Fotball

Forurensing og trenersparking kostet RBK 7 millioner

Her er punktene som gjorde at Rosenborg-budsjettet sprakk.

Sparkingen av trener Per Joar Hansen og Bård Wiggen var blant de uforutsette utgiftene for Rosenborg i 2014.
  • Ole K. Sagbakken

Rosenborg la ikke akkurat opp til et årsresultat for 2014 egnet til å juble for. Ved inngangen av året busjetterte klubben med seks millioner kroner i minus, med beskjed om at det ville bli det siste året med minusbudsjett.

Det viste seg raskt at budsjettet likevel var for optimistisk, noe Rosenborg ved flere anledninger har bekreftet.

Tidligere fredag kunne adressa.no fortelle hva det endelige resultatet ble:

Et minus på hele 15,8 millioner kroner – ti millioner dårligere enn budsjettert.

— Selvfølgelig er det et stort tall, men vi har veldig god oversikt over hvorfor det ble slik. Vi har ikke noe problem med å forklare det, sier daglig leder Tove Moe Dyrhaug til adressa.no.

Les også

Rosenborg må spare 12 millioner

E-cup veide opp

— Det er ikke overraskende at vi endte opp med det, og det kommer heller ikke som noen bombe for styret. Vi har kommunisert dette til styret det siste halve året, sier hun.

Rosenborg har riktignok brukt mindre penger enn budsjettert, men problemet er at inntektsfallet har vært vesentlig større.

Cirka tre millioner kroner har forsvunnet i lavere billettinntekter enn ventet, og klubben bommet med tilsvarende sum i sponsorinntekter. Dette ble imidlertid langt på vei veid opp av at inntektene fra spillersalg og europacupspill var høyere enn budsjettert, i tillegg til generelle kostnadsinnsparinger.

RBK-shopen med milliontap

Det ble ikke de andre smellene på inntektssiden av 2014-budsjettet.

Rosenborg fikk nemlig hele sju millioner kroner i uforutsette utgifter i fjor. Én ting var sparkingen av trener Per Joar Hansen og hans medhjelper Bård Wiggen. En annen var en kostnad som dukket opp i forbindelse med byggingen av det nye hotellet på Lerkendal.

En klausul i salget av hotelltomten gjorde at Rosenborg måtte ta kostnaden dersom det ble funnet forurenset masse i tomtegrunnen under byggingen. Det ble det gjort.

— Det kostet oss to millioner kroner, bekrefter Moe Dyrhaug.

I tillegg tapte klubben hele 2,5 millioner på RBK-shopen.

— Den må vi gjøre noe med. Butikken har gått med minus de siste fire årene, så der må vi sette i gang noen tiltak, sier RBK-lederen.

- Har god oversikt

Til tross for de stygge tallene for 2014 ser Moe Dyrhaug positivt på 2015. Klubbadministrasjonen har lagt frem et nullbudsjett overfor styret, noe som blant annet skal nås ved hjelp av 11-12 millioner kroner i kostnadsbesparende tiltak.

- Hvorfor skal vi tro at dere klarer å nå budsjettet denne gangen?

— Det skjønner jeg at det stilles spørsmål om. Men vi har en veldig god oversikt, og har budsjettert realistisk. Det er en veldig positivitet i og rundt klubben, og det merker vi, sier hun.

I 2015 er det budsjettert med sponsor- og billettinntekter lik med resultatet fra i fjor.

— Der er vi foreløpig «on track», sier Moe Dyrhaug.

Spillersalg

Samtidig må Rosenborg selge spillere for 12 millioner kroner for å nå budsjettet. De siste åtte årene har klubben solgt for over 20 millioner kroner i snitt.

— Men det er det som er usikre inntekter. Man kan sitte med fem kjempespillere uten å få solgt, medgir den daglige lederen.

Hun poengterer at det er stor optimisme i Rosenborg ved inngangen av 2015. — Vi har greid å snu en god del og spart over 50 millioner kroner siden vi startet i 2012. Det jobbes veldig bra i klubben, og vi har positive, entusiastiske ansatte som har vært med på en tøff reise. Klarer vi å nå budsjettet for 2015 er det en seier for alle dem som er her.

Les også

  1. Se hvem som skal testes i «Skammelsrud-rollen»

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Rosenborg BK