Fotball

Hun er sivilingeniør for Veritas og verdens beste keeper for Norge

Den autoritære Stabæk-keeperen trener to ganger om dagen i tillegg til sivil jobb. Til sommeren er hun hjørnesteinen på det norske VM-laget.

FOKUS: - Jeg er ekstremt detaljfokusert. Jeg tror det er det som gjør at jeg synes det er så gøy. Så lenge du terper på detaljer, blir du aldri utlært, sier landslagskeeper Ingrid Hjelmseth.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

STRØMMEN STADION (aftenposten.no) : — Vi har den beste keeperen i årets VM.

Roger Eskeland er sikker i sin sak etter tirsdagens trening på Strømmen stadion.

Keepertreneren har nok en gang terpet på de små detaljene sammen med Ingrid Hjelmseth før onsdagens VM-test mot sterke Nederland. Til sommeren er det to år siden hun reddet to av danskenes forsøk i straffekonken i EM-semifinalen, og ble den store helten da Norge tok seg til finalen mot Tyskland.

Ingrid Hjelmseth holder fokus på landslagstrening. Keepertrener Roger Eskeland til høyre.

For EM-innsatsen fikk hun Gullballen som Norges beste fotballspiller uavhengig av kjønn, og statusen som verdens beste målvakt.

Lang arbeidsdag

Veien til verdenstoppen var lang og kronglete for keeperen som fredag fyller 35 år. Lang er definitivt også arbeidsdagen hennes.

I nitiden starter dagens første treningsøkt, som regel på Olympiatoppen. Omtrent to timer senere går ferden til Høvik og lokalene til Det Norske Veritas (DNV), hvor sivilingeniøren i henne tar over.

I fire-fem timer sitter hun og tegner og utvikler programvareprogrammer og dataapplikasjoner som DNV bruker i sitt sertifiseringsarbeid.

Kvart over fire tar hun på seg keeperhanskene og er klar for Stabæk-trening.

— Jeg trives veldig godt, og har en ekstremt snill arbeidsgiver. Jeg får satse fullt på fotballen, og jobber det jeg har tid og mulighet til.

Måtte senke kravene

Sivilingeniørutdanningen tok hun på NTNU mens hun voktet målet til Trondheims-Ørn.

Hjelmseth var vant til å være best på alle arenaer. Kombinasjonen toppidrett og et krevende studium gjorde at hun måtte gi slipp på ønsket om å være en som fikk karakteren A i alle fag.

— Jeg tror det er mange arbeidsgivere som setter pris på at du er dedikert og klarer å gjennomføre de målene du har satt. At jeg faktisk klarte å kombinere toppfotball med en såpass tøff utdanning tror jeg er vel så viktig som bare å ha a-er på vitnemålet.

Slet benken i årevis

De gode resultatene uteble imidlertid ikke på fotballbanen. I Trøndelag vant hun tre seriemesterskap og like mange kongepokaler med Ørn, men på landslaget satt hun stort sett på benken gjennom hele 20-årene.

Bente Nordby var det soleklare førstevalget, og da legenden "endelig" ga seg før 2009-sesongen opplevde Hjelmseth at det var et par andre keepere foran henne i køen.

GODT HUMØR: Ingrid Hjelmseth er nå et soleklart førstevalg som landslagskeeper. Slik har det ikke alltid vært.

— Jeg så litt mørkt på det da Bente la opp og jeg ikke fikk lov til å ta over. Jeg var imidlertid veldig innstilt på å vise at jeg var god nok, sier hun.I EM samme året fikk hun endelig muligheten. 29-åringen storspilte. Siden har det aldri vært noen tvil om hvem som er Norges nummer 1. ## Litt superwoman

— Hun er dønn stabil, ekstremt profesjonell og detaljorientert. Dessuten er hun en gjennomtrent toppidrettsutøver, sier Richard Jansen, sportslig leder for Stabæk Kvinner.

Han er mektig imponert over Hjelmseths kombinasjon av toppidrett og yrkesliv, og omtaler henne som "litt superwoman".

Spesielt fokuset på de små detaljene lar han seg imponere over. Hun forlenger aldri kontrakten med mer enn ett år, og i forhandlingene handler det aldri om penger.

— Det eneste kravet jeg har stilt til klubbene jeg har spilt for er at de har en keepertrener som holder høyt nivå. Har de det på plass, så signerer jeg, sier Hjelmseth.

For lite anerkjennelse

Keepertrener på landslaget, Roger Eskeland, mener eleven er litt undervurdert og får for lite oppmerksomhet her hjemme.

— Det vitner om stor mental styrke at hun alltid er på topp i de store mesterskapene, sier den tidligere tippeligakeeperen.

— Jeg er autoritær og utstråler trygghet, sier Hjelmseth da vi spør om hennes sterkeste sider.

Akkurat det kan komme godt med i sommerens VM.

Les også

  1. Tom Nordlie: - Det løser seg hvis det kommer en annen klubb

  2. Ryland etter Liverpool-debuten: Våknet med en liten klump i magen

  3. Nå starter jentene bataljen for å sikre VM-plass

Les mer om

  1. Stabæk Fotball Kvinner