Fotball

«Vi kunne ikke snakke. Vi kunne ikke bevege oss. De ødela oss fullstendig.»

Andrea Pirlo om følelsen etter sitt livs verste nedtur, dopingmistanker mot motstandere og Gennaro Gattusos gaffelangrep.

BOM: Her redder Jerzy Dudek Andrea Pirlos straffespark. Foto: Digitalsport

 • Bernhard Veland

Nå er Andrea Pirlos selvbiografi oversatt til engelsk. Italieneren spiller nå for Juventus i Serie A, klubben som leder ligaen klart.

Avisene Daily Mail og The Independent har gjengitt deler av innholdet fra boken.

Den 34-årige midtbanespilleren skriver om hele sin lange fotballkarriere. Midtbanespilleren, som blant merittene har en VM-tittel med Italia fra 2006, har vært involvert i mye i og rundt fotballen.

— Etter VM i Brasil legger jeg opp på landslaget. Da er jeg 35 og det er på tide at andre får sjansen, skriver Pirlo i boken.

Her er et utvalg historier fra selvbiografien.

Om straffekonkurransen i EM i 2012

Italia slo ut England på straffer i kvartfinalen i EM i 2012. Andrea Pirlo scoret på en såkalt Panenka-straffe, det vil si at han chippet ballen midt i mål.

— Jeg planla aldri å sette straffen slik. Avgjørelsen tok jeg i siste sekund, da jeg så Joe Hart (Englands keeper) flyttet på seg på streken.

ELEGANT: Dette ble snakkisen etter EM-kvartfinalen mellom England og Italia: Andrea Pirlos elegante straffe. Foto: NTB scanpix

Om 0-4 for Deportivo La CoruñaMilan spilte mot spanske Deportivo La Coruña i kvartfinalen i Champions League i 2004. Første kampen ble vunnet 4-1 av italienerne.

— Vi ledet 4-1 etter den første kampen, men de slo oss 4-0 og gikk videre. Vi løp etter skygger hele den kvelden. Jeg har ingen bevis, så jeg anklager ingen, men for første og eneste gang i min karriere lurte jeg på om motspillerne hadde tatt noe.

Om tapet for Liverpool

Milan ledet 3-0 til pause, men Liverpool utlignet til 3-3 og vant Champions League mot Milan på straffer.

— Jeg vurderte å legge opp. Etter Istanbul (der finalen gikk) var det ingenting som var viktig lenger. Jeg ble simpelthen kvalt. Mange tror vi tapte straffesparkkonkurransen på grunn av Jerzy Dudek (Liverpools polske keeper) - den klovnen som danset på streken og gjorde narr av oss først, for så å gni det inn ved å redde straffene. Men vi hadde selv hele skylden. Hvordan det skjedde, vet jeg ikke, men det er et faktum at når det umulige blir mulig, da har noen dummet seg ut. I dette tilfellet var det hele laget. Et kollektivt selvmord der vi holdt hverandre i hendene og hoppet fra Bosporosbroen.

Da torturen var over, satt vi som en gjeng med tullinger i garderoben på Atatürk Stadion. Vi kunne ikke snakke. Vi kunne ikke bevege oss. De ødela oss fullstendig. (...) Søvnløshet, sinne, depresjon og en følelse av intet. Vi hadde funnet opp en ny sykdom med mange symptomer: Istanbulsyndromet.

Tidligere Inter-trener Roy Hodgson.

Om Roy HodgsonRoy Hodgson trente Inter da Pirlo spilte i klubben.

— Vi hadde fire trenere det året (1999). Gigi Simoni ga meg mye spilletid. Mircea Lucescu foretrakk de eldre spillerne, Luciano Castellini var OK mens Roy Hodgson alltid uttalte navnet mitt feil: Han kalte meg Pirla (som på Milano-dialekten er et skjellsord). Mulig han skjønte meg bedre enn noen annen manager.

Om Ji Sung Park som vakthund

I en europacupkamp mellom Milan og Manchester United satte United-manageren Ji Sung Park til å passe på Milan-stjernen Pirlo.

— Alex Ferguson er feilfri, men ødela litt av inntrykket denne kampen. I Milan satte han Ji Sung Park til å vokte meg. Han løp rundt meg og prøvde å stoppe meg, uten å bry seg om ballen. Det var nesten rørende. Selv om han var en berømt spiller, ble han satt til å være vakthund.

Om Mario Balotelli

— Mario Balotelli er en spesiell type medisin, han er en motgift mot den potensielt dødelige rasistiske giften som finnes på italienske baner. Det er en forferdelig gjeng med frustrerte individer som tar det verste fra historien og gjør det til sin egen. Og det dreier seg om mer enn bare en minoritet, til tross for hva enkelte sier. Hver gang jeg ser Mario, smiler jeg til ham. Det er min måte å si at jeg støtter ham og at han ikke må gi opp.

Gennaro Gattusos gaffelangrep

Tidligere Milan-spiller Gennaro Gattuso var kjent for å være kompromissløs ute på banen og for å ha temperament utenfor.

— Vi kunne merke det da han så rødt. Han kunne ta en gaffel og prøve å stikke oss med den. Noen av oss måtte stå over kamper på grunn av et av gaffelangrepene.

Les mer om

 1. Italiensk fotball
 2. Juventus FC

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Balotelli vraket mot Norge

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Hvilken er villest, Tottenhams eller Liverpools opphenting? Vi har samlet ti andre kandidater.

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Balotelli inne i varmen hos Conte

 4. MENINGER
  Publisert:

  To lag som bryter med tradisjonene

 5. MENINGER
  Publisert:

  Mesternes mester tripper videre

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Disse stjernene kan hentes gratis etter sesongen