Landslagskeeper Nyland fikk spesialhjelp etter morens bortgang

LILLESTRØM/OSLO (VG) Samtidig som Ørjan Håskjold Nyland (31) igjen har vært å se mellom stengene på det norske landslaget, har han kjempet en tøff tid utenfor banen.

Norges keeper Ørjan Nyland under en trening med Norges herrelandslag i fotball på Daugava Stadium i Riga.

– Jeg har det greit, men det har vært en tøff og brutal uke, sier Ørjan Håskjold Nyland til VG etter mandagens trening på Åråsen i Lillestrøm.

I et Instagram-innlegg på søndag skrev landslagskeeperen at moren har gått bort etter sykdom. Han bekrefter til VG at det er snakk om en kreftsykdom som hun fikk konstatert i februar.

– Det kan ramme alle og det kan skje veldig fort. I tilfellet med mamma skjedde det veldig fort. Det er veldig trist, sier Nyland, som sa ja til å svare på spørsmål fra VG etter den åpne treningen på Åråsen mandag.

Ørjan Håskjold Nyland på vei bort fra treningsfeltet etter mandagens økt.

I Instagram-innlegget skriver han at «det har vært det tøffeste året i livet mitt så langt». Videre skriver han at det ikke lenger var noen behandling som kunne hjelpe og at hun gikk bort etter Bournemouths 2–0-seier borte mot Reading i slutten av oktober.

– Vi visste at det var alvorlig, men ikke at det skulle gå så fort. De siste månedene har vært veldig tøffe, med både reiserestriksjoner, karantenehotell og alt som måtte til for å få sett hverandre.

– Man må bare ta vare på hverandre og bruke den tiden man har sammen. Det er viktig. Selv de små anledningene, telefonsamtalene og de små minuttene man har sammen for man vet aldri hva morgendagen bringer, sier Nyland til VG.

Mens assistenttrener Kent Bergersen ledet økten på Åråsen – hvor Martin Ødegaard, Mohamed Elyounoussi, Ruben Gabrielsen, Jens Petter Hauge og André Hansen også deltok – ble Ståle Solbakken spurt om situasjonen på pressekonferansen som fant sted på Ullevaal stadion.

– Vi har vært i god kontakt med Ørjan gjennom hele dette. Det er en vond sak for oss, for ham og hans familie, men han har sagt at hvis det er et sted han har kunnet slappe av i hele prosessen, så er det på banen, sier Ståle Solbakken.

Sendte spesialhjelp

Landslagssjefen forteller at keepertrener Frode Grodås har vært sammen med Nyland i Volda slik at han har fått trent «tre-fire økter» samtidig som han har deltatt i begravelse.

– Han tok bussen rett fra Gardermoen til Åråsen, så han er fullt klar til å delta. Alt han har sagt til nå er at han er kjempeklar for å konkurrere om plassen og at han ikke føler at det er noen hindring for at han kan trene og spille kamper.

– Vi fikk kjørt noen gode økter der og han så rask og pigg ut, sier Frode Grodås til VG.

– Det var veldig stort gjort bare å komme opp hit. Det var veldig godt å få koblet av litt, trent og holdt ting ved like. Fotball er på en måte et fristed uansett hva som skjer, så kan man fokusere bare på fotballen i det lille tidsrommet, sier Nyland.

Det var Ståle Solbakken som foreslo at de hjalp Nyland sportslig, men han forteller at han ikke selv har snakket med 31-åringen.

– Frode har bare sagt at øktene gikk bra, at Ørjan har hatt bra fokus og at han var veldig glad for det initiativet. Det var selvsagt opp til Ørjan. Vi hadde ikke sendt noen opp dit om ikke Ørjan ville det.

Keeperduell

Nyland er sammen med Vejle-målvakten Sten Grytebust og nevnte Hansen en av tre keepere som er med til skjebnekampene mot Latvia og Nederland.

– Det kommer sikkert til å bli tunge stunder fremover og det vil ta tid å fordøye det, men det handler bare om å fokusere på det man kan gjøre noe med. Det er de få minuttene man trener og de forberedelsene inn mot kamp, sier Nyland.

– Ørjan spilte godt sist, André spilte bra gangen før der. Vi har gode keepere, så får vi se hvem vi vurderer som best, sier Grodås.

Etter at Nyland forlot nyopprykkede Norwich i sommer gikk turen videre til Championship-klubben Bournemouth.

Så langt denne sesongen har det blitt én ligakamp mot Hull (0–0) og en cupkamp mot gamleklubben Norwich (0–6).

– Siden februar har vi snakket hver dag og flere ganger om dagen. Selv om jeg har bodd i England så har jeg fått være nær henne og opplevd mye sammen. Det vil jeg alltid huske og alltid være takknemlig for, sier Nyland.

I september fikk han sjansen mellom stengene i 5–1-seieren mot Gibraltar, før han igjen voktet buret da Rosenborg-keeper André Hansen måtte kaste inn håndkleet med skade i de viktige kampene mot Tyrkia (1–1) og Montenegro (2–0) under forrige samling.