Fotball

Om dårlige ekspertråd og trekkfulle vinduer

SUPPORTERBLOGG: Annerledesklubber levnes ingen sjanse til å hevde seg i Tippeligaen. Men jeg kjøper ikke dårlige råd.

KJØRER PÅ: Mjøndalen ligger på 11. plass på tabellen etter 12 kamper. Her er det Christian Gauseth og Mads Hansen (ryggen til) som feirer scoring på innøvd vis.
 • Eigil Nicolaisen
Eigil Nicolaisen, Mjøndalen-supporter.

Ekspertenes råd til Mjøndalen er ikke spesielt imponerende, og innebærer i realiteten at de anbefaler oss å bli som alle andre. Annerledesklubber levnes ingen sjanse til å hevde seg i Tippeligaen. Jeg kjøper ikke dårlige råd. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

I mai måned kom Mjøndalens første sportslige motgangsperiode siden opprykket. Tre tap på rad tok Mjøndalen ned fra å være genierklært til å bli krisematerie på bare noen få uker. Braktapet mot Bodø/Glimt var beviset på at nå må Mjøndalen handle spillere. Jeg håper at Vegard Hansen og Kenneth Karlsen beholder både skylapper og hørselvern på.

Langsiktig og grundig arbeid

Mjøndalen beviste i fjor høst hvor langt en liten klubb kan komme med langsiktig og grundig arbeid. Med kvalitet framfor kvantitet. Det laget som valset over Brann i november ble ikke bygd over natta. Når vi først rykka opp var det ingen tilfeldighet.

Det var en fast plan, og arkitektene bak planen var tålmodige. Rett spiller på rett plass. Rett spillestil til rett lag og rett underlag. Riktige ferdigheter og riktige holdninger må gå hand i hand. Én million spillere har vært innom på prøvespill, men ikke én eneste av dem har fått kontrakt uten at det har vært i klubbens og spillegruppas ånd. Ikke én eneste spiller har fått kontraktsforslag som sprenger lønnsrammene som er satt.

Det er sånn dagens MIF-lag har klart å rykke opp tre divisjoner på 9 år. Og det er sånn MIF har klart å beholde en sunn økonomi som får grønt lys fra NFF hvert eneste år.

Rosenborgs suksessprosjekt

Det er for få klubber i Norge som evner å jobbe etter faste prinsipper og langsiktig sportslig satsing. Trenere bytter beite som forvirra sauer i utmark. Talentfulle spillere vandrer hvileløst fra klubb til klubb hvert eneste halvår, på jakt etter den rette konteksten for å få utløst sitt potensial.

Det mest vellykka fotballprosjektet i Norge i nyere tid er uten tvil Rosenborg under Nils Arne Eggen. 11 seriemesterskap på rad, og en utrolig merittliste i Champions League. Oppskrifta var like enkel som genial: En visjonær pedagog, en solid klubb og kontinuitet i alle ledd. Rutine og erfaring betyr at alle kjenner sin plass og sin rolle. Sånn tror jeg det var i Rosenborg.

Urokkelig posisjon i klubben

Mjøndalen er ikke bygd på hastige spilleroverganger. Stammen i laget har vært med siden vi var dumpekandidat i 1.divisjon, og enkelte har vært med siden vi spilte førstelagskamper mot Kongsberg og Holmen.

Mjøndalen er ikke bygd av kortsiktige redningsmenn. Ingen Tom Nordlier. Vegard Hansen stilte spørsmål ved sin egen posisjon og tillit i en tung periode, ett av de tidlige åra i 1.divisjon, men fikk til svar fra klubben at hans posisjon var urokkelig. Det har vist seg å være en helt grei avgjørelse.

Må unngå gjennomtrekk

Spillere kommer og spillere går. Overgangsvinduer åpnes og lukkes. Det må vi leve med i Mjøndalen også, men vi må for all del unngå gjennomtrekk. Jeg tror at løsninga er å finne i, og ikke utenfor laget. Løsninga er å bygge videre på den moralen og det samholdet som gutta har vist så langt. Gi gutta tillit, finn systemer som utnytter de egenskapene vi har i laget. Dyrk kollektivet.

Norsk fotball holder ikke høy nok kvalitet i 2015 — verken på klubb eller landslagsnivå. Det er for mye kortsiktighet. For mange brannslukkere. For få entreprenører.

Det som gjør oss supportere stolte er ikke å vinne overgangsvinduet. Det som gjør oss supportere stolte er å vinne med lagånd, innsats og kameratskap.

 1. Les også

  Supporterens trangsyn

 2. Les også

  Her er seks råd til voldsromantiske berserker

 3. Les også

  Er dette virkelig alt Tippeligaen har å by på?

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5