Fotball

«Beistet» håper på ny sensasjon mot Liverpool

Han regnes som verdens sterkeste fotballspiller. Kan Wimbledon sjokkere Liverpool igjen?

Adebayo Akinfenwa er spiss på AFC Wimbledon som i kveld møter Liverpool. Her i en duell med Sido Jombati fra Wycombe Wanderers.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

I 1988 vant Wimbledon 1-0 mot Liverpool i FA-cupfinalen foran 98.203 tilskuere på Wembley. Lawrie Sanchez ble matchvinner i en kamp der Wimbledon-keeper Dave Beasant reddet straffespark fra John Aldridge.

Av mange regnes 1988-resultatet som tidenes sjokk i FA-cupen.

Wimbledon-kaptein Dave Beasant og Andy Thorn jubler etter finaleseieren mot Liverpool i 1988.

27 år senere møtes klubbene igjen mandag kveld, denne gang i 3. runde av FA-cupen. Riktignok heter klubben nå AFC Wimbledon, etter at opprinnelige Wimbledon ble flyttet til Milton Keynes og supporterne dannet sin egen protestklubb sommeren 2002.AFC Wimbledon startet på laveste nivå, men etter fem opprykk på 12 sesonger spiller klubben nå i League Two – fjerde nivå. Skulle de slå ut Liverpool i kveld vil det være en enda større sensasjon enn finalebragden i 1988. ## Vil ha Gerrards trøye

En av spillerne AFC Wimbledon-supporterne setter sin lit til er Adebayo Akinfenwa, med det artige kallenavnet «beistet». Akinfenwa kan visstnok løfte 180 kilo i benkpress, og i det populære TV-spillet FIFA regnes han som den sterkeste av alle de 16.000 spillerne som er med i den seneste utgaven.

– Jeg ønsker å spille mot de beste og ser frem til duellene med Martin Skrtel, Mamadou Sakho, Dejan Lovren og Kolo Toure. Er det en 50-50-duell kommer jeg forhåpentlig ut som en vinner, sier Akinfenwa ifølge Daily Star.

Selv er Akinfenwa Liverpool-fan, og kraftspissen er opptatt av at ingen andre forsøker å bytte til seg drakten til Steven Gerrard etter kveldens kamp.

– Da har de et problem, sier «beistet».

Les også

Legende ut mot Liverpools behandling av Gerrard: - Hvordan er det mulig?

Første gang siden 2002

Da Det engelske fotballforbundet (FA) i 2002 tillot den tidligere Premier League-klubben Wimbledon å flytte til Milton Keynes, vel ti mil nord for London, brøt supporterne med klubben. De stiftet AFC Wimbledon, som siden har rykket oppover fra bunnen av divisjonssystemet. For første gang siden 2002 er de klare for FA-cupens tredje runde.

Da kunne det knapt passet bedre at Liverpool ble trukket ut som motstander på hjemmebane. For klubben ble det en motivasjon at FA i 2002 slo fast at det ikke var «i fotballens interesse» at en klubb som dem startet på nytt i bunnen av seriesystemet.

– Hvordan kunne de si det? Jeg har alltid sagt at med hardt arbeid ville vi komme tilbake, rykke opp, og trekke storlag i cupen. Liverpool-kampen er en ny milepæl som viser at det vi gjorde var rett, sier Ivor Heller, en av dem som stiftet klubben i 2002, til The Guardian.

– Samme klubben

AFC Wimbledon-manager Neal Ardley drømmer om at klubben igjen skal overraske Liverpool, som de gjorde i 1988. – Vi vet alt om styrkene deres, om hvordan de ønsker å spille seg gjennom lagdeler. Men vi skal si til dem: Om dere skal vinne over oss, må dere spille virkelig godt. Om vi presterer godt og spillerne våre er klare for oppgaven, som jeg tror de er, så kan vi skape trøbbel for dem, mener Ardley.

For klubbens supportere er det stort å møte Liverpool.

– Det fikk alle til å tenke tilbake til 1988. Det har fått noen andre til å skjønne at klubben som slo Liverpool da, og som drømmer om seier nå, det er den samme klubben.

  • DIREKTE 20.55: AFC Wimbledon – Liverpool

Les også

  1. Her blir Chelsea-floppen Torres hyllet av 45.000 fans

  2. Gerrard unngår hyllesten: – Jeg ville bare ha brutt sammen

  3. Liverpool bekrefter at Gerrard drar til USA

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. FA-cupen
  3. Liverpool FC