Her er fem nøkkelspørsmål Simo Valakari må finne svaret på før seriestart

KOMMENTAR: TIL er fornøyd med stallen i dag og hevder at de ikke stresser i spillerjakten. Jeg tror ikke helt på det, skriver iTromsøs sportsjournalist Øyvind Sivertsen.

LEVERER DENNE DUOEN? Her er spissene Runar Espejord og Mushaga Bakenga. Til høyre: Simo Valakari.

Tro det eller ei: Det er serieåpning i Eliteserien om en drøy uke – selv om det er full vinter over hele landet.

TIL skal til Kristiansand neste søndag for å møte nyopprykkede Start. Her er fem viktige spørsmål som TIL og Simo Valakari må finne ut av før den tid:

1. Hva slags formasjon skal han bruke?

Simo Valakari hadde stor suksess med 3-4-3/3-5-2 i fjor høst. Finnen fikk mer ut av spillerne i denne formasjonen med tre solide stoppere og hurtige vingbacker.

Sentralt på midten var Morten Gamst Pedersen og Gjermund Åsen sjefer på hver sin måte. Gamst som en ballsentral og dirigent, Åsen som en løpssterk og kreativ indreløper.

I år har TIL øvd mye på 4-3-3. Det er litt fordi det har vært mangel på stopperalternativer (Ulrik Yttergård Jenssen ble solgt og Simen Wangberg har vært skadet), men også fordi Valakari genuint har lyst til å bruke denne Pep Guardiola-inspirerte formasjonen i sesongen.

Les også

TILs toppscorer i sesongoppkjøringa: – Ingen sjanse for at jeg får starte

2. Får TIL napp i spillerjakten?

Akkurat nå har TIL kun 18 utespillere. Det skal altså bare et par skader til før man må hente opp uerfarne juniorer til kamptroppen.
TIL burde hatt i alle fall to spillere til i A-stallen, men får det til seriestart? Det er tvilsomt.

Overgangsvinduet stenger 4. april, så det er litt tid igjen, men det blir færre og færre gode spillere tilgjengelig for hver dag som går.

TIL er fornøyd med stallen i dag og hevder at de ikke stresser i spillerjakten. Jeg tror ikke helt på det. Har TIL spillere fra benken som kan komme inn og forandre et kampbilde? I fjor kunne Valakari sette inn Mikael Norø Ingebrigtsen og Aron Sigurdarson. De er ikke lenger i TIL.

Får TIL fatt i en eller to klassespillere vil det gi klubben, og ikke minst spillertroppen, et løft. Men også publikum får enda mer tro på «Gutan», som igjen vil føre til flere folk på Alfheim.

Les også

«TIL har panikk for å gjøre bomkjøp»

3. Kapteinen rett inn – eller vente?

Simen Wangberg har mistet nesten hele forsesongen på grunn av en leggskade. TIL-kapteinen er tilbake igjen nå og har fått trent godt alternativt, og det kan være fristende å sette han rett inn på laget igjen.

Trønderen hadde kanskje sin beste TIL-periode etter at Valakari kom til klubben og er også et våpen på dødball. Det kan imidlertid være risikabelt å sette ham inn for tidlig. Wangberg er naturligvis noe rusten og for stor belastning for tidlig øker risikoen for ny skade.

4. Tar «Mush», «Tigeren» og «Ulven» scoringsansvar?

Med salgene av Thomas Lehne Olsen, Mikael Norø Ingebrigtsen, Aron Sigurdarson og Ulrik Yttergård Jenssen forsvant 23 scoringer og seks målgivende fra 2017-sesongen. «Servitørene» Morten Gamst Pedersen (ti målgivende) og Gjermund Åsen (ni målgivende) er heldigvis fortsatt i klubben, men TIL må ha noen målgarantister. Hvem tar scoringsansvar?

Mange vil peke på Runar Espejord og Mushaga Bakenga. Duoen har utvilsomt ferdigheter som gjør at de kan komme opp i tosifret før sesongen er over.

Men både «tigeren» Espejord og «Mush» har en skadehistorikk som ikke er pen. Forhåpentlig kan TILs nye fysiske trener Juha-Jaakko «Jaska» Ulvila få orden på dette.

Jokeren her er Slobodan Vuk. Sloveneren, med kallenavnet «Ulven», fikk beskjed om at han kunne forlate TIL etter en begredelig 2017-sesong. I oppkjøringen har imidlertid 28-åringen brettet opp ermene og scoret tre mål i treningskampene – og er med det TILs toppscorer.

Les også

Valakari om Liverpool-møte: – Kanskje vi kan få noen spillere derfra allerede i vinter

5. Hva blir laget?

Generalprøven mot Bodø/Glimt søndag vil gi en pekepinn på både førsteellever og formasjon.
Med det spillermateriellet som er tilgjengelig passer kanskje 3-5-2 best for TIL akkurat nå. Bakenga og Espejord vil nyte godt av å hverandre som spissmakkere.

Da blir i så fall laget fort slik:

Gudmund Kongshavn–Magnar Ødegaard, Simen Wangberg, Jostein Gundersen–Tom Høgli, Oliver Kjærgaard, Morten Gamst Pedersen, Gjermund Åsen, Lasse Nilsen–Runar Espejord, Mushaga Bakenga.

Jeg tror imidlertid at Valakari fort velger 4-3-3 mot både Glimt og Start. Da kan det se slik ut: Kongshavn–Høgli, Ødegaard, Gundersen, Antonsen–Landu-Landu, Gamst, Åsen–Kjærgaard, Espejord, Nilsen

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk