Fotball

Nils Arne Eggen: - Alltid en ulempe med hjernestøvsuga oljefolk

Men ut over det ser RBK-legenden bare fordeler med trenercomeback.

GJENFORENING: Roman Abramovitsj (t.h.) sparket Jose Mourinho (t.v.) i 2007. Nå får portugiseren en ny sjanse under den rike russerens vinger.
  • Glenn Frode Thorkildsen

Jose Mourinho er — for andre gang - ansatt som manager for Chelsea.

Også mellom 2004 og 2007 var den karismatiske portugiseren sjef i London-klubben, før han kontroversielt fikk sparken etter en suksessrik periode.

Mannen som valgte å fjerne Mourinho er oljemilliardæren Roman Abramovitsj. Russeren var og er fortsatt eier av Chelsea FC.

Han fikk massiv kritikk fra fansen da Mourinho måtte reise fra London - og den samme fansen er tilsvarende lykkelige for at Mourinho nå returnerer til klubben han ledet til seriegull i 2005. Det var Chelseas første ligagull på 50 år.

Etter Mourinhos avskjed i 2007 har ikke mindre enn 7 managere vært innom som manager. Så spørsmålet er om Abramovitsj er i stand til vise noe mer tålmodighet under Mourinhos andre opphold i Chelsea.

Nils Arne Eggen er en legende i Rosenborg etter å ha trent klubben store deler av de siste 40 årene - i flere etapper. Eggen startet sin trenerkarriere i RBK i 1971, og har trent klubben i til sammen 30 år - med opphold i landslaget, Moss og Orkdal innimellom.

RBK-LEGENDE: Nils Arne Eggen.

— Det er jo en fordel å kjenne miljøet, og ta med seg erfaring og kunnskap fra tidligere, mener Eggen.

Han ser ingen særlige ulemper ved å vende tilbake til sin tidligere klubb, men presiserer i kjent stil om Chelsea-eier Roman Abramovitsj:

- Det er jo alltid en ulempe med hjernestøvsuga oljefolk!

Eggen legger altså ikke skjul på at det som kan felle Mourinho - igjen - er en utålmodig Chelsea-eier med tilsynelatende manglende evne til å tenke langsiktig.

Av andre trenere som har trent klubber i flere etapper er for eksempel Kenny Dalglish i Liverpool, Kevin Keegan i Newcastle, Per-Mathias Høgmo i Tromsø, Benny Lennartson i Viking, Teitur Thordarson i Brann, Kjetil Rekdal i Vålerenga og Karsten Johannessen i Start.

START-LEGENDE: Karsten Johannessen gir sine instrukser til Olav Klepp jr. i gullsesongen 1980.

Sistnevnte har en lignende karriere i Start som Eggen i RBK. Siden 1954 har han blitt ansatt som trener i Start ni ganger — siste gang i 1996. Kjetil Rekdal ledet Vålerenga til seriegull i 2005, og er tilbake i Oslo etter opphold i Lierse, Kaiserslautern og Aalesund.

TOK SERIEGULL: Her jubler Kjetil Rekdal for Vålerenga-scoring mot Odd i siste seriekamp i 2005, sesongen som endte med gull til Oslo-laget.

— Det er en klar fordel å kjenne klubben fra før. Nå blir Chelsea farlige, mener Rekdal.

- Er det ingen ulemper ved å returnere til samme klubb man har trent før?

— Nei, tror ikke det. Det eneste måtte være at man blir målt mot det man har gjort før. Her kjenner jeg mekanismene og alt som skal til for å lykkes, så jeg føler bare fordeler med å returnere til en klubb man har vært i før, sier Vålerenga-treneren.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38296399267393
2Liverpool38288294266892
3Chelsea382111676334374
4Tottenham Hotspur382251169402971
5Arsenal382231361481369
  • Champions League
  • Europaliga
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Premier League