Fotball

Nå svinger det, Viking

En sterk andreomgang, to herlige nigerianere og Veton Berishas tredje seriemål senket regjerende seriemester Molde.

 • Stig Nilssen

VIKING — MOLDE 2-1 (1-1):

VIKING STADION (Aftenbladet): Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi spilte seg rett inn i hjertene på Vikings tilhengere og Veton Berisha utrettelige jobbing på topp ga Viking en helt fortjent seier over Molde. Dermed har fjorårsmesterne allerede tapt to kamper når sesongen bare er kommet til runde seks. Og mer alvorlig. Det sprudler ikke av Tor Ole Skulleruds mannskap.

Les også

- Å slå Molde er utrolig kjekt

Viking fikk sesongens andre hjemmeseier, og imponerte 7000 med sitt spill. En lettet og glad Kjell Jonevret følte Viking hadde full kontroll på de regjerende seriemesterne etter pause.

— Vi varierte i langt større grad enn mot Rosenborg. Da ble vi for lettleste, i dag klarte vi både å holde på ballen og slå langt og kjapt. Det gjorde at Molde ble frustrerte. Bare så synd vi ikke trakk flere folk. I fortsettelsen håper jeg enda flere kommer for å se oss, sier Jonevret til Aftenbladet.

Vurderte å bytte

Han innrømmer at Samuel Adegbenro frustrerte ham i første omgang, og han var en periode inne på å bytte ut nigerianeren. I stedet skiftet Samuel og de Lanlay side, og Adegbenro svarte med å utlikne for Viking minuttet før pause.

— Da kunne jeg jo ikke ta ham ut. Og den andreomgangen vi spilte er nok vår beste til nå i år. Samtidig vil det gå litt opp og ned for oss, det må vi bare innse. Men det var kul å slå Molde, mener Jonevret.

Det syntes også Samuel Adegbenro, som scoret sitt aller første Viking-mål:

— Nå har Suleiman Abdullahi scoret to, så da syntes jeg det var på tide at også jeg åpnet målkontoen. Jeg så at ballen kom høyt på Makthar Thiounes hjørnespark, så jeg måtte virkelig bruke spenstn for å nå ballen og slo Moldes forsvarere. Men det gikk, og det var herlig å se ballen gå i mål, sier han.

Jevnt før pause

Første omgang bød også på sjanser på begge sider – og to scoringer – en til hvert lag. Eks-viking Tommy Høiland var først frampå for Molde, før Samuel Adegbenro svarte med en vakker heading minuttet før pause.

— Ballen kom høyt, og jeg måtte virkelig til værs, men traff bra, sa Adegbenro om sitt aller første Viking-mål.

Trener Kjell Jonevret hadde gitt startelleveren fra Sandefjord ny tillit, men hadde rokert midtbanen, ved at Yann-Erik de Lanlay og Samuel Adegbenro byttet plasser. Denne gang startet «Yanni» til venstre, Adegbenro til høyre, men de to byttet posisjoner midt i første omgang.

Molde, som noe overraskende hadde vraket stopper Vegard Forren fra start, fikk kampens første sjanse etter sju minutter – og den var stor. Etter et innlegg fra høyre, fikk Mohamed Elyounouisso ballen rett i beina, seks-sju meter fra mål, men Iven Austbø fikk mesterlig slått til corner.

Like etterpå slet Suleiman Abdullahi seg fri på høyresiden, og fant sin landsmann Samuel Adegbenro i feltet. Avslutningen fikk imidlertid ikke Viking-spilleren dreis på, og ballen gikk langt utenfor.

Da var det langt farligere da Veton Berisha vant ballen på midten etter 15 minutter, satte full fart mot mål og fikk til en bra avslutning som Molde-keeper Ørjan Nyland fikk slått til hjørnespark.

Like fullt var det Molde som tok ledelsen midt i omgangen, da Tommy Høiland ble spilt gjennom av Mattias Moström. Med André Danielsen i hælene slet Høiland seg fri, og plasserte ballen forbi Iven Austbø. Viking-keeperen var i ballen, men ikke nok til å stoppe den fra å gå i nettet.

Bare minuttet senere hadde Yann-Erik de Lanlay et godt skuddforsøk, men Ørjan Nyland var raskt nede og reddet avslutningen fra rundt 16 meter. Samuel Adegbenro var også frampå med en brukbar heading, som gikk utenfor mål. Det var et skremmeskudd for hva som skulle komme.

Minuttet før pause steg nemlig Adegbenro til værs på Makthar Thiounes hjørnespark fra venstre, og headet vakkert i mål.

Viking overtok

Viking startet absolutt friskest i andre omgang, Veton Berisha utfordret hele tiden Moldes midtforsvar med sin fysikk og tempo, mens nigerianerne Suleiman Abdullahi og Samuel Adegbenro viste litt av det som begeistret Viking til å gi dem kontrakt under prøvespillet i vinter. De er kanskje taktisk uferdige, men har en herlig innstilling og mot til hele tiden å utfordre motstanderne.

Abdullahi ble erstattet av Jon Dadi Bödvarsson etter en drøy times spill, og det var islendingen som vant ballen midt på banen da Veton Berisha ga Viking ledelsen. Berisha satte full fart mot mål, kunne spilt Bödvarsson, men prøvde i stedet et skudd fra 16 meter, som gikk via en Molde-forsvarer. Det overlistet Ørjan Nyland til en fortjent 2-1 ledelse til Viking.

De regjerende seriemesterne var tamme i den andre omgangen, og klarte aldri å få skikkelig fart på ballen. Også bevegelsene manglet, og Viking hadde ikke de store vanskelighetene med å nekte et stillestående Molde å komme til store sjanser. Heller ikke byttene Tor Ole Skullerud foretok, satte fart i gjestene.

Fem minutter før slutt trodde de rundt 7000 på tribunene at Joackim Jørgensen hadde avgjort kampen, da han viderebefordret et frispark i mål, men Jørgensen var i offside da han fikk ballen.

Det var først på overtid at Molde la litt trykk på Viking, men ikke nok til å hente ett poeng. Dermed står Viking med ni poeng etter seks kamper, og høstet stående applaus da laget gikk av banen.

PS : Både Vikinghordene og supportergruppen F19 på motsatt side startet kampen med 15 minutters taushet i protest mot at tv-selskapene sprer fotballrunden fra fredag til mandag. Supporterne ønsker bare lørdag og søndag som kampdager.

KAMPFAKTA:

Eliteserien fotball menn, 6. serierunde

Viking-Molde 2-1 (1-1)

Viking stadion, 7086 tilskuere

Mål : 0-1: Tommy Høiland (22), 1-1: Samuel Adegbenro (44), 2-1: Veton Berisha (72)

Gult kort : Mattias Moström, Joona Toivio og Harmeet Singh, Molde og Makthar Thioune, Viking.

Dommer: Espen Berntsen, Fart.

Viking (4-4-2): Iven Austbø – André Danielsen, Karol Mets, Anthony Soares, Kristoffer Haugen – Samuel Adegbenro (Steinthor Thorsteinsson fra 79.) Joackim Jørgensen, Makthar Thioune (Magne Hoseth fra 85.), Yann-Erik de Lanlay – Veton Berisha, Suleman Abdullahi (Jon Dadi Bödvarsson fra 64.)

Molde (4-4-2) : Ørjan Håskjold Nyland – Martin Linnes, Ruben Gabrielsen, Joona Toivo, Per-Egil Flo – Mattias Moström (Thomas Kind Bendiksen fra 46.), Harmeet Singh, Daniel Berg Hestad (Etzaz Hussain fra 79.), Mohammed Elyounouissi –Ola Kamara, Tommy Høiland (Sander Svendsen fra 73.)

Les også

 1. «Veton er en viking!»

 2. «Begredelig på bortebane»

 3. Hoseth: – Hvis vi gir Molde litt, kommer de til å kjøre over oss

 4. Jonevret: - Skjønner hvis spillerne lar seg påvirke

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm86201751220
2Viking96211871120
3Molde8512158716
4Strømsgodset84131111013
5Bodø/Glimt7331159612
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Viking FK
 3. Molde FK