Fotball

Ødegaard skjermes fra utenlandske medier

Den engelske sladreavisen The Sun og japansk TV fikk nei fra Norges Fotballforbund til å møte Martin Ødegaard.

Martin Ødegaard, her under landslagstrening på Åråsen.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

VALLETTA (Aftenposten): Landslaget er nå på vei til Malta hvor de skal forberede seg til fredagens EM-kvalikkamp mot Malta på Ta’ Qali stadion.

Med på flyet sørover er 15-åringen «alle» snakker om. For Martin Ødegaard er så brennhet i Europa at Norges Fotballforbund har sett seg nødt til å sette ned foten. For det er ikke bare de europeiske storklubbene Barcelona, Real Madrid og Bayern München som ligger langflate. Det gjør også utenlandske medier.

På mandagens pressetreff i Lillestrøm ble han omringet av norske journalister. Dagen etter, altså i går, fikk 15-åringen mediefri.

Nei, nei, nei

Kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff, sier alle henvendelser fra utlandet blir besvart likt.

— Når det gjelder utenlandske medier i landslagssammenheng har vi sagt nei. Noen har kommet på kampene våre og fått stilt et par spørsmål i pressesonen der. Men når den engelske avisen The Sun og en japansk TV-kanal, eller andre eksotiske medier, vil gjøre stor ting på og med Martin, så får de nei. Alle skjønner det. Bortsett fra The Sun, sier Graff til Aftenposten.

Helt siden troppen til kampene mot Malta og Bulgaria ble offentliggjort har interessen vært stor for «fenomenet», som de utenlandske mediene kaller ham.

Men Graff & co. passer på så det ikke blir for mye.

— Det har vært ønsker om å gjøre ting i forbindelse med begge disse kvalikkampene. Helt siden troppen ble kjent har det kommet henvendelser. Det er ikke så rart, og det hadde vi også forventet. Men vi er opptatt av å kjøre pressetreffene våre, og i den rytmen vi pleier. Hadde det vært opp til Martin hadde han sagt ja til alt. Ære være han for det. Men det er ikke alltid at fotballspillere blir bedre til å spille fotball av å snakke om seg selv og svare på spørsmål de har svart på hundre ganger før, sier Graff.

Mer styr enn da Solskjær spilte

- Hva ønsker de utenlandske mediene?

— Alt fra portrettintervjuer til saker om «fenomenet». At han kan slå rekorder hvis han får spille nå, det er det klassiske fokuset. Vi tror at sjansen er større for at han presterer bra hvis vi er stramme på de utenlandske mediehenvendelsene, sier Graff. Han tror kun Solskjær-sirkuset på det verste kan måle seg med koket rundt Norges nye fotballhelt.

— Den gang var mediebildet helt annerledes. Så selv om det var ekstraordinært den gangen også, så er det mye større i dag med Martin.

I åtte grader, regn, sur vind og høstkaldt Oslo har toppfotballsjef Nils Johan Semb likevel funnet varmen. Fordi han ser et talent utenom det vanlige. Og derfor gikk Semb rundt og smilte lurt på Ullevaal da landslaget trente tirsdag kveld.

— Jeg har vel ikke vært med på maken enn denne interessen og oppmerksomheten rundt Martin. Og det er forståelig. Det er ganske sensasjonelt at en 15-åring er inne i en A-landslagsstall. Han kan bli historisk, også internasjonalt. Det er gøy. Og veldig positivt at vi får frem spillere med det ferdighetsregisteret i Norge, sier Semb til Aftenposten.

Høgmo: - En ny opplevelse

Landslagssjefen selv, Per-Mathias Høgmo, har vært diplomatisk i sine svar om Ødegaard, og understreker at han behandler ham likt som alle andre.

— Men det har vært en ny opplevelse for meg også, dette med Martin og oppmerksomheten. Det er en ny opplevelse at en så ung spiller får så enormt stor oppmerksomhet fra både inn- og utland. Uansett hvor man reiser i Europa så spør folk etter Martin Ødegaard, sier Høgmo til Aftenposten.

En av landslagets veteraner, Rune Almenning Jarstein, er blant dem som på klubblaget må svare på spørsmål om unggutten i Norge.

— Til og med treneren vår kom bort og spurte om han var så god som alle sier han er. Og til det er det jo bare ett svar: ja, sier keeperen fra Hertha Berlin i Tysland.

— Han er en flink og ydmyk gutt, så jeg tror ikke oppmerksomheten skal gå til hodet på ham. Og det er naturlig at han får oppmerksomhet. Han herjer i Tippeligaen som 15-åring. Det gjorde ikke jeg, for å si det sånn. Jeg spilte i 3. divisjon, sier Jarstein og flirer.

Malta-Norge har avspark klokken 20.45 fredag.

Les også

  1. Norges spisshåp: 33 kamper, ett mål

  2. Ciljan: - Presset er der

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball