Fotball

Friske Viking-penger skal brukes på nye spillere

Lykkes Viking med å gjennomføre en ny aksjeemisjon, lover Geir Solstad at deler av pengene skal brukes på å forsterke stallen.

Styreleder Geir Solstad.
  • Kurt Arne Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): — Det er klar at når vi ber eierne om penger til å investere, så kommer vi til å bruke noen av dem, sier Viking ASAs styreleder til Aftenbladet.

Under Viking ASAs generalforsamling i mars vil aksjonærene bli spurt om å tilføre selskapet frisk kapital. Viking jobber i disse dager med å gjøre ferdig prospektet som skal presenteres for aksjonærene. Etter det Aftenbladet kjenner til vil Viking ASA at en emisjon kan tilføre selskapet mellom 15 og 25 millioner kroner.

Lang prosess

Viking har i flere år slitt med store økonomiske problemer, noe som har svekket klubbens handlefrihet på overgangsmarkedet. Arbeidet med å rydde opp i økonomien har gjort det vanskelig å finansiere spillerkjøp gjennom den ordinære driften.

Derfor startet Viking i fjor arbeidet med å få etablert et investeringsselskap som skulle hjelpe klubben med å finansiere spillerkjøp. Slik skulle Viking øke handlefriheten, uten at det gikk på bekostning av arbeidet med å få skikk på klubbens økonomi.

Aksjonærene i Viking ASA ble derfor invitert til å spytte inn 10 millioner kroner i selskapet, men ikke alle aksjonærene likte tanken om at det skulle komme inn et selskap på utsiden av klubben.

Derfor falt aksjonærene til slutt ned på at det beste ville være å tilføre kapital gjennom en ny aksjeemisjon, der midlene blant annet skulle brukes til å investere i nye spillere.

Står ved planen

Geir Solstad er klar på at de ikke har gått bort fra denne planen, og han beroliger supportere som frykter at emisjonspengene ikke vil vise igjen i et bedre sportslig produkt.

I 2015-budsjettet har Viking satt av om lag 5 millioner kroner til spillerkjøp. Disse investeringene skal finansieres gjennom den ordinære driften.

Bruk av emisjonspengene vil komme i tillegg til det opprinnelige budsjettet.

At pengene fra en eventuell emisjon skytes inn i selskapet gjør imidlertid at Viking ASA blir sittende igjen med risikoen og avskrivningene på spillerkjøp. Derfor kan ikke alle pengene brukes på spillerkjøp.

Viking ASA må ta hensyn til selskapets egenkapital og sørge for at det er sterk og ikke blir veldig skadeildene av dyre spillerkjøp.

Ingen kjøpefest

Under forrige aksjeemisjon i 2012 gikk eierne inn med 31 millioner kroner. Den gangen var egenkapitalen i selskapet tapt og store deler av emisjonspengene ble brukt til å styrke egenkapitalen gjennom å nedbetale gjeld.

Nå har den økonomiske situasjonen bedre, og derfor vil det være mulig å bruke deler av pengene til å investere i spillerstallen.

- Vi trenger ikke noen emisjon for å overleve, men den vil styrke selskapet. En eventuell emisjon vil gi oss handlefrihet mot slutten av overgangsvinduet, i sommer og foran neste sesong, sier Solstad.

Han er likevel klar på at selv om emisjonspengene skal brukes på å styrke spillerstallen, blir det ingen kjøpefest i Jåttåvågen, slik publikum var vitne til i årene etter flyttingen til Viking stadion.

— En emisjon gir oss mulighet og frihet til å investere i spillerstallen. Det skal imidlertid ikke bli som tidligere år, der det har vært om å gjøre å bruke pengene så fort en har fått dem mellom hendene, sier Solstad.

Kostnadskutt

Viking har de siste månedene foretatt en intern opprydning og effektivisering. Klubben ha måttet vise aksjonærene at de evner å kutt kostnader og drive forsvarlig. Det var de rett og slett nødt til, skulle de få aksjonærene interessert i å nok en gang spytte inn penger i selskapet.

Samtidig er ikke Vikings økonomi bedre stilt enn at klubben fortsatt er avhengig av betydelig spillersalg for å oppnå balanse på den ordinære driften. Det er fortsatt et stykke igjen før klubben er økonomisk friskmeldt.

— Når vi har fått orden på økonomien og er ferdig med den omveltningen vi er inne i, er det veldig bra hvis vi har tilgjengelige midler og da er det helt naturlig å bruke dem på å styrke laget. Vi skal bygge et lag som skal vinne noe, sier styrelederen.

Les også

  1. Hent Hangeland hjem nå

  2. Viking må selge mer

  3. Ingason: - Viking var den perfekte klubben for meg

  4. Viking står ikke på bar bakke i midtstopperjakten

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt27177354233158
2Molde27165664362853
3Viking2714675244848
4Rosenborg27127853391443
5Kristiansund27134103539-443
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien