Han scorer nesten like mye som landslagsspissene til sammen. Likevel er han ikke god nok for Lagerbäck.

Ola Kamara (27) er en av få norske utenlandsproffer som jevnlig har funnet nettmaskene det siste året.

Ola Kamara har scoret 24 mål siden 29. mai i fjor. De fire spissene som er i Lagerbäcks landslagstropp, Tarik Elyonounoussi, Alexander Søderlund, Ohi Omoijuanfo og Bjørn Maars Johnsen, har scoret 31 mål til sammen i den samme perioden. Scoringsoversikten gjelder alle turneringer.

Men når det norske herrelandslaget entrer Ullevaal-matta 20.45 lørdag kveld, så sitter Kamara i USA.

27-åringen har scoret hele 24 mål fra 29. mai i fjor frem til i dag. Ingen av spissene i Lars Lagerbäcks landslagstropp kan vise til lignende tall. Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo er nærmest. Han har scoret 14 mål i den samme perioden.

– Kamara er godt kjent av NFF. Jeg ser ingen dramatikk i dette. Hvis de som testes nå ikke viser seg frem noe, så er Kamara et alternativ, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Les også

Sjefen synes det er for mange snille gutter på landslaget. Her er unntaket.

Herjer i amerikansk liga

Kamara banket inn sine tre første mål for Columbus Crew da de møtte Real Salt Lake 29. mai i fjor. Siden har målene kommet med stor hyppighet. Totalt scoret han 16 mål på 25 MLS-kamper forrige sesong.

Det har gått litt tråere denne sesongen, men nordmannen står bokført med respektable åtte nettkjenninger etter 16 kamper.

Tidligere Rosenborg- og Stabæk-spiller Mikkel Diskerud tilbrakte to år med New York City FC i den amerikanske ligaen. Norskamerikaneren er for øyeblikket lånt ut til IFK Göteborg. Han vil ikke kritisere Lagerbäck for å ha utelatt kompisen. Han mener svensken må få tid og ro til å komponere et mest mulig robust lag etter egne ideer.

– Tallene til Ola er fantastiske. Målene renner inn på bestilling.
Men det er ikke det som jeg mener er det viktigste, for analyserer du kampene Ola har spilt i det siste, er det utrolig mange gode bevegelser, kryssløp, orientering inni boksen, mottak feilvendt i oppbyggende spill og entusiasme som smitter videre på lagkompiser som gjør det nesten vakkert å se på. Og det på et lag som ikke har de største stjernene eller høyest økonomi i ligaen, sier «Mix».

Kamara selv er trygg på at han kan bidra på landslaget.

– Når du tenker at det er spillere som er i MLS, og starter for det uruguayanske landslaget, så burde jo jeg kunne spille for Norge. Vi har to ghanesere i Columbus som spiller for landslaget, og de ligger vel over Norge på FIFA-rankingen. Så jeg vet at jeg kan spille for Norge og kan score mål, sa Kamara til Nettavisen noen dager før troppen til kampene mot Tsjekkia og Sverige ble annonsert.

Kamara har fra før syv A-landskamper for Norge. Den forrige kom da han kom inn mot England på Wembley i september 2014.

I tospann med King?

Joshua King ville vært selvskreven på topp for Norge mot Tsjekkia og Sverige. Bournemouth-profilen hadde en forrykende Premier League-sesong. Hans 16 mål hjalp laget hans til en niendeplass på tabellen. Han er ikke med mot Tsjekkia og Sverige grunnet skade.

Landslagssjef Lars Lagerbäck har flere ganger fått spørsmål om hvorfor han ikke funnet plass til Ola Kamara i landslagstroppen:

– Vi har diskutert Ola (Kamara), og Perry kjenner litt til ham fra før, mens jeg kjenner ham ikke så godt. Men da vi fikk se Johnsen, bestemte vi oss ganske raskt for at dette var en mann vi ville se i landslagstroppen, svarte Lagerbäck på pressekonferansen der han presenterte de spillerne som var tatt ut.

Lagerbäck har tidligere sagt at han opplever nivået i MLS som veldig «opp og ned».

– Man får jo vurdere USA og den ligaen, men den er ikke dårligere enn visse andre ligaer som vi har landslagsspillere fra. Det er ikke derfor han ikke er med, har Lagerbäck sagt på en pressekonferanse.

Les også

Havnet i klinsj med norsk VM-helt på første treningsleir: – Jeg var en storvokst, «cocky» 15-åring

De andre spissene som er tatt til lørdagens kamp i tillegg til Johnsen er Ohi Omoijuanfo, Tarik Elyounoussi og Alexander Søderlund.

– Det er en mulighet til å teste noen nye fjes. De vet hva Kamara står for, sier Alsaker.

Kommentatoren, som har fulgt landslaget i en årrekke, er imidlertid usikker på om førstevalget King og utelatte Kamara ville passet godt sammen på topp for Norge.

– De har kanskje litt samme spisskompetanse og er ikke nødvendigvis så komplementære. Om Norge har spisser som scorer mål ute i verden må vi bruke de. Vi kan ikke fundere på om de fungerer sammen. Det har vi ikke råd til.

PS! 30. mai offentliggjorde Lars Lagerbäck den norske landslagstroppen til kampene mot Tsjekkia og Sverige. Derfor er tallene hentet fra tidsperioden 29. mai 2016 og frem til i dag.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?