Fotball

Norge vant prestisjeturnering for første gang siden 90-tallet

Norge var klart best og slo Polen enkelt i finalen av Algarve cup.

Norge har vunnet alle de tre kampene i årets Algarve cup. Her før seieren mot Kina.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Polen-Norge 0–3

Dermed har det norske landslaget fått en god start på det viktige VM-året. De var store favoritter mot et polsk lag, som noe overraskende hadde tatt seg til finalen. Seieren var egentlig aldri truet.

Algarve cup spilles i månedsskiftet februar/mars hvert år og er en viktig del av oppkjøringen til de største mesterskapene. Norge vant fire ganger på 1990-tallet, men har ikke vært i finalen siden 2004.

Nå var de imidlertid tilbake, og Isabell Herlovsen, Caroline Graham Hansen og Karina Sævik sikret pokalen med sine scoringer.

Norge hadde flere store sjanser og burde vunnet med mer, blant annet på et straffespark som Hansen satte i tverrliggeren.

På veien til finalen slo Norge Danmark (2–1) og Kina (3–1).

Les også

For to år siden ble det tårer og fiasko. Nå har de satt seg et hårete mål

Det norske laget har levert en god turnering i Algarve.

Mange norske sjanser

Herlovsen sikret ledelsen etter 24 minutter. Hansens hjørnespark ble stusset videre av Ingrid Syrstad Engen. Ballen gikk via en polsk forsvarer og endte hos Herlovsen bak i feltet. Kolbotn-spissen hadde få problemer med å sette inn 1–0.

Tre minutter senere var det bare centimeter som skilte Norge fra en tomålsledelse. Denne gangen var Herlovsen tilrettelegger. Innlegget fra høyresiden var godt, og inne i feltet var Vilde Bøe Risa plutselig helt fri. Midtbanespilleren fikk ikke til et skikkelig skudd, men avslutningen gikk i tverrliggeren.

Like etterpå fikk Polen sin første store sjanse. Fra en litt vrien posisjon fikk Julia Matusechewski til en god avslutning med sitt frispark, men målvakt Cecilie Fiskerstrand klarte akkurat å få avverget forsøket.

Karina Sævik (til venstre) scoret sitt første landslagsmål for Norge.

Hansen punkterte

Norge hadde flere gode muligheter i starten av den andre omgangen, som en stund bar preg av mange polske skader og stopp i spillet. Da 20 minutter var spilt punkterte imidlertid Hansen på mange måter kampen.

Innbytter Karina Sævik spilte Wolfsburg-spilleren fint gjennom, og alene med keeper var Norges største profil sikker og trillet ballen kaldt og enkelt i mål.

Sævik spilte sin andre landskamp, og et drøyt kvarter før slutt var hun uheldig som ikke scoret sitt første mål. Avslutningen fra kort hold gikk via en polsk forsvarer, i stolpen og utenfor.

Hun trengte likevel ikke vente lenge, for på det påfølgende hjørnesparket var 22-åringen først på ballen og headet inn 3–0 til Norge.

Hansen og Herlovsen burde begge økt til 4–0, men straffesparket og en avslutning fra god posisjon ble begge misbrukt.

På overtid fikk Hansen nok en mulighet, men skuddet gikk i stolpen.

Neste oppkjøringskamp før VM er mot New Zealand i april. I sommerens sluttspill møter det norske laget Sør-Korea, Nigeria og vertsnasjonen Frankrike.

Les mer om

  1. Kvinnelandslaget fotball