Fotball

Politiet nekter supporter adgang til alle Brann-kamper

Klubben er fornøyd med vedtaket. Dersom det ikke overholdes, venter bøter og innbringelse.

- MILJØET KRYMPER: I 2014 barket såkalte casuals fra Oslo og Bergen sammen i Fyllingsdalen. Brann og politiet mener miljøet for såkalte risikosupportere er mindre enn tidligere. Nå er én person fra miljøet ilagt oppholdsforbud i forbindelse med Branns kamper.
 • Mads Bøyum

Politiet har vedtatt oppholdsforbud ved Branns hjemme— og bortekamper for én bergenser i 20-årene. Oppholdsforbudet, som betyr at mannen ikke kan være i nærheten av stedene Brann spiller, gjelder til slutten av august 2016. — Vi har vedtatt dette i forebyggende henseende. Det er snakk om en person som har gjort mange straffbare forhold i forbindelse med fotballkamper, sier Bernt Angeltvedt i Hordaland-politiet.

Personen som nå nektes å dra på Brann-kamper, vurderes som avgjørende for rekrutteringen til miljøet av risikosupportere rundt Brann.

— Hva kan du si om hendelsene vedkommende har vært involvert i?

— De knytter vi til Brann-kamper både hjemme og borte. Det dreier seg for det meste om ordensforstyrrelser, men også tilfeller av vold, sier Angeltvedt.

Oppholdsforbudet har hjemmel i politilovens § 7, der det åpnes for at politiet kan gripe inn mot enkeltpersoner for å håndheve ro og orden.

 1. Les også

  Brann-børsen: «Han var stødig som Frihetsgudinnen»

 2. Les også

  Hver eneste uke tigger utenlandske spillere om en sjanse i Brann

Vil ikke stå frem med sin versjon

BT har vært i kontakt med personen som er ilagt oppholdsforbudet. Han ønsker ikke å stå frem med sin versjon, utover å kalle saken «en maktdemonstrasjon fra politiets side».

Branns sikkerhetsansvarlige, Knut Iversen, sier at den utestengte mannen har vært en utfordring for klubben i to-tre år.

— Vi setter pris på at oppholdsforbudet er ilagt. Det gjør at Sportsklubben og det offentlige sammen kan jobbe for å hindre rekruttering til bråkmakermiljøet, sier Iversen.

Som klubb har Brann utestengt den aktuelle personen fra Stadion det siste halvannet året. Han skal likevel, gjentatte ganger, ha kommet på kamp.

— Da kommer han seg gjerne inn, for så å bli kastet ut når han blir observert, sier Iversen.

— Hva vet Brann om hans aktiviteter i miljøet?

— Vår kunnskap om ham sier at han har vært aktiv i møter mellom risikosupportere. Vi har hatt dialog med ham, og utfordret ham på hva han kan gjøre for å slippe inn på Stadion igjen. Det har ikke vært suksessfullt, sier Iversen. Også politiet melder om «lengre samtaler som ikke har ført frem» med vedkommende.

Les også

Savnet popcornet da Barmen skulle ta straffe

— Problemet krymper

Iversen mener det viktige med oppholdsforbudet, er at det også gjelder ved Branns bortekamper. Hvis det ikke overholdes, vil det medføre innbringelse av politiet og bøtelegging.

Et slikt oppholdsforbud har blitt ilagt minst én annen risikosupporter i landet. Denne var tilknyttet Lillestrøm, og vedtaket ble prøvet for Høyesterett. Der fikk politiet medhold i at de kunne ilegge et slikt forbud.

— Vi setter utrolig stor pris på at politiet har fått denne muligheten, sier Iversen i Brann.

Angeltvedt i politiet håper beslutningen er et sterkt signal.

— Voldsforstyrrelser og uønsket adferd hører ikke hjemme. Fotballkamper skal være en arena for idrett, ikke noe annet, understreker Angeltvedt.

Han mener miljøet med risikosupportere har krympet i Bergen og Norge.

— Det gledelige er at dette gjelder et veldig lite antall personer. Det er ikke et stort problem, men det skal ikke mange til for å lage bråk. Vi ønsker å bli totalt kvitt problemet, sier han.

Les også

«Brann sprudler, løper, vinner og strutter av selvtillit. Det er nesten ikke til å tro.»

Supportelederen: — Små miljøer

Brann og politiet jobber sammen for å fjerne voldelige innslag i supportermiljøene.

— Det har vært en kraftig nedgang i rekrutteringen til disse gruppene. Det kan ha sammenheng med divisjonsstatusen vår, men også med arbeidet vi og supportergruppen Bataljonen har gjort. De har gjort en viktig innsats og spilt fint på lag med Brann, sier Iversen.

Bataljonens leder, Roger Lillebøe-Hansen, vil si minst mulig om arbeidet mot risikosupportere.

— Vår innstilling er at jo mer blest det blir om det, jo mer «reklame» får risikosupporterne. Det jeg kan si, er at vi er veldig opptatt av problematikken. Vi jobber grundig og systematisk for å ha supportere med Branns beste i tankene, sier han.

— Deler du vurderingene om at risikomiljøet krymper?

— Jeg vil si at det er små miljøer det er snakk om, ja.

Ifølge Romerikes Blad var det 45 sammenstøt mellom risikosupportere i 2013. Last ned Ballspark-podkasten fra ITunes her - eller du kan klikke i vinduet under:

Mest lest akkurat nå

 1. NORGE

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. NORGE

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 3. NORGE

  Ulykkesbro ble friskmeldt etter at lignende bro kollapset i 2016

 4. NYHETSANALYSE

  Putin ville vise Natos grusomheter. Da gikk det helt galt.

 5. VERDEN

  Utstøtte Liz Cheney får uventet hjelp. – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette

 6. OSLO

  Når boligen er på Finn, kan det være for sent å bruke forkjøpsretten