Fotball

Nytt stadion, cupfinaledrøm og livsviktig Brann-kamp. Slik blir bergensfotballens store uke.

Bergen kan ha flunkende nytt fotballstadion, lag i cupfinale og Brann på 12. plass i løpet av noen dager.

  • Johannes Steen

To karer stripser skilt til gjerdet ved stadionportene, noen høytrykksspyler seteradene. En lift med flere mann er oppe for å montere kamerautstyr.

Alle har samme mål: Gjøre alt klart til første hjemmekamp på Åsane Arena.

– Vi gleder oss. Vi har jobbet sinnssykt mange timer, sier breddefotballansvarlig Mathias Låstad i Åsane Fotball.

Han går rundt på anlegget sammen med markedssjef Atle Berntsen. Med tre titalls frivillige på laget skal de stelle i stand folkefest på onsdag.

Å henge opp et banner over kiosken er én av mange oppgaver Mathias Låstad og Atle Berntsen har før kampstart onsdag.
Trond Dalseide (til h.) fra Reklamehuset er på plass for å gjøre siste del av en stor jobb på arenaen. Han har med seg kompisen Sølve Merkesdal til hjelp.

Arenaen er omkranset av gravemaskiner, kabler, grøfter og planker. På betongen under tribunene ser man fremdeles en like hel klistrelapp med varekode og telefonnummer til leverandøren.

– Vi har så bra kontroll som det er mulig å ha før en sånn dag, sier Berntsen.

Europeisk granulatmangel

Rekken med forsinkelser har vært endeløs for hele idrettsanlegget. For Åsane Fotballs del har det kostet titusenvis hver hjemmekamp.

Gummigranulatmangel i hele Europa, ukontrollerte gjerder fra Polen og uferdige toaletter har vært noen av de siste utfordringene.

Nå er det «aller meste» på plass, forteller daglig leder Gorm Natlandsmyr. Om enn med noen midlertidige løsninger her og der.

På kortsiden står det anleggsgjerder for å dekke veggen bak tribunen, på langsiden en dør av sponplater med hengelås. Natlandsmyr minner seg selv på å lage en liste over alt som må fikses til onsdagen.

– Det blir sikkert litt armer og bein på onsdag kveld, men vi jobber hardt for at alt skal fungere, sier han.

Det nye garderobeanlegget er en av fasilitetene som vil gjøre klubben mer attraktiv for spillere, tror Gorm Natlandsmyr.
Denne døren «håper» Gorm Natlandsmyr de får fikset før kampstart onsdag.

Kontrastene til hva en er vant med, er uansett til stede.

Noen hundre meter unna ligger gamlebanen. Med trebenker og røde seter, noen litt sprukne og falmt. Fire brakkebygg rundt banen og en liten kiosk med rustent gitter er noe av det som ligger rundt.

På Åsane Arena ser en flomlyskasterne på flere hundre meters avstand, tribuneseksjoner i klubbfarger, storskjerm i drift og ikke minst det topp moderne arenabygget vegg i vegg.

– Når dommeren blåser i gang, tror jeg det blir en bra opplevelse for publikum, som har sittet i årevis i regnet på Myrdal uten tak, sier Natlandsmyr.

De siste forberedelsene før første kamp på Åsane Arena er i gang.

Spår over 1000 på kamp

Den nye hjemmebanen vil romme opptil 3300 tilskuere. Natlandsmyr mener arenaen vil ha mye å si for klubben, både sportslig og kommersielt.

Sist gang Åsane spilte i Obos-ligaen uten pandemi, var i 2018. Da hadde man 503 tilskuere i snitt.

Det er plass til 3300 tilskuere på Åsanes nye hjemmebane.

Enn så lenge er ambisjonen å øke tilskuertallet gradvis, kanskje fylle tribunene en og annen gang mot store motstandere. Med en god blanding av gratisbilletter og salg, spår Natlandsmyr rundt 1200 tilskuere onsdag.

– Det blir en opptur for oss som er vant til å spille for ganske få mennesker, sier Natlandsmyr.

Cupfinaledrømmen

En stor dag venter også Sandviken denne uken. Ett år etter at Lillestrøm knuste cupfinaledrømmen, tre år etter at Lillestrøm knuste dem i selve finalen, møter Sandviken samme motstander på nytt i cupens semifinale.

– Vi ønsker å vinne cupen i år. Sandviken har 45 års historie med toppfotball. Nå er det lenge siden man har tatt medaljer og vunnet cupen. Sist gang var i 95, nå er det på tide, sier styreleder Pål Hansen.

Ingrid Marie Spord var med å tape mot sin egen gamleklubb LSK i cupfinalen 2018. Hun er en av to gjenværende spillere i Sandviken fra den gang.

Et og annet har skjedd i Sandviken siden sist gang de spilte cupfinale.

Fra laget som tapte finalen i 2018, er det bare Ingrid Marie Spord og Kennya Cordner igjen. Styrelederen forklarer det med klare retningsvalg og filosofi, og kaller utviklingen formidabel.

– Akkurat nå er vi Norges beste lag. Det er noe vakkert med at vi nå reiser til Lillestrøm på bortebane som favoritter.

Branns marerittmotstander

Helt til slutt, etter at Åsane har spilt både hjemme- og bortekamp (lørdag), og Sandviken kanskje har nådd cupfinale, spiller Brann mot marerittmotstander og nedrykksrival Mjøndalen.

Kampen, som supportergrupperingene har døpt til «årets viktigste», kan være forskjellen på 12. eller 16. plass før landslagspausen.

Mjøndalen slo Brann i kvalifiseringskampen i 2014, og sendte Brann ned en divisjon.

Et tap kan sende Brann tilbake på sisteplass, en seier kan sende Brann seks poeng foran Mjøndalen.

– Alle de neste kampene er ekstremt viktige. Det blir et rotterace for å skrape sammen nok poeng til å stå i divisjonen, sier trener Eirik Horneland, og fortsetter:

– Jeg skjønner at både denne og kampen mot Stabæk er hyperinteressant journalistisk sett, og for alle som følger med på Brann.

Tre kamper å merke seg for bergensfotballen denne uken:

  • Åsane–Sogndal, onsdag klokken 18.00
  • LSK Kvinner–Sandviken, søndag klokken 15.15
  • Mjøndalen–Brann, søndag klokken 18.00

Les mer om

  1. Åsane Fotball
  2. SK Brann