Fotball

Supportere manipulerte trafikktall

<p>Nettstedenes jakt på Norsk Toppfotballs million-pott fører til juksing.</p>

tns
  • Håvard Karlsen

Det melder VG Nett og ringblad.no.

Norsk Toppfotball deler i år ut en pott på 20 millioner kroner som skal fordeles til klubbene i eliteserien og 1. divisjon ut i fra hvor stor trafikk de har på hjemmesiden.

60 prosent av summen beregnes ut i fra unike brukere, mens det resterende beløpet fordeles i henhold til antall sidevisninger.

— Akkurat det tallet er dét tallet er det lett å manipulere kunstig høyt, skriver VG NETT .

  • DEBATTEN: "det er bare å sette i gang refresh systemet på nettleseren eller trykke F5 til du blir grønn." Si din mening

Avisen drar frem flere eksempler på hvordan supportere har vært kreative i juksingen.

  • Et innlegg på Odds supporterside oddrane.no skulle ha beskrevet en oppskrift på en navngitt nettleser som supporterne kunne laste ned. Denne kunne stilles til å oppdatere Odd Grenlands hjemmeside hvert eneste sekund.

Odd skal ha bedt supporterne kutte ut kampanjen, men den skal ifølge VG NETT ha økt antall sidevisninger på Odds hjemmesider med 152 prosent i løpet av én uke.

Det er ikke bare i Odd supporterne har gitt sitt lag ekstra drahjelp.

  • En Rosenborg-supporter laget en nettside som åpnet 49 små RBK.no-sider i ett og samme nettleser-vindu. Dermed fikk hjemmesidene til Rosenborg 49 sidevisninger hver gang en leser gikk inn på denne adressen.

RBK skal ha bedt supporteren kutte ut dette, og nettstedet skal nå være nede.

- Det er risikosport å bruke antall sidevisninger i fordelingsnøkkelen av disse pengene, sier markedssjef Frøydis Straume i Odd Grenland , i en kommentar til VG NETT.

Odd har sammen med Hønefoss blitt suspendert fra TNS Gallups liste denne uken. Brukere av sistnevntes nettsted skal også ha forsøkt å manipulere besøkstallene.

— En IP-adresse skal for eksempel ha lastet opp sidene til HBK flere tusen ganger på et døgn, skriver ringblad.no.

- På bakgrunn av en eksplosiv økning i antall sidevisninger gjennomgikk TNS Gallup detaljert brukerdata for nettstedene og konkluderte med at trafikkøkningen er et resultat av unaturlig brukerpåvirkning av nettrafikken. Det er ikke nettstedene selv som har påvirket dette, men økningen ble påvirket av automatiske oppdatering av sidene av enkelte brukere. TNS Gallup har fjernet antallet sidevisninger fra Topplisten for uke 5 fordi de ikke viser den naturlige bruken av nettstedene , står det i en melding fra TNS Gallup på Hønefoss’ hjemmeside.

Klubben oppfordrer supporterne til å ikke bruke ulovlige midler for å øke sidetreffene på siden.

”Det er sikkert gjort i beste mening, men klubben blir straffet for det”, skriver klubben.

Mediesjef i Norsk Toppfotball, Arne Knoph, sier følgende til VG Nett om supporternes manipulering.

— Overfor klubbene og supporterne har jeg brukt følgende uttrykk: «Vi filmer oss ikke til en straffe». Vi vil øke trafikken på nettet og bygge merkevarer på den måten. Noen forsøker å ta snarveier, men da gjør supporterne en bjørnetjeneste for klubbene sine.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien