Fotball

Viking må ta økonomiske grep i løpet av høsten

<p>Har det travelt med å rette opp i dundrende underskudd.</p>

Hønefoss 20120916.Eliteserien Fotball Hønefoss BK - Viking FKVikingtrener Kjell Jonevret tusler av banen etter eliteseriekampen mellom Hønefoss og Viking søndag. Kampen endte uavgjort 2-2. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • Kurt Arne Nilssen

Aftenbladet har tidligere skrevet at Viking ønsker å gjennomføre en aksjeemisjon som vil tilføre klubben mellom 30 og 50 millioner kroner. Pengene klubben eventuelt vil få tilført skal brukes til å styrke den sportslige satsingen, slik at klubben når målsettingen sin om spille i Europa. I tillegg skal pengene gå til nedbetaling av gjeld og utvikling av næringsarealer på Viking stadion.

Underskudd på 9,2 millioner

— Vi er midt oppi denne prosessen og bruker nesten all vår tid på den , sier administrerende direktør, Arne Larsen Økland til Aftenbladet.

Viking er nødt til å foreta seg noe i løpet av høsten. 1. halvår hadde klubben et underskudd på 9,2 millioner kroner. Egenkapitalen var da på kun 4,9 millioner kroner. Aksjekapitalen i selskapet er på 8,2 millioner, og lovverket i aksjeloven krever at det settes i gang tiltak når over halvparten av kapitalen er tapt, noe den vil være i løpet av høsten.

Den likvide situasjonen er også anstrengt. Uten salg av Valon Berisha ville klubben i løpet av høsten ikke hatt råd til å betale ut lønn til spillerne og de ansatte i administrasjonen.

Lykkes ikke Viking med å gjennomføre aksjeemisjonen, finnes det kun tre alternativer til å rette opp i den økonomiske situasjonen. Kutte kostnader, øke inntektene eller å selge spillere.

Sliter med å få lån

Viking har allerede masse lån, og det vil være vanskelig for klubben å låne mer penger.

I Viking ASAs regnskap er Viking stadion verdsatt lavt, men siden stadion reelt sett ikke er omsettelig, vil det være vanskelig å låne mer penger med sikkerhet i stadion.

— Vi er i gang med å legge budsjettene for neste sesong. Akkurat nå er likviditetssituasjonen og det å sikre egenkapital til å drifte neste sesong våre viktigste prioriteringer. Dette må vi ha på plass i løpet av høsten, sier Økland.

Han understreker samtidig at klubbens aksjonærer foreløpig ikke har blitt bedt om å ta stilling til om de ønsker å være med på en ny aksjeemisjon.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien