Fotball

Den nye treneren har sett TIL i åtte kamper: Vurderer utenlandske forsterkninger

Simo Valakari (44) vil beholde sentral trio ut sesongen, men erkjenner at TIL kan komme til å måtte selge i sommer. Da kan finske spillere bli erstatningen.

TYDELIG: Simo Valakari brukte pressekonferansen på Alfheim onsdag formiddag til å peke ut retningen TIL skal i.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

ALFHEIM (iTromsø): Foran et tosifret antall pressefolk ble Valakari offisielt presentert som TIL-trener i kantina på Alfheim rett før klokka 11.00 onsdag formiddag.

Flankert av Stig Bjørklund, styreleder i Tromsø Idrettslag og Svein-Morten Johansen, sportssjef i klubben, var det en offensiv trener som svarte lenge og vel på spørsmål som kom, noe iTromsø omtalte minutt for minutt.

Uttalelser som at det er viktig å berge plassen, og at han gledet seg til å starte på jobben var noe av det som ble sagt fra podiet.

Etter snaut 20 minutter var seansen over, og da gikk finnen ut av kantina for å trekke litt frisk Tromsø-luft, samt posere for fotografen. Stående med ryggen mot sin nye hjemmebane, fortalte Valakari ytterligere om sine tanker for den umiddelbare framtiden.

På pressekonferansen fortalte han blant annet om at nye spillere kan bli aktuelt å hente innen kort tid, men at det viktigste er å utnytte de som er i klubben i dag.

Les også

Fotballekspert om TILs nye trener: – Bør få beholde jobben om han berger klubben fra nedrykk

– Har plan om noen forsvinner

Fra tidligere er det kjent at trekløveret Aron Sigurdarson, Mikael Norø Ingebrigtsen og Gjermund Åsen kan forsvinne i sommer. Alle tre svært sentrale i TILs offensive spill.

– Det er åpenbart viktig å beholde dem. De er alle gode spillere ellers ville det ikke vært interesse for dem fra andre ligaer. Selvsagt vil vi beholde slike spillere. På den andre siden, hvis det er logisk og bra for klubben og spillerne, vil vi at de skal ta steg videre. Derfor er TIL en bra klubb. Kommer du hit og spiller bra vil muligheten alltid være der for å gå til en større klubb, sa Valakari til iTromsø.

– Men jeg vet hvordan fotballen fungerer, og disse spillerne er her nå, noe jeg er meget fornøyd med. Noen kan forsvinne, men det er derfor jeg og resten av klubben jobber hardt for å finne erstattere dersom noen drar, sier Valakari.

I det treningen på den grønne regnvåte Alfheim-matta er godt i gang bak han er det åpenbart at 44-åringen har kommet langt i prosessen med å se hva han skal gjøre med laget. Forsvinner noen må andre inn. Og det er ikke utenkelig at det blir fra det finske markedet.

– Jeg kjenner spillerne der og det har vært noen finske spillere i Norge som har gjort det bra. I TIL er vi jo kjent med legenden Miika Koppinen. Men jeg har også forbindelser til England og resten av Europa. Selvsagt hjelper det at jeg er godt kjent med finske spillere, og det kan bli aktuelt, sier Valakari.

– Vi vil alltid forsterke laget, men vil ikke ha spillere inn for syns skyld hvis vi ikke finner den rette som kan gi noe mer til laget.Jeg har brukt å si at det handler ikke om hvor spillere eller trenere kommer fra, men om de er gode eller dårlige, sier finnen.

TIL har gode kontakter blant annet på Island, men Finland er et marked sportssjefen erkjenner klubben ikke kjenner godt nok.

– Det som er viktig med alle trenere som kommer inn er at de kan ta med kunnskap om et nettverk vi ikke har så god kontroll på,sier Johansen til iTromsø.

– Vi har snakket om spillere og spillergruppen med Simo. Han ser at vi skal kunne klare oss godt med de vi har. Skulle det da skje noe ekstraordinært må vi ha en plan med tanke på erstatter. Signalet er tydelig fra han er uansett tydelig på at han vil beholde de vi har, sier Johansen til iTromsø.

Les også

Den nye TIL-sjefen ble presentert: Dette sa han – ord for ord

Flytter til Tromsø uten familien

Valakari har tre barn og kone i Finland. Disse blir boende der inntil videre og finnen blir en pendler. Også trenerjobben som assistent på det finske A-landslaget blir han å har permisjon fra ut sesongen før det avgjøres hva som skjer videre.

Finnen reiser hjem fra Tromsø torsdag. Søndag er han tilbake i Norge for å se TIL fra tribuneplass mot Sandefjord. I den kampen vil Truls Jenssen styre laget. Jenssen vil også ha en rolle inn mot A-laget videre i kombinasjon med utviklingsjobben i TIL.

– Det å øke trykket inn mot A-laget og ta videre det historiske aspektet av klubben er viktig. Truls har kjennskap til spillere og klubbkultur, samt sosiale styrke er noe vi skal bruke, sier Johansen.

– Jeg er fornøyd med trenerteamet til laget. De har hatt en tung tid, men å se hvordan de jobber og iveren etter å se at klubben lykkes gjør at jeg er veldig fornøyd med dem, sier Valakari.

44-åringen innrømmer at han ikke visste for mye om TIL-spillerne før kontakten med klubben oppsto.

– Jeg visste hvem Morten Gamst Pedersen er, men nå har jeg fått et godt bilde av hvem de andre også er etter å ha sett kamper og snakket med de andre trenerne her, sier Valakari som har sett totalt åtte kamper i et ledd for å forberede seg til å ta jobben.

Fant ikke rett kandidat i nord

Ikke siden Otto Ulseth ledet TIL i 2005 har klubben hatt en trener som ikke er fra landsdelen. Ivar Morten Normark, Steinar Nilsen, Per-Mathias Høgmo, Agnar Christensen og Bård Flovik har i tur og orden ledet klubben. Med vekslende hell.

– Hvorfor velger dere denne gangen en utenlandsk trener?

– Mest på bakgrunn av at vi lette etter en trener som går veldig inn i rollen slik Simo gjør. Både kortsiktig med tanke på entusiasmen, og også med tanke på det langsiktige der han har en klar holdning til spill og spillestil. Hadde vi funnet en naturlig slik person i Nord-Norge kan det godt hende vi hadde gått for det,. Timingen og det vi behøver er gjorde at Simo passer veldig bra. Så er det ingen bakdel at han bringer inn til spillergruppen et helt nytt syn, sier Johansen.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Eliteserien