Scoret igjen – her er TIL-spissens målkrav til seg selv

På drøye tre sesonger på A-laget har Runar Espejord (20) scoret 12 mål for TIL. I 2017 forstår han at folk har forventninger til at han skal levere mer.

JUBEL: Her har Runar Espejord scoret mot Rostov. Nyspissen Slobodan Vuk (til høyre) og Henrik Johnsgård gratulerer.

TYRKIA (iTromsø): Espejord spilte 90 minutter da TIL tapte 1–3 mot Rostov i Tyrkia mandag formiddag. TIL-spissen scoret TILs eneste mål i oppgjøret en liten halvtime før slutt på stillingen 2–0 til det sterke russiske laget.

20-åringen fikk et gjennomspill av Jonas Johansen, og i duell med to forsvarsspillere fikk han akkurat tåa på ballen slik at den gikk forbi keeperen fra seks meter.

– Jonas ropte at jeg måtte stikke, og da vet jeg jo at ballen kommer, men jeg får dempet den litt, før jeg scorer. Jeg trodde faktisk forsvarsspilleren skulle rive meg ned, men det gjorde han ikke, sier Espejord til iTromsø stående inne på avstengte Gloria Arena i tyrkiske Belek.

Les også

Topplaget reiser opp og ned fra Tromsø samme dag: - Det blir en utfordring

To mål på to kamper

Espejord, som også scoret mot Trencin i TILs første treningskamp sist torsdag, står dermed med to mål på to kamper.

– Jeg håper ikke jeg har nådd toppen allerede i februar. Mot Trencin bommet jeg på alt utenom en sjanse. I dag scoret jeg på min eneste, sier spissen.

Runar Espejord etter kampen mot Rostov.

Spisstalentet er bare 20 år, men har allerede vært tre og en halv sesong i A-stallen til TIL. Fasiten så langt er 12 mål fordelt på åtte i serie, tre i cup og ett i europacupkvalik gjennom de sesongene. En av årsakene til at det ikke har blitt flere er blant annet flere skader. I 2016 slet Espejord hele vårsesongen med en lyskeskade. Ikke før ut på høsten var han frisk, og endte med «bare» fem seriemål.

Forstår forventninger

Etter alt snakket over flere år om Espejord som en potensiell ny målscorer fra spissfabrikken i Tromsø forstår han godt at det knyttes store forventninger til hva han skal prestere i 2017.

– Jeg har lyst å vise alle at jeg kan spille fotball, og det ikke bare med tanke på en gang komme til utlandet. Jeg setter krav til meg selv, og forventninger skal man kunne ha til hva jeg presterer, sier Espejord.

Og et kravene han har satt seg er målbart.

– Jeg skuffer meg selv om jeg ikke kommer over tosifret i serien forutsatt at jeg er skadefri og spiller kamper, sier Espejord.

Det vil i så fall være opp mot, og kanskje høyere, enn de 12 målene Espejord totalt har scoret for TILs A-lag siden han debuterte i 2013.

Les også

Her ryker Tromsø-spillerne i tottene på hverandre

Debut for Vuk

Mot Trencin spilte Espejord sammen med Thomas Lehne Olsen som en av to spisser. I oppgjøret mandag mot Rostov startet Lehne Olsen, men ble etter bare 21 minutter byttet ut mot nyinnkjøpte Slobodan Vuk på grunn av en krampe.

– Det føltes godt å komme inn og få en første kampen. Jeg kjente ingen smerter fra skaden jeg har hatt i det siste. Fortsetter vi på denne måten vil vi prestere godt også i Eliteserien, sier Vuk til iTromsø.

Slobodan Vuk i aksjon for TIL mot Rostov.

– Det er første kampen jeg og Slobodan prøver oss sammen, så vi har mye å gå på der. Men vi hadde et par fine kombinasjoner der jeg stusset videre til han, sier Espejord om spissen som ble hentet for over en million fra slovenske Domzale i januar.

– Jeg trenger nok litt mer tid for å komme helt i kampform. I Slovenia spilte jeg med en spiss, men å spille med to her sammen med Runar er bedre, sier Vuk.

Espejord vil uansett ikke forskuttere at han har sikret seg en plass inn mot sesongstart trass i en god start.

– Det er så tidlig, og jeg vet jeg kan så mye mer. Fortsatt har jeg mye bedre touch og bevegelser i meg enn hva jeg får ut. Men det hjelper på å score mål så tidlig i oppkjøringen, sier Espejord.

Les også

TIL-profil har sagt nei til ny kontrakt – kan forsvinne fra Tromsø i vinter

Sterk motstand

Hovedtrener Bård Flovik mener Vuk trenger mer trening med laget.

– Men måten han rykker og har touch er veldig spennende. Relasjonene mellom han og Runar, samt Lehne Olsen skal vi trene på, sier Flovik, som mener Espejord ser spennende ut.

– Jeg tar ikke ut noe lag nå, men måten han fremstår i omstilling, press-spill og offensivt er sterkt, sier Flovik.

Flovik mener laget Rostov startet med var det beste de kunne stille med.

– Midtperioden av første omgang og siste halvtimen av andre omgang var kjempebra. Vi får en del brudd som følger av at vi jobber med vårt offensive spill, men de har totalt ikke mer enn sju sjanser, sier Flovik til iTromsø.

FAKTA:

Treningskamp

Gloria Arena, Belek, Tyrkia

TIL 1 (0)

Rostov 3 (1)

Mål: 0–1 (45) Aleksandr Erokhin, 0–2 (51) Sardar Azmoun, 1–2 (63) Runar Espejord, 1–3 (88) Moussa Doumbia

TILs lag: Gudmund Taksdal Kongshavn (Filip Loncaric fra 46.) – Christian Landu-Landu, Magnar Ødegaard, Simen Wangberg (Jostein Gundersen fra 69.), Kent-Are Antonsen – Magnus Andersen, Jonas Johansen (Gustav Severinsen fra 86.), Morten Gamst Pedersen, Mikael Norø Ingebrigtsen (Henrik Johnsgård fra 65.) – Runar Espejord, Thomas Lehne Olsen (Slobodan Vuk fra 21.).