Fotball

Fotballegenden Johan Cruyff er død: - Fotballen har mistet en av historiens aller største

Johan Cruyff tapte kampen mot kreften.

Johan Cruyff døde onsdag 24. mars.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
I juni 1974 møttes Nederland og Argentina i Gelsenkirchen. Johan Cruyff (i midten), med Argentina-keeper Daniel Carnevali og lagkamerat Roberto Perfumo er også på bildet.
STJERNER SAMLET: Pelé (fra venstre), Christian Karembeu og hans kone Adriana, Johan Cruyff og Roger Milla var i 2005 samlet i Leipzig for å overvære trekningen til VM i Tyskland året etter.
TO STORE: Nederlenderne Frank Rijkaard og Johan Cruyff i forkant av en veldedighetskamp mot AIDS i 2004.
Fotballegende og ærespresident i Barcelona, Johan Cruyff, i møte med Real Madrid-president Florentino Perez og daværende Real Madrid-spiller Raul i 2010.
Legendene Johan Cruyff og Pelé som gode busser i 1999.
HOLDT KOKEN: Johan Cruyff i en oppvisningskamp i 1999.
Cruyff lyttet da Diego Maradona snakket i 1997.

Johan Cruyff døde onsdag i Barcelona.

— 24. mars 2016 sovnet Johan Cruyff (68) fredfullt inn i Barcelona, omgitt av familie, etter en hard kamp mot kreft. Det er med stor sorg at vi ber om respekt for familiens privatliv under denne tunge perioden, heter det på Cruyffs hjemmeside.

Cruyff ble diagnostisert med lungekreft i oktober i fjor.

— For meg var Johan Cruyff et ikon. Han var noe helt nytt og annerledes enn noe eller noen vi hadde sett før. Det så ut som han spilte på løkka selv i de aller største kampene. Han var tilsynelatende en som så ut som en rockestjerne, kulere, tøffere og mer avslappet enn noen annen - og samtidig helt suveren. Fotballen har mistet en av historiens aller største, sier Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

— Cruyff var en veldig god spiller. Men mest betydning har han hatt som påvirker og medutvkler av angrepsspillet i fotballen. Han har på en måte vært en fadder for Barcelonas spillestil, sier det norske trenerikonet Nils Arne Eggen til Aftenposten. Den tidligere Rosenborg-treneren har selv hentet inspirasjon fra fotballskolen Cruyff symboliserte.

— Jeg har lært veldig mye av hans nærmeste, Rinus Michels. Sånn sett har vi et felles grunnlag. Nederlandsk fotball har alltid vært veldig inspirerende for meg, og han har vært en viktig del av det, sier Eggen.

— Han er den desidert største stjernen i Nederland gjennom tidene, og jeg har han på andreplass etter Diego Maradona på min egen liste over de beste spillerne gjennom tidene, sier tidligere landslagskaptein og PSV-spiller Hallvar Thoresen til VG.

 • Se bildeserie fra Cruyffs karrière øverst i saken!

Kjempet mot lungekreft

Johan Cruyff som spiller i 1972.

— Etter flere behandlinger kan jeg si at resultatene er veldig positive takket være legenes fantastiske arbeid, omsorgen jeg har fått og min positive mentalitet. Jeg har på følelsen at jeg leder 2-0 i første omgang i en kamp som ikke er over ennå, men jeg er sikker på at jeg kommer til å vinne, uttalte Cruyff i februar.Onsdag tapte han kampen mot sykdommen.

– Vi har mistet vår beste spiller, vår nummer 14, vår beste fotballvenn. Johan tok nederlandsk fotball til nye høyder. Vi i KNVB er han evig taknemlig for det. For meg personlig kommer jeg til å savne min venn, Johan, enormt mye, sier den nederlandske fotballpresidenten Michael Van Praag.

Cruyff var kjent som en svært aktiv røyker. I 1991, etter en hjerteoperasjon, sluttet han å røyke.

— Fotball har gitt meg alt her i livet, tobakk tok nesten alt fra meg, har Cruyff uttalt.

Cruyff var også kjent som en med svært sterk personlighet. Han nektet blant annet å signere for Real Madrid på grunn av klubbens kobling til den spanske dikatoren General Franco.

Les også

Cruyff har fått lungekreft

— Han revolusjonerte fotballen

— Han hadde en helt enestående spillerkarriere, og det er vanskelig å komme utenom han når man snakker om tidenes største spillere, sier den tidligere NRK-kommentatoren Arne Scheie til NTB.

— Med draktnummer 14 på ryggen var han med på å revolusjonere fotballen med måten Ajax spilte på, sier Scheie videre.

Scheie mener Cruyff er en av tidenes største fotballspillere.

– Han går over i historien som en av de største spiller og trenerkombinasjonene. Det er veldig få som har greid å kombinere det. De som kjente han sa at han alltid tenkte framover, og på hvordan utvikle fotballen videre. Det er en fantastisk egenskap, men det var jo som gudbenådet spiller jeg først lærte han å kjenne,

— Cruyff preget fotballen i stor grad ikke bare som spiller, men som trener og filosof. Barcelona og Ajax hadde neppe vært det samme i dag uten ham, fastslår Lars Tjærnås.

Roar Stokke blogget om Cruyff:

Les også

Den sterkeste røde fotballtråden i Europa

Vant Gullballen tre ganger

Cruyff er en av de største fotballpersonlighetene i historien.

Han vant Gullballen som spiller både i 1971, 1973 og 1974 og er regnet som en av verdens beste fotballspillere gjennom alle tider.

Cruyff har også en omfattende trenerkarriere bak seg. Han var manager for Ajax og Barcelona med stor suksess.

Det var Cruyff som var den mest kjente eksponenten for den nederlandske totalfotballen under trener Rinus Michels i Ajax og Barcelona. Totalfotballen ble utvilet i Ajax på midten av 60-tallet, og handlet om et flytende system der alle utespillerne på banen skal kunne ta over posisjonen til hvilken som helst medspiller. Med Cruyff som den store stjernen ble Ajax en stormakt.

Også det nederlandske landslaget fikk enorm fremgang i denne perioden. Cruyff var den store stjernen da Nederland tok VM-sølv i 1974. Cruyff hadde stor suksess som spiller også i Barcelona.

Etter spillerkarrièren videreutviklet Cruyff totalfotballen som trener i Ajax og deretter i Barcelona. Med Barcelona vant han ligaen fire år på rda fra 1990-1994. Cruyffs stemme har hatt stor innflytelse både i Ajax og Barcelona helt frem til i dag, og det er mange som mener at grunnlaget for suksessen Barcelona opplever nå ble lagt under Cruyff. Bayern München-manager Pep Guardiola, som tar over Manchester City i sommer, er blant dagens trenerprofiler som er blitt sterkt påvirket av den nederlandske fotballegenden.

Her er noen Twitter-reaksjoner etter Johan Cruyffs dødsfall:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og bli med på innsiden av Champions League:

Les også

 1. Kreftsyke Cruyff kjemper for livet: - Denne kampen skal jeg vinne

 2. Fotballegenden Cruyff føler seg sikker på å vinne kampen mot kreften

 3. Cruyff har fått lungekreft

Les mer om

 1. Internasjonal fotball
 2. AFC Ajax