Fotball

Her er «Mareritt Arena»

<p>Stabæk nekter å la seg presse ut av Telenor Arena. Gammelt vennskap, millioner av kroner og en hel fotballklubbs fremtid står på spill.</p>

Eierne av Telenor Arena på Fornebu mener at hallen er et tapssluk så lenge Stabæk spiller fotball i den. Foto: Grundseth Dag W

 • Robert Veiåker Johansen
  Robert Veiåker Johansen

«Jeg vet ikke hvor Stabæk kan spille. Ullevaal? Marienlyst? Det finnes jo mange fotballbaner.» Diderik B. Schnitler, styreleder Stabæk Holding

 • Julekalenderen: Hvem skjuler seg bak masken? Gjett og vinn premier

Lenge hadde Stabæk-toppene bitt i seg irritasjon og skuffelse.

I flere uker kjempet de en relativt stille kamp mot eieren av Telenor Arena, Kjell Ulrichsen og Stabæk Holding, for å overbevise om at fotballen må få lov til å bli i hallen.

«Vi har jo bare spilt her i to år, vi har en avtale som varer i 39 år til» , sa de.

Da de skriftlig ble nektet fri adgang til losjen som bærer Stabæks eget navn, forsto de at kampen hardnet til. De holdt fortsatt munn.

Men da Stabæk Holdings styreformann Diderik B. Schnitler gikk ut i lokalavisen og sa at «fotballen har satt i gang uverdige prosesser vi overhodet ikke kan godta», var det som om noe stort brast.

Stabæk bestemte seg for å bite hånden som har matet dem jevnlig siden 1997 — Kjell Ulrichsens hånd.

En kynisk plan?

Tidlig i går la Ingebrigt Steen Jensen, Erik Loe og Lars Holter Sørensen ut sterke ord på klubbens nettside. Sannheten, kalte de innlegget.

Der gikk de svært langt i å antyde at eierne vil pælme fotballen på dør for å begynne å tjene store penger på Telenor Arena:

«Det er mye mer å tjene på å eie Telenor Arena hvis det ligger asfalt og ikke gress på matta, og hvis arenaen blir en messehall og ikke en flerbruksarena for kultur og idrett», het det.

Arenaen hadde trolig aldri blitt realisert om ikke Stabæk og fotballen var en del av pakken.

Da vi spør Ingebrigt Steen Jensen om det hele tiden var Kjell Ulrichsens plan å bruke klubben for å få bygge, for deretter å kaste den ut av bygget, svarer han:

— Stadig flere sier at dette har vært en kynisk plan. Jeg er ikke sikker på at de tar feil.

Statistikksenter Eliteserien:

En dårlig plan

Styreformann Schnitler forstår at det prates.

— Men hvis det var en plan, så var det en dårlig plan, som vi hittil har tapt 150 millioner kroner på. Dette er en meget sørgelig historie, den er trist for alle. Vi er nødt til å øke aktiviteten når det gjelder «events» i hallen. Det er vanskelig med så mange fotballaktiviteter der.

- Men dette burde dere da ha visst da hallen ble bygget?

— Ja, men man hadde prognoser som sa at det ville gå. Vi har vært naive. Regnestykkene ble laget av folk som var sentrale i fotballen. Fra deres side het det at Stabæk skulle spille europacup og omsette for 200 millioner kroner i året. Nå er fotballen for liten og arenaen for stor.

- Hvor skal Stabæk spille?

— Jeg vet ikke. De har spilt på Ullevaal før. De kan få dispensasjon til å spille på Marienlyst. Det finnes jo mange fotballbaner.

— Vil hallen gå som en kule med en gang man får fotballen ut?

— Nei. Den er nødt til å få tilført ny kapital.

Er det håp?

Halleiernes tilbud var at Stabæk kunne få spille 15 fastsatte eliteseriekamper på Fornebu i 2011. Punktum. Problemet er at eliteseriekamper flyttes frem eller tilbake etter Norges Fotballforbunds og TV 2s ønsker.

Lørdag, søndag, mandag - det er ikke lett å vite. Det skapte en uforutsigbarhet Stabæk Holding ikke kunne leve med. Selskapet skulle helst hatt fotballterminlisten for de tre neste sesongene klar nå.

Da Stabæk Fotball forsto at trusselen om konkurs var reell, begynte den å jobbe for å tinglyse avtalen om 40 års spill på Fornebu, for å sikre egne rettigheter.

— Jeg tror det var da det virkelig smalt, sier Bærum-ordfører Odd Reinsfelt (H). Han har hatt partene inne på kontoret sitt, men ser ikke for seg en opplagt løsning.

- Kan dere godta at det ikke spilles fotball i hallen?

— Det vil være et brudd på forutsetningene for at den ble bygget. Det ble nok bre seg en betydelig skepsis til å konvertere den til messe- eller varehall, sier Reinsfelt, og avslutter med følgende:

— Jeg skal ta kontakt med dem igjen, og høre om det finnes håp i hengende snøre.

Stabæk-ledernes brev

«Vi har foreslått å flytte treninger, cupkamper, ev. Europacup og alt annet som er flyttbart, for å gi arenaeier mulighet for å leie ut til andre så ofte som overhodet mulig. Svaret tilbake har vært at de 15 kampene våre i Tippeligaen også må vekk.»

«Hvis arenaeierne slår seg konkurs, kommer de selv til å kjøpe den tilbake umiddelbart - ettersom Kjell Ulrichsen er eneste kreditor. Smart, ikke sant? Fortsatt eier og vips! - kvitt den brysomme fotballen; den som holder campingvognene ute av Telenor Arena hele sommeren».

Brevet er signert Ingebrigt Steen Jensen (styremedlem Stabæk Fotball AS), Erik Loe (klubbstyreleder i Stabæk Fotball) og Lars Holter Sørensen (styreformann Stabæk Fotball AS), og kan leses i sin helhet på www.stabak.no.

 1. Les også

  - De blir ikke kvitt oss!

 2. Les også

  Stabæks Fornebu-drøm kan være over

 3. Les også

  Alle tror på nytt RBK-gull

 4. Les også

  Glem medalje, Tørum

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Gjeldsforhandlinger i Stabæk

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Stabæks styreleder: - Vi blir

 3. FOTBALL
  Publisert:

  - De blir ikke kvitt oss!

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Stabæks Fornebu-drøm kan være over

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Stabæk takket nei til milliontilbud

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Stabæk synker med Telenor Arena