Fotball

Sandnes Ulf i rød sone - Viking gjør byks

Etter å ha rapportert inn 2017-regnskapet er Sandnes Ulf satt i rød sone av klubblisensnemnda i NFF. Viking er i gul sone.

Etter å ha rapportert inn 2017-regnskapet er Sandnes Ulf satt i rød sone av klubblisensnemnda i NFF.
  • Tore Kommedal Asheim

Det betyr at Sandnes Ulf blir pålagt å lage en økonomisk handlingsplan.

Egenkapital, likviditet og overskudd på driften er de tre hovedelementene klubbene måles etter. Grønn, gul og rød sone er klassifiseringen klubbene får og som gjenspeiler den økonomiske situasjonen i selskapet/klubben.

HamKam, Jerv, Nest-Sotra og Strømmen er de andre klubbene fra 1. divisjon som er i rød sone. I Eliteserien er Tromsø det eneste laget i rød sone.

Dersom en klubb ikke makter å oppfylle de avtalte milepælene underveis i den treårige handlingsplanen, kan de bli straffet med for eksempel poengtrekk. Klarer de ikke å komme seg ut av rød sone i løpet av de tre årene, risikerer klubbene å miste lisensen - og dermed falle ut av toppdivisjonene.

Etter snaut to år i rød sone hos fotballforbundets klubblisensnemnd, har Viking blitt flyttet opp i gul sone.

Les også

Viking er ute av rød sone: – Vi har tatt et kjempebyks

Sommeren 2016 havnet Viking ned i rød sone. Det betyr at klubben ble underlagt en treårig handlingsplan hvor de må oppnå avtalte milepæler for å forbedre økonomien underveis i perioden.

– Bygg stein på stein

På tredje nivå i norsk herrefotball er det syv klubber i rød kategori: Hønefoss, Mjølner, Moss, Nybergsund, Raufoss, Nardo og Skeid. Disse vil bli pålagt å utarbeide handlingsplaner for å justere sin økonomiske drift.

I 2. divisjon avdeling 2 ligger Bryne og Vidar i gul sone, mens Egersunds IK er i grønn. I Toppserien ligger Klepp i grønn sone - det har de gjort siden sommeren 2015.

– Den daglige driften, de mange vurderingene som gjøres, må alle ha økonomi i fokus for å opprettholde en bærekraftig økonomi. Jeg har sagt det før, men gjentar det gjerne: Det er de klubbene som tar seg tid til å bygge stein på stein både sportslig og økonomisk som oftest har suksess over tid, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Les også

Norske toppklubber hadde et overskudd på 80 millioner kroner

Toppklubbene med overskudd på 80 millioner

Driftsinntektene i Eliteserien og 1. divisjon nærmer seg 1,8 milliarder, melder Norges Fotballforbund. Det er rekordhøyt. Resultatet viser et samlet overskudd på 80 millioner kroner.

– Toppklubbene i Norge viser at de evner å sette tæring etter næring. Etter at vi innførte det finansielle oppfølgingssystemet i 2009 har vi sett en veldig positiv utvikling i norsk fotballøkonomi, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug.

– Klubbene er forsiktige med å ta risiko og vurderer investeringer godt før de tar valg, sier Nordhaug videre.

Les mer om

  1. Viking FK
  2. Sandnes Ulf