LSK vil hevne ydmykelsen i Barcelona: – Vi har absolutt ikke gitt opp

Norges beste lag ble rundspilt for en uke siden. Nå skal LSK Kvinner vise at de har noe i Champions League å gjøre.

Guro Reiten og LSK Kvinner har et fryktelig vanskelig utgangspunkt før returmøtet i Champions League-kvartfinalen mot Barcelona.
  • Odd Inge Aas

Tenk deg at du har gledet deg til en fotballkamp i flere måneder. Advent og julehøytid ble brukt til å trene hardere enn noen tidligere desember. «Barcelona i kvartfinalen i Champions League». Bare tanken drev deg gjennom tøffe intervaller, dype knebøy og intense fotballøkter i mørke vintermåneder.

Guro Reiten og LSK Kvinner har et fryktelig vanskelig utgangspunkt før returmøtet i Champions League-kvartfinalen mot Barcelona.

Så reiser du til Spania, og når kampen endelig blåses i gang, blir du fullstendig rundspilt. Etter tre minutter kommer det første baklengsmålet. Laget, som til daglig er de ballsikre og kreative, sliter med å få til to-tre pasninger etter hverandre før den intense motstanderen har vunnet ballen tilbake.

– Det vanskelig å komme seg igjen når du blir herjet med slik. Det påvirker mentalt, sier Solveig Gulbrandsen.

TV 2-eksperten med 184 landskamper på CV-en, snakker om det røffe møtet LSK Kvinner fikk med den spanske storklubben. «Følelsen av ydmykelse har sittet i sjela siden onsdag kveld», var ordene klubben selv brukte for å beskrive 0–3-tapet.

Les også

Aftenpostens tabelltips: Gulljubel i Lillestrøm og nedrykkstårer i Stabæk

Engelske Toni Duggan scoret to ganger for Barcelona i det første oppgjøret.

Fra 1–3 til 4–3

Kanskje var det den katalanske leksjonen som førte til at Kolbotn plutselig ledet 3–1 over LSK da helgens norske seriepremiere bikket 70 minutter sist lørdag. En blytung LSK-uke så ut til å bli enda verre. De skulle slå fra seg i Europa, nå ble Norges beste filleristet i egen hall.

I fotball kan imidlertid fryktelig mye skje på et drøyt kvarter. Mot Kolbotn kriget Guro Reiten inn reduseringen, Emilie Haavi hamret inn utligningen, og like før full tid var det en hoppende Reiten som feiret fullført snuoperasjon.

– LSK kan score mange mål på kort tid. Det viste de i helgen, og de viste det mot Røa i fjor, sier Gulbrandsen.

Da lå LSK under 0–3 i cupsemifinalen, men tok seg likevel til finalen.

Spørsmålet er om det samme kan skje mot Barcelona på Åråsen onsdag kveld. Finnes det fortsatt et Champions League-håp, også etter ydmykelsen i Syden?

Les også

BAKGRUNN: Disse grepene tok Norges beste lag etter forrige Champions League-exit

Sarah Suphellen fortviler etter et av baklengsmålene i Spania.

Vinneroppskriften: Kontringer og dødballer

– Vi har absolutt ikke gitt opp, forsikrer trener Hege Riise.

Hun er naturligvis klar over at romerikingene står foran en formidabel oppgave i Champions League-returmøtet, men lar det skinne gjennom at «Birdsa» har fryktelig lyst til å prøve. Seieren over Kolbotn ga kjærkommen selvtillit, for plutselig var laget til å kjenne igjen.

Nå bruker Riise treningstiden til å få overgangene til å sitte. Det gjorde de ikke på bortebane, men det er der mulighetene ligger mot et spansk lag som liker å sende mange kvinner fremover.

– Vi vet at det blir tøft fysisk, og det blir tøft mentalt. Vi må stå imot, samtidig som vi må være veldig gode i kontringsspillet og på dødballer, sier Riise.

Hege Riise håper på et mirakel mot Barcelona.

«Arrogant pasningssikre» er beskrivelsen hun gir motstanderen. På det området er Barcelona det beste laget hun har møtt. Treffsikkerheten, rotasjonen og posisjonsskiftene gjorde dem vanskelige å stoppe.

Riise er forberedt på et kampbilde som ligner det i første kamp, men håper elevene er bedre med ballen denne gangen og klarer å utnytte sjansene som byr seg.

– Så er det sånn at de kommer her med en 3–0-ledelse. Det kan være at de er passe fornøyd og slipper seg litt ned. Da må vi gripe muligheten, sier Riise.

Les også

Ola Bernhus kommenterte det første oppgjøret: «Sjelden er håp blitt knust raskere»

Det er slik vi er blitt vant til å se LSK Kvinner de siste årene. Her etter fjorårets cupfinaletriumf over Sandviken.

Den skremmende nivåforskjellen

Sist uke lot Solveig Gulbrandsen seg imponere at laget som er nummer to i den spanske serien.

– Samtidig er det skremmende å se hvor stor forskjellen var på lagene. Det er også skremmene med tanke på sommerens VM, sier hun.

Tre av LSK-spillerne er trolig med i landslagssjef Martin Sjögrens foretrukne førsteellever (Reiten, Ingrid Moe Wold og Ingrid Syrstad Engen).

Det norske målet er VM-medalje. I 23-kvinnerstroppen vil trolig mer enn en tredjedel være LSK-spillere. Nå håper Gulbrandsen på en helt annen prestasjon onsdag, og at spillerne vil bevise at klasseforskjellen ikke er så stor som kampen i sist uke ga inntrykk av.

Før den skrev Aftenposten om grepene Riise og resten av støtteapparatet tok etter at laget ble sendt ut av Manchester City i forrige Champions League-sesong. Det engelske laget vant 5–0 på Åråsen for 16 måneder siden.

Det førte til et målrettet arbeid med å forberede den fysiske formen betraktelig.

– Vi er ikke i tvil om at den jobben vi har lagt ned har gitt fremgang. Nå møtte vi et lag som er i en helt annen liga enn vi har gjort før. Vi har aldri møtt noen som er så pasningssikre. Det blir feil å sammenligne, for Barcelona og City har helt forskjellige spillestiler, sier Riise.

Når returmøtet spilles på Åråsen klokken 18.30 onsdag, håper hun at spillerne klarer å håndtere den spanske varianten på en helt annen måte enn forrige uke.