Fotball

Til e-cup på god oppførsel?

<p>Fair Play-statistikken kan være RBKs vei til Europa neste år. Det kan lønne seg å unngå gule og røde kort fremover. — Er det noe dere tenker på i sesonginnspurten, Vidar Riseth?</p>

Knut Tørum og Vidar Riseth innside Foto: Christer Stensås

  • Gunnar Evensen

Fotball , 23. april 2006, Tippeligaen Eliteserien , Vålerenga VIF - Rosenborg RBK , Steffen Iversen raser etter en av mange dueller med Kjetil Wæhler . Vidar Riseth (10) er heller ikke fornøyd Foto: Kasper Wikestad Foto: Digitalsport

— Nei, det kan vi ikke tenke på. Vi må vinne kampene. Skal vi komme ut, må det være fokuset, sier Vidar Riseth.

Knut Tørum er enig:

— Men vi skal også holde oss innen regelverket og oppføre oss all right. Der har vi ingenting å skamme oss over.

Automatisk kvalikplass

Hvis Norge topper UEFA-statistikken og har et snitt på åtte poeng på Fair Play-lista pr. obligatorisk kamp spilt internasjonalt (e-cup, landslag i alle årsklasser på dame og herresiden) innen 31. april 2008, får Norge automatisk en ekstra kvalikplass i UEFA-cupen.

Den tildeles det norske laget som leder den nasjonale statistikken, uansett tabellplassering. Hvis Norge ikke er best internasjonalt, men blant de ti beste, kan vi få en av de to plassene som UEFA trekker ut.

— Jeg mener at vi skal ut i Europa på grunnlag av plassering i serien, men om det så skjer via fair play, ja, så vil vi jo selvsagt ta imot den muligheten også, sier Vidar Riseth.

Bare etter taklinger?

Han er blant de flittigste kortsamlerne i klubben, men mener selv han bare unntaksvis får kort for annet enn harde taklinger:

— Jeg kan ikke huske at jeg har snakket på meg kort på mange år. Da jeg kom til RBK tidlig på 90-tallet, hendte det jo at jeg spilte bort ballen og kjeftet på dommeren når han blåste, men det skal jeg si deg at Nils Arne Eggen fort fikk plukket av meg.

- Du kjefter fortsatt på dommeren?

Jo, men kortene får jeg i duellspill. Vi kommer til å vinne Fair Play-prisen ved å være oss selv. Vi har vunnet den år etter år, og det sier noe om holdningene våre. Men det viktigste bidraget vårt vil være å vinne nok kamper til å få e-cup på vanlig måte, sier Vidar Riseth.

Han trekker frem episoder i kampene både mot Schalke, Chelsea og Lyon som eksempler på hvordan det ikke skal være:

Ligger i kulturen

— Vi spilte ballen over linja ved skade, de spilte den ikke tilbake til oss. Nå onsdag reiste 23.000 seg på tribunene og sa hva de mente om det, sier Riseth.

— Fair play ligger i Rosenborg-kulturen. Det er ikke noe tema i det daglige, men er så godt innarbeidet i hele klubben at det er selvsagt.

Men noen av de kortene vi har fått i høst har vært unødvendige og etter grinete oppførsel. Det skal vi ikke ha, sier Knut Tørum.

Nå er det ikke bare kort som teller på statistikken. Det blir gitt poeng på en hel rekke forskjellige kriterier; publikum, oppførsel overfor motstander, oppførsel overfor dommer.

Ja til og med det man kaller positivt spill; underholdningen for publikum, offensivt kontra defensivt spill, sette ballen hurtig i spill etter stans etc.

Les også

  1. Schalke-duo ute lenge

  2. Yssouf tenker seg om

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt96212171420
2Molde962123111220
3Kristiansund850378-115
4Rosenborg94232014614
5Vålerenga93421513213
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien