Brann vurderte alle mann i forsvar – berget 2–2 på overtid

BODØ (VG) (Bodø/Glimt – Brann 2–2) På kampens siste spark på ballen sikret innbytter Bård Finne (26) ett poeng for Brann. På 0–2 vurderte Brann-spillerne å begrense nederlaget og legge seg i forsvar.

I visshet om at nedrykksrivalene Stabæk og Mjøndalen styrte mot tap mot henholdsvis Rosenborg og Vålerenga, ble det nemlig et slags taktikkmøte ute på Aspmyra for Brann-spillerne.

– Det var en diskusjon på 0–2 der om vi skulle snøre igjen og satse på målforskjellen. Den blir viktig. Det ble en liten snakkis ute på banen der. Men det ble for feigt. Det var enighet om at «vi gikk for det», forteller Branns midtbanesjef Sivert Heltne Nilsen til VG.

– Vi ba om å angripe med balanse, men ikke unødvendig risiko, supplerer Brann-trener Eirik Horneland.

På kampens siste kvarter gikk bergenserne fra 0–2 til 2–2 på kampens siste kvarter – da alle trodde at Bodø/Glimt skulle sikre sitt andre strake seriemesterskap.

Branns sensasjonspoeng i Bodø endrer styrkeforholdet til at klubben kan greie kvalikplassen hvis Stabæk ikke vinner siste kamp mot Odd. Ender kampen i Skien uavgjort, vil Brann med seier hjemme mot Sarpsborg garantert være foran Stabæk på målforskjell.

BRANN-JUBEL: Brann-spillerne jubler etter Finnes utligning.

I tillegg inngår Mjøndalen i nedrykksmiksen. De møter Bodø/Glimt på Nedre Eiker, og nordlendingene spiller med seriegull i potten etter søndagens hyperdramatikk i Bodø og Molde.

– Vi må vinne, uansett. Men det legger mer press på Stabæk. At de må vinne hvis vi leder. Sjansene er bedre, fastslår Sivert Heltne Nilsen.

– Hva ville du valgt av Odd i Skien, Sarpsborg på Stadion – eller å møte Bodø/Glimt?

– Det er vanskelig å si noe annet enn Sarpsborg hjemme, sier Brann-dynamoen etter noen gnistrende overtidsminutter i åtte minus på Aspmyra.

Bare at Sivert Heltne Nilsen tok hjørnesparket før 2–2 var uvirkelig nok. Ifølge ham selv var forrige gang han tok corner som Hødd-spiller i 2010!

Og vanligvis ville dødballeksperten Finne selv slått. Men siden han var vraket fra startoppstillingen og entret banen som innbytter på overtid, var beskjeden fra assistenttrener Andrea Loberto å være i boksen.

Det ble Branns lykke. Akkurat som laguttaket. Eirik Horneland prioriterte Petter Strands løpskraft på kanten på Finnes bekostning og løftet samtidig 2004-modellen Niklas Jensen Wassberg inn i startoppstillingen for første gang siden 28. august.

SJEKK DET STEGET: Niklas Jensen Wassberg i aksjon på Aspmyra søndag.

– Sånn er det bare. Det var en ekstremt viktig kamp for klubben. Treneren tar ut laget han mener er rustet for å møte Bodø. Først er man litt frustrert, så aksepterer man det. Jeg har ikke noe problem med at treneren tar et valg. Jeg har startet 14 av 15 kamper siden jeg kom til Brann, sier Bård Finne.

Fra oppvarmingen så han barnebarnet til Kniksen stå bak reduseringen etter 79 minutter med karrierens første headegoal. Så ble Jensen Wassberg erstattet av Finne på overtid, og hans volleysuser etter Mathias Rasmussens stuss ga altså 2–2.

Et opprømt Aspmyra hadde akkurat feiret høylydt Lillestrøms 3–3-utligning i Molde. Nå satt jubelropene som frosset fast i halsen i nordlandskulden.

– Det er er Brann-lag som blir rundspilt de første 45 minuttene. I den andre omgangen spiser vi oss sakte, men sikkert inn i det. Vi får et heldig poeng kampen sett under ett, men et særdeles viktig poeng, sier Brann-trener Eirik Horneland.

Han tok sjansen på 17-åringen Wassberg, satte Petter Strand inn som løpeving mot Glimts fryktede venstreside og hadde tilsynelatende instruert Brann i å ligge tett på Patrick Berg.

Uten at det hjalp noe særlig i 1. omgang. Berg prikket gjennombruddsballer mot Amahl Pellegrino, på nettopp Glimts venstre, men med lue på hodet var Glimt-vingen altfor het i de avgjørende situasjonene foran mål.

Hjemmelaget tok dessuten ledelsen nesten umiddelbart. Etter fire minutter scoret de på dødball, der Brann-keeper Lennart Grill reddet nikken fra Ulrik Saltnes, men midtstopper Brede Moe satte inn returen:

Saltnes – gjenoppstått fra korsbåndsskade på uhørt kort tid – var tilbake i Glimt-elleveren for første gang siden Vålerenga-kampen i slutten av september, og scoret selv 2–0 i 2. omgang.

Men at det ikke sto nærmere 5–0 til pause var nesten ikke til å tro. Bodø-bergenser Kjetil Knutsens gule praktverk av et fotballag lot ikke nedrykkshjemsøkte Brann puste fra start.

– Alle husker slutten her. Vi skal avgjøre denne kampen lenge før. Hva som skjer etter 2–0 er uforståelig. Vi mister momentum. Det var skuffende og kanskje litt overraskende, sier Kjetil Knutsen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt87102171422
2Viking7421169714
3Brann8422158714
4Sarpsborg 08733175212
5Lillestrøm74031313012
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk