. Defensivt holder laget.

Keeper Arnold Origi i ivrig diskusjon med kaptein Niels Vorthoren under en drikkepause i kampen mot Mjøndalen. Til venstre Erixon Danso.

Derfor, og i alle fall i denne perioden når Eriksen sliter med skader som det vil ta tid å lege med tett kampprogram, ville jeg lagt om til to spisser, én til å avlaste, én til ta oppmerksomhet, gi Eriksen bedre vilkår som målgjører og pasningslegger.

Har alternativer

Alternativene er mange, Erikson Danso, Vegard Østraat Erlien, Niels Vorthoren, Kachi Ugwuadu.

Dessuten ville unge Erlien passet utmerket i tierrollen, den slepne ballbehandleren, den lure pasningsleggeren som scorer selv, den fremste i diamanten.

Les mer om

  1. Sandnes Ulf
  2. Kommentar