Fotball

Viking ned på jorden med et brak – tapte toppkampen mot Aalesund

16. mai-kampen mot Sandnes Ulf var en fest. Mot Aalesund kom bakrusen. Viking tapte 0–2 i toppkampen.

Her sender Aalesunds Holmbert Fridjonsson Aalesund i ledelsen i 1. omgang. Markus Nakkim var sjanseløs i duellen med islendingen. Aalesund vant toppkampen og leder nå serien med fire poeng på Viking.
  • Kjetil Flygind

VIKING-AALESUND 0–2

JÅTTÅVÅGEN: Aalesund gjennomførte en nær perfekt taktisk bortekamp da de vant toppkampen på SR-Bank Arena.

Holmbert Fridjonsson sendte serielederen i føringen på en heading like før pause, Sondre Fet doblet ledelsen i 2. omgang.

Aalesund brukte tid, lå lavt og gjorde det de kunne for å få Viking-spillerne ut av rytmen.

Det ble bare nesten for Bjarne Berntsens gutter. Over hele linjen.

Før toppkampen uttalte Aalesund-trener Lars Bohinen at det ville være tidenes overraskelse om laget hans – som kom til Stavanger som serieleder – vant toppkampen.

Bjarne Berntsen bet selvsagt ikke på det taktiske utspillet fra Bohinen, som i vinter var linket til jobben som Ian Burchnalls erstatter.

Les også

Viking knuser eget publikumsbudsjett

Zlatko Tripic fikk hard medfart i møtet med serielederen. Tripic var god og skapende, men Viking klarte aldri å svare på Aalesunds scoringer.

Viking skapte mest

Viking fikk smake sin egen medisin foran et godt besøkt SR-Bank Arena. Aalesund sto høyt og stresset Viking. Og det virket som det tok litt tid før de mørkeblå fant ut av Aalesund hvordan Aalesund hadde stablet midtbanen sin.

Og ved hver dødball brukte Aalesund god tid på å få ballen i spill.

Men det tok ikke mer enn et snaut kvarter før Viking hadde fått oversikt. Da kom det også flere gode angrep og fine kombinasjoner. Men det ble med par skumle dødballer og et par brukbare skuddforsøk.

Etter 21 minutter prikket Leo Østigård en 40 meterspasning på lissen til Zymer Bytyqi. Han la tilbake til Kristian Thorstvedt som fikk tverrvendt og avsluttet. Men Andreas Lie i Aalesund-buret reddet. Et strålende Viking-angrep.

Viking var det beste laget i 1. omgang, men slet med å komme til de store sjansene. Det ble litt for upresist i de avgjørende øyeblikkene.

Les også

Lars Bohinen passet aldri inn i Viking

Kristian Thorstvedt avslutter her et flott Viking-angrep midtveis i 1. omgang. Men Aalesunds keeper fikk avverget.

Aalesund i ledelsen

Aalesund var flinke til å finne rom rundt Vikings midtbanespillere de gangene de spilte seg inn på hjemmelagets halvdel.

Og etter 38 minutter tok gjestene ledelsen. Egentlig litt ut av ingenting. Aron Thrandarson kom seg til dødlinjen og fikk slått inn. På bakre stolpe knuste høyreiste Holmbert Fridjonsson Markus Nakkim i luften og stanget Aalesund i føringen på lagets første sjanse i kampen.

Viking gikk rett i angrep etter avspark. Først headet Tommy Høiland i tverrliggeren, før Nakkim var svært nær ved å utligne da han fikk ballen i beina. Men midtstopperen fikk ikke stokket beina skikkelig.

Det ble ampert på tampen av omgangen. Zlatko Tripic ble sparket ned gjentatte ganger, til hjemmefansens store frustrasjon. På sidelinjen ruslet gjestenes trener rundt og gestikulerte og protesterte på alt som gikk imot Aalesund. Uten at det var grunn til det.

Viking fikk det til å flyte bra de gangene Tripic og Viljar Vevatne kombinerte ute til venstre. Men Zymer Bytyqi på høyrekanten ble brukt for lite.

Les også

Viking-treneren har lagt 16. mai-festen bak seg: – Vi kan ikke slippe oss ned mot Aalesund

Iven Austbø må se langt etter ballen da Sondre Fet scoret Aalesunds andre mål.

Kalddusj – igjen

Viking åpnet 2. omgang klart best. Aalesund hadde ingenting bortsett fra scoringen. Og der det meste skjedde ute til venstre før pause, var det høyresiden som hadde hovedrollen etter hvilen.

Zymer Bytyqi og Claes Kronberg var langt mer med da Viking presset og spilte rundt gjestene.

Men det blir ikke mål av å spille fra side til side og så tilbake. Og det samme igjen. Og igjen.

Og Aalesund-spillerne fikk stort sett gjøre som de ville. Dommer Christian Moen tillot holding og nedsparking og drøying av tid. Til hjemmelagets enorme frustrasjon og irritasjon.

Etter 64 minutter kom Aalesund på en overgang. Det var de sjansene de fikk. For i rent spill hadde bortelaget fint lite å komme med. Men det spiller ingen rolle så lenge du scorer. Og det gjorde Sondre Fet.

Viking var altfor passive da innbytter Pape Habib Gueye vant en duell og fikk føre mot Vikings mål. Ballen havnet hos Sondre Fet som satte sikkert inn 2–0.

Plan B?

Like etter kunne Gueye selv lagt på til 0–3. Men alene med Austbø satte han ballen høyt over mål.

Etter scoringen virket Viking litt planløse. Bjarne Berntsen kastet innpå Aniekpeno Udo og Tord Salte. Men det utgjorde ingen forskjell.

Viking savnet en plan B da Aalesund etter hvert fikk kampen inn i sitt spor. Gjestene lå lavt, slo unna og gjorde ting veldig enkelt.

De siste minuttene ble en transportetappe. Viking prøvde det de kunne, men det stemte liksom ikke. Midtstopper og duellkongen Leo Østigård ble flyttet opp på topp og klarte å skape

Dermed ble de tre poengene med Lars Bohinen & co. tilbake til Ålesund.

KAMPFAKTA

Viking-Aalesund 0–2 (0–1)

SR-Bank Arena, 7483 tilskuere

Sjanser: 4–4

Corner: 11–3

Mål: 0–1 Holmbert Fridjonsson (38), 0–2 Sondre Fet (64)

Gult kort: Zlatko Tripic, Leo Østigård, Julian Ryerson, Viking, Adam Arnason, Pape Habib Gueye, Andreas Lie, Aalesund.

Dommer: Christian Moen, Løvenstad

Viking (4–3–3): Iven Austbø – Claes Kronberg, Markus Nakkim, Leo Østigård, Viljar Vevatne – Kristian Thorstvedt (Tord Salte fra 72.), Julian Ryerson, Steffen Ernemann (Aniekpeno Udo fra 66.) – Zymer Bytyqi (Stian Michalsen fra 81.), Tommy Høiland, Zlatko Tripic.

Aalesund (3–5–2): Andreas Lie – Kaj Ramsteijn, Sonni Nattestad, Oddbjørn Lie – Adam Arnarson, Sondre Fet, Fredrik Carlsen, Nennas, Jørgen Hatlehol – Holmbert Fridjonsson (Pape Habib Gueye fra 46.), Aron Thrandarson (Robert Sandnes fra 60.).

Les mer om

  1. Fotball
  2. OBOS-ligaen
  3. Viking FK
  4. Aalesunds FK