Fotball

Den tidligere Viking-helten om tiden etter karriereslutt: - Jeg lever, men jeg er også død

Peter Ijeh storspilte i Viking-trøyen. Nå er han arbeidsløs og har svak fysikk.

Peter Ijeh scoret mål i annenhver kamp i Viking-trøya, men livet etter fotballkarrieren har vært tungt for spissen.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

I sesongene 2006–2009 herjet nigerianeren Peter Ijeh i Viking-trøyen og scoret 39 mål på 78 kamper. Etter karrieren i Norge dro han til det svenske laget Syrianska FC, og scoret 22 mål på en sesong, og bidro sterkt til at klubben rykket opp til Allsvenskan i 2011.

Men i 2012 ble livet til Ijeh endret dramatisk.

– Helt plutselig begynte jeg å kjenne meg trøtt og hadde problemer med å puste. Jeg ble testet og de fant ut at jeg hadde astma. Det var derfor jeg måtte slutte å spille fotball. Jeg har aldri hatt problemer før, og nå er det borte igjen. Det er veldig, veldig merkelig, sier Ijeh til Göteborgsposten.

Les også

Peter Ijeh til Syrianska

Kunne ikke snakke

Like før sykdommen signerte han for Gais, men året ble skuffende, både for Ijeh og for Gais. Det endte med nedrykk i en sesong hvor Ijeh bare scoret to mål. Så tok karrieren slutt.

– Jeg var urolig. Mine barn var redde for at jeg skulle få astmaanfall. En stund kunne jeg ikke prate. Jeg klarte bare å si ett ord av gangen. Jeg hadde problemer når folk hadde parfyme på seg. Jeg kunne ikke gå ut. Jeg måtte roe ned livet mitt veldig mye, sier Ijeh til Göteborgsposten.

Les også

Dramatisk opplevelse for svensk fotballstjerne: Mistet synet under landskampen

Sykdommen førte til at den tidligere Viking-spissen til tider har vært isolert i hjemmet i Lerum i Göteborg, uten å snakke med folk og uten å trene. I 2014 fikk han jobb som trener for Assyriska BK i svensk 2. divisjon, men etter det har han vært arbeidsløs. Den økonomiske situasjonen er vanskelig, og ifølge Ijeh føler han at han er bannlyst i fotballfamilien etter overgangen fra Malmö til IFK Göteborg i 2003.

– Jeg lever, men jeg er også død. Jeg er som et dødt spøkelse som fortsetter å gå. Hver gang jeg går på byen sier folk: Se på han, der er han. Og ikke på en bra måte, sier Ijeh.

Les også

Diskerud klar for IFK Göteborg

Måtte betale straffeskatt

Overgangen til IFK Göteborg ble dramatisk. Skattemyndighetene avslørte urettmessigheter, og IFK Göteborg fikk en straffeskatt på 1,6 millioner kroner, og Peter Ijeh måtte betale 600 000 kroner. Sportsjefen i Göteborg måtte i fengsel etter overgangen.

Ijeh sier at han ikke får svar fra klubber på sine jobbsøknader, og fortstår ikke hvorfor.

– Jeg ser ingen grunn. Jeg gjorde ikke noe feil. Jeg har betalt prisen, og det gjør jeg fortsatt. Det er patetisk, sier han til GP.

Han mener at han har fortsatt mye å gi innen fotballen, og sier at han ønsker å hjelpe neste generasjon.

– Det er en forferdelig verden etter du slutter. Å integreres i samfunnet, alt er merkelig. Fotballverden er helt annerledes enn det vanlige samfunnet. Du levert i et strengt samfunn der du bare trenger å tenke på treninger, kamper og hvordan laget skal bli bedre.

Les mer om

  1. IFK Göteborg
  2. Syrianska FC