Fotball

Ekspert reagerer på dette Fjørtoft-intervjuet: – Uakseptabelt

TV-profilen beskyldes for rolleblanding: – Jeg har alltid vært åpen om mine bindinger, svarer han.

Her innleder Jan Åge Fjørtoft intervjuet med Ada Hegerberg. Etikk-ekspert Gunnar Bodahl Johansen mener Fjørtoft ikke burde gjort intervjuet, på grunn av Hegerbergs konflikt med NFF.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Siden august i fjor har Ada Hegerberg (22) nektet å spille for landslaget. Da Hegerberg ble intervjuet av Viasat etter torsdagens Champions League-finale, ble konflikten med Norges Fotballforbund (NFF) et tema.

Det var Jan Åge Fjørtoft – som også stadig vekk gjør oppdrag for NFF – som gjennomførte intervjuet for Viasat. Det får etikk-ekspert Gunnar Bodahl-Johansen til å reagere. Han anklager Fjørtoft for «uakseptabel rolleblanding».

– Dette er sportsjournalistikk. Når du tar oppdrag for NFF og er involvert i NFF-prosjekter, så kan du ikke intervjue spillere som er i konflikt med NFF, sier Bodahl-Johansen til Aftenposten.

Ada Hegerberg spilte sine hittil siste kamper for Norge under EM i fjor. Her er hun i aksjon mot Danmark.

Slik svarer Jan Åge Fjørtoft

Den tidligere landslagsspilleren Fjørtoft har vært et kjent fjes i Viasats Champions League-sendinger i en årrekke.

Viasat ønsker ikke å kommentere saken. Men når Fjørtoft får videreformidlet kritikken fra Bodahl-Johansen, svarer han slik:

– Norge er et land hvor de fleste i media/sport-miljøet kjenner hverandre. Jeg har alltid vært åpen om mine bindinger. Da må jeg også forvente at dette blir diskutert. Etter finalen var jeg journalist, men også en fotballfan som ønsker så inderlig at verdens beste målscorer, Ada, kommer tilbake på landslaget.

– Hvor bevisst var du på ikke å la din tilknytning til NFF påvirke intervjuet?

– Mine oppdrag fra NFF har aldri og vil aldri påvirke mine spørsmål som intervjuer. Jeg stilte de spørsmålene som enhver journalist må stille, selv om fokuset naturligvis var at Ada har hatt en fantastisk sesong med Champions League-trofeet som høydepunkt, sier Fjørtoft.

  • Ada Stolsmo Hegerberg vil ikke bare være et forbilde for jenter. Les om «guttedrømmen» hennes her.

Disse tre spørsmålene stilte han

Intervjuet fant sted etter at Hegerberg hadde scoret og hjulpet Lyon til en 4–1-seier over Wolfsburg i finalen.

Fjørtofts fire første spørsmål handlet om kampen. Så skiftet han tema til landslagsnekten. Da forløp ordvekslingen slik:

FJØRTOFT: Alle vil at du skal spille på landslaget. Neste år er det VM i Frankrike. Hva skal til for at du spiller kamp for Norge igjen?

HEGERBERG: – Akkurat nå er ikke det noe tema for meg.

FJØRTOFT: – Hvorfor ikke, Ada?

HEGERBERG: – Jeg har vunnet en Champions League-finale. Det er det jeg tenker på nå. Jeg har absolutt ingenting å si om det temaet akkurat nå.

FJØRTOFT: – Men det kan hende du er med i VM neste år?

HEGERBERG: – Nei.

Se intervjuet med Hegerberg her:

Dette gjør Fjørtoft for NFF

Fjørtoft har tidligere jobbet tett opp mot herrelandslaget i fotball. Han hadde en rolle som internasjonal rådgiver da Per-Mathias Høgmo var landslagssjef.

Etter Høgmos avgang som landslagssjef i 2016, har imidlertid Fjørtoft fortsatt å jobbe for NFF gjennom en rekke oppdrag. Mest synlig er kanskje den faste rollen som «sidekick» i NFF-podkasten «PodBall».

Men tilknytningen til NFF går langt dypere enn det, opplyser forbundets kommunikasjonssjef Yngve Haavik.

– Fjørtoft er selvstendig næringsdrivende og har en oppdragsavtale med NFF. Arbeidet han gjør for NFF er relatert til podkast, et prosjekt innen samfunnsansvar, politiske og internasjonale relasjoner, oppfølging av kommersielle avtaler og konferansier på interne arrangementer, eksempelvis i sammenheng med landskamper på Ullevaal, forklarer Haavik.

Jan Åge Fjørtfoft er et kjent TV-fjes og tar i tillegg strøjobber for NFF.

Fjørtoft er altså ikke fast ansatt i Norges Fotballforbund. Men Bodahl-Johansen endrer ikke mening om Hegerberg-intervjuet av den grunn.

– Det er uinteressant. Fjørtoft har kommersielle interesser knyttet til fotballforbundet. Selv om det ikke var kommersielle interesser, og han rett og slett jobbet av veldedighet, mener jeg det er en uakseptabel rolleblanding, sier Bodahl-Johansen, som har jobbet mange år på Intstitutt for Journalistikk (IJ) i Fredrikstad.

Fjørtoft trekker frem «paradoks» som motargument

Aftenposten har bedt generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, om å vurdere Fjørtofts rolle.

Hun reagerer ikke spesielt på at Fjørtoft både tar oppdrag for NFF og intervjuer Hegerberg om NFF-konflikten.

– Det som er viktig her er å vurdere krav til uavhengighet, og at NFF og Fjørtoft er åpne om eventuelle bakenforliggende forhold, sier Floberghagen, som presiserer at hun ikke har sett intervjuet med Hegerberg.

Hun har altså et annet inntrykk enn Bodahl-Johansen.

– Det er rolleblandingen journalistikken ikke tåler. Derfor bør Fjørtoft holde seg til sine forretningsmessige prosjekter og ikke drive med journalistikk, sier Bodahl-Johansen.

Fjørtoft sier at han hadde forventet kritikken. Han påpeker imidlertid at han også har fått negative tilbakemeldinger i en helt annen retning, og trekker frem intervjuet han gjorde med landslagstrener Martin Sjögren som eksempel.

– Paradokset er at jeg etter kampen fikk kritikk på Twitter for at jeg var for tydelig overfor landslagssjefen. Da var det ikke noe snakk om at jeg hadde bindinger til NFF. Så jeg konstaterer at det går begge veier.

Les mer om

  1. Jan Åge Fjørtoft
  2. Norges Fotballforbund (NFF)
  3. Ada Hegerberg