Fotball

Dette avgjør dersom Norge og Bulgaria ender likt

De to lagene kan ende likt på ni kriterier i kveld.

SPILLER I KVELD: Her er Norges lag mot Slovenia i forrige kamp. Nede fra v. Stefan Johansen, Omar Elabdellaoui, Mohamed Elyounoussi, Håvard Nordtveit, Tarik Elyounoussi. Bak fra. Haitam Aleesami, Markus Henriksen, Sigurd Rosted, Rune Almenning Jarstein, Ola Kamara og Ole Kristian Selnæs.
  • sjur.natvig@ntb.no

Norge og Bulgaria kan ende likt på UEFAs ni første kriterier for å rangere lagene i nasjonsligaen, men det blir ingen loddtrekning om gruppeseier.

I turneringsreglementet er det hele 12 kriterier som i tur og orden benyttes for å skille lagene. Etter mandagens kamper kan gruppevinneren være foran på det første (totalt antall poeng), men kanskje ikke før på det 10. kriteriet (antall borteseirer).

Uansett utfall i de to kampene kommer man ikke ned til nummer 11 (færrest antall disiplinærpoeng for gule og røde kort) eller 12 (plassering på UEFAs landslagsranking).

  • Har du lest denne? Dette ser landslagssjef Lagerbäck etter i en fotballspiller

Norge og Bulgaria har begge 10 poeng etter de fem første kampene, hver med tre seirer, én uavgjort og ett tap. Kriteriene 2 til 5 handler om innbyrdes oppgjør mellom de poenglike lagene, men der er de to lagene helt likt etter at begge vant 1-0 på hjemmebane.

Kriteriene 6 til 8 handler om målforskjell og scorede mål i alle gruppekamper, og før mandagens kamper har Norge 5-2 (tre plussmål), Bulgaria 6-4 (to plussmål). Det innebærer at Norge blir gruppevinner om lagets resultat borte mot Kypros er minst like godt som Bulgarias resultat hjemme mot Slovenia, men de kan også ende helt likt.

Landslagssjef Lars Lagerbäck på trening med reservene i Ljubljana lørdag. Thrilleren mot Bulgaria om gruppeseier kan ende med nesten dødt løp, men uansett vil et av lagene være gruppevinner mandag kveld, basert på UEFAs lange liste med kriterier for rangering.

Nesten dødt løp

Om begge vinner eller begge taper, vil seiersmargin og antall scorede mål spille inn. Vinner Norge for eksempel 3-2 og Bulgaria 2-0, vil begge lag ende med 8-4 i total målscore. Da er de likt på kriteriene 6 (total målforskjell) og 7 (totalt antall scorede mål), men da vil Norge bli gruppevinner takket være nummer 8 (flest scorede mål på bortebane): 4 mot 3.

Om Norge taper 1-3 og Bulgaria 0-1, vil begge lag ende på 6-5 i målscore, men da blir utfallet motsatt: Bulgaria vinner på flest bortemål (3 mot 2). Taper Norge 2-4 og Bulgaria 1-2, ender lagene likt på kriteriene til og med 9 (totalt antall seirer), men Bulgaria blir gruppevinner takket være nummer 10 (flest seirer på bortebane), den mot Slovenia i september.

Les også

Lagerbäck bekymret for fotballens utvikling: – For meg er det litt fantasi når unge spillere kan tjene 100 millioner i året

Det er bare dersom begge vinner eller begge taper, og Bulgaria henter inn ett mål på Norge, at man må lete nedenfor kriterium 6 for å finne punktet som avgjør gruppen. I det tilfellet må Norge score flere mål enn Bulgaria for ikke å tape gruppeseieren på totalt antall scorede mål.

(NTB)

Les mer om

  1. Norges herrelandslag i fotball
  2. Lars Lagerbäck
  3. UEFA