Fotball

Trenerne mimrer om Ødegaards debuter: - Vi sto og lo på sidelinjen

Martin Ødegaard har imponert i debuter i hele karrieren. I kveld kan han gjøre det igjen

  • Torgrim Gotland Bakke

Nedtellingen til en potensiell Martin Ødegaard-debut er i gang igjen.

16-åringen er med i troppen til Real Madrid som møter Getafe til sesongens siste seriekamp i La Liga i kveld. Der har unggutten vært før, uten å få sjansen av Carlo Ancelotti. Men skulle han få muligheten, er det en merkedag for både Ødegaard selv og norsk fotball.

Om han skulle få sjansen i kveldens hjemmekamp, tør vel de færreste å tippe på en dominerende oppvisning fra den unge nordmannen. Men om man ser tilbake på Ødegaards debuter, er sjansen der for at han kan bite godt fra seg på Santiago Bernabeu om sjansen byr seg.

Les også

- Betyr ingenting for Real Madrid-fremtiden om Ødegaard får debuten mot Getafe

Starten

Med sin debut i eliteserien mot Aalesund den 13. april i 2014, introduserte Martin Ødegaard seg for fotball-Norge på imponerende vis. Han kom inn for Strømsgodset etter 72 minutters spill og fikk mye mer enn sine drøyt 15 minutter i rampelyset. Med frekke pasninger, lekent offensivt spill og atpåtil en målgivende pasning ble han en av Norges mest omtalte idrettsutøvere.

13. april 2014 fikk Martin Ødegaard sin eliteseriedebut for Strømsgodset, med nummer 67 på ryggen.

— Jeg sa før kampen at hvis Martin får spille, så er det fordi han er god nok. Den gutten har noe helt spesielt over seg. Han er det største talentet jeg har sett, sa Ronny Deila til VG etter eliteseriedebuten. Da var Ødegaard 15 år og 117 dager.Snaut to år før hadde han fått sin uoffisielle debut for drammensklubben. I en treningskamp mot Mjøndalen, med pappa Hans Erik på motstanderbenken, fikk Ødegaard, da 13-år, prøver seg. Og unggutten markerte seg 20 minutter før slutt da han spilte fri Peter Kovacs før ungareren ble tatt og fikk straffe.

- Lekent og flott

Og Real Madrid-spilleren har vist seg fram for mange lag. Allerede i januar 2011 ble han tatt ut på Buskeruds kretslag for G15, som 12-åring. Hans første aldersbestemte landskamp kom i september 2013 for G15-landslaget. Og det skulle bli flere landslagsdebuter det neste året.

Les også

Spansk journalist: - Derfor ville en Ødegaard-debut vært upassende nå

Den 28. februar i 2014, fikk Ødegaard fikk sine første minutter på G17-landslaget i en treningskamp mot Island. 15-åringen kom innpå etter én times spill, og brukte ikke lang tid på å vise seg fram, forteller daværende G17-trener Øivind Nilsen.

— Jeg husker han var veldig god. Da hadde vi en veldig spennende trekløver på topp. Martin på høyresiden, Håkon Lorentzen i midten og Sander Svendsen på venstre, forteller Nilsen. Norge vant 2-1 i Ødegaards debut.

Nilsen fikk «bare» ha Ødegaard på laget i fire kamper, men unggutten rakk å utmerke seg. Spesielt i sin andre kamp, også den mot Island.

— Det er en situasjon jeg husker veldig godt som er litt typisk Martin. Det viser veldig godt overblikk. Han fikk et oppspill på midten som han flikket over det islandske forsvaret på en touch. Sander Svendsen var på vei inn i feltet. fikk med seg gjennomspillet og lobbet ballen i mål. Det var så lekent og flott at vi sto og smålo på sidelinjen, minnes Nilsen, som nå trener G18-landslaget.

Tar nivået

Ødegaards rykte for å «ta nivået» raskt kan han skrive under på.

— Alt han gjør er så automatisert. Det faller så naturlig. Den første gangen jeg så noe sånt var Eirik Bakke i Sogndal da han debuterte i eliteserien som 16/17-åring. Han var selvfølgelig nervøs, men når kampen startet så spilte han på akkurat samme måte som mot de på hans egen alder. Da lykkes du. Når Martin skrur av omverdenen og kun spiller på ferdigheter, er det det samme om han spiller mot motstandere som er ett eller fem år eldre, sier Nilsen.

Det kan også Leif Gunnar Smerud. U21-treneren hadde Ødegaard i troppen i én kamp. I EM-kvalifiseringskampen mot Portugal på Marienlyst 4. september, dominerte 15-åringen mot det Smerud kaller Europas kanskje beste U21-lag.

— Han er jo beviselig veldig god på å ta nye steg. Hvis ikke hadde han ikke utviklet seg såpass fort. Man kan snakke om de fysiske utfordringene, men det er mange små spillere som er gode fordi de er kvikke i beina og hodet. Du må være godt orientert og klok. Du må se spiller godt og tørre å handle på det du ser. De egenskapene har Martin, beskriver Smerud.

Herjet med Portugal

På hjemlige trakter mot Portugal, leverte Ødegaard en av sine beste kamper.

Allerede i det første spilleminuttet dra han av flere spillere, kom til dødlinja og fikk lagt ballen inn i feltet. Men portugiserne fikk klarert. Og anført av Ødegaard offensive drivkraft, styrte Norge store deler av kampen.

Ødegaard spilte fram både Gustav Wikheim og Mushaga Bakenga til gode sjanser, men Norge fikk ikke uttelling. I stedet var det Portugal som tok ledelsen, med både 1-0 og 2-0. Norge utlignet senere etter et angrep med Ødegaard, Wikheim og Bakenga, men tapte 1-2.

Martin Ødegaard herjet i U21-debuten mot Portugal i september. Her fører han ballen med Portugals kaptein Sergio Oliveira på slep.

— Hadde vi scoret det første målet, ville det blitt en helt annen kamp. Og vi hadde sjansene til det, mimrer Smerud.- Selv om vi tapte, var det en veldig god kamp av oss. Vi var et ungt lag som ga Portugal god kamp. Det var en god opplevelse, sier Smerud. Og en av de viktigste grunnene til det var nettopp 15-åringen fra Strømsgodset.

— Jeg husker at han imponerte meg veldig i treningene før kamp. Han mestret alle spillets faser veldig bra. Og i kampen var han veldig god. Spesielt den første timen, sier Smerud.

Tidenes yngste debutant

Hans foreløpig største debut kom for snaut ni måneder siden da Norge møtte

De Forente Arabiske Emirater til treningskamp den 27. august i fjor. Ødegaard fikk tillit fra start, satte ny rekord som tidenes yngste spiller på det norske landslaget og var ofte sentral i det Norges skapte offensivt. Ødegaard var også nær å score i debuten, som endte 0-0, men var i ubalan.se da den store sjansen bø seg. Ballen skled av foten og gikk utenfor.

Etter debuten ventet ros fra landslagssjefen

— Jeg synes han kommer godt ut av det, og er veldig nært ved å avgjøre kampen. Han viser hva slags kvaliteter som bor i han, var Høgmos dom etter debuten.

Slet i Castilla-debuten

Martin Ødegaard har også vært i aksjon i Madrid i noen måneder. 8. februar spilte stortalentet sin aller første kamp for Real Madrid Castilla, hjemme mot Bilbao Athletic.

Dette var en av nordmannens minst minneverdige debuter rent spillemessig. Han fikk 20 minutter for Real Madrids beste menn, og klarte ikke å sette sitt preg på kampen som endte 2-2.

Martin Ødegaard i aksjon i Castilla-debuten.

— Det var et vanskelig klima å komme inn i, og de 20 minuttene fortalte ingenting om Martin Ødegaard. Dette er et nytt miljø, nye lagkompiser og relasjoner som ikke er der ennå, sa Petter Veland, ekspert på spansk fotball, etter kampen.Ødegaards tid i Real Madrid Castilla har vært preget av opp- og nedturer. Lørdag kan han endelig så sjansen med de aller beste gutta.

Om en debut for Real Madrid topper en landslagsdebut på Ødegaards egen prestisjeliste, vet de færreste av oss. Men skulle det bli noen minutter på banen på Santiao Bernabeu i kveld, vil augustkvelden i Stavanger få reell konkurranse.

Kampen starter 20.30 og kan følges live i vårt livesenter!

Les også

  1. Ødegaard er med i Real Madrid-troppen til sesongens siste kamp

  2. Real Madrid-sjefen fikk applaus av journalistene. Det ville han ikke ha noe av.

  3. Spansk avis tror Ødegaard debuterer i helgen

  4. Martin Ødegaard kommer til Stavanger for å trene talenter

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Martin Ødegaard