Fotball

Livet sto ikke til å redde: - Kan ha dødd fordi noen ville spare 3750 kroner

Spillerforening mener medlemmenes sikkerhet ikke blir ivaretatt.

Lagkameratene og supportere tenner lys for å minnes Patrick Ekeng som kollapset under en fotballkamp i Romania fredag.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

Fotballverdenen mottok fredag med sjokk og sorg nyheten om at Dinamo Bucuresti-spiller Patrick Ekeng kollapset underveis i kampen mot Viitroul. Han ble fraktet til sykehus, men livet hans sto ikke til å redde.

I ettertid er det kommet frem at det nødvendige medisinske utstyret ikke var på stadion eller i ambulansene som var tilgjengelig.

Rumensk fotball er i en økonomisk krise, og den nasjonale spillerforeningen (AFAN) frykter nå at det er sparetiltak som er årsaken til at Ekeng ikke fikk den hjelpen som kunne ha reddet livet hans.

Ifølge AFAN koster det klubbene så lite som 3750 kroner å ha livreddende utstyr tilgjengelig på hver kamp.

— Vi venter på resultatene av obduksjonen, men det er mulig at Patrick Ekeng kan ha dødd fordi noen ville spare 3750 kroner. Hvis det er sant er det veldig trist, sier AFAN-president Emilian Hulubei.

Før finalen:

Les også

Liverpool ber titusenvis av fans trosse rådet til Jürgen Klopp

Mener fotballspillere har få rettigheter

Ifølge FIFPro (Den internasjonale spillerorganisasjonen) har flere rumenske klubber sett gjennom fingrene på livreddende utstyr på kampene.

Spilleren Henry Chinonso Ihelewere døde under en treningskamp i 2012. Etter det ba den nasjonale spillerforeningen Det rumenske fotballforbundet om at ambulanser med slikt utstyr skulle være påkrevd på alle nasjonale kamper.

Hulubei mener at klubbene i de tre øverste divisjonene har fått tillatelse til å ha sykebiler med minimalt med livreddende utstyr.

— Vi kjemper kontinuerlig for spillernes rettigheter. Fotballspillere i Romania er langt unna å bli behandlet på samme måte som andre arbeidere i landet, sier fagforeningslederen.

Theo van Seggelen, generalsekretær i FIFPro, sier at tankene går til alle som er berørt av det tragiske dødsfallet.

— Det er sjokkerende. Etter at lokale myndigheter har gjort ferdig sin etterforskning, forventer vi svar på om denne tragiske hendelsen kunne vært unngått eller ikke.

— Ekeng følte seg ikke bra før kampen

Monique Chantal, Ekengs storesøster, sier til BBC at broren hennes sa til bestekameraten sin før kampen at han følte seg veldig trøtt.

— Han sa til sin beste venn at han ikke var i stand til å spille. Han sa at han var veldig trøtt, sier hun til BBC.

— Hvis dette er fotball og livet til profesjonelle spillere, da gir det grunn til refleksjon, sier spillerens mor, Celine Chemi til BBC.

Les mer her:

Les også

  1. Fredrik Strømstads tidligere lagkamerat døde etter hjerteinfarkt under kamp: - Det er ubegripelig

  2. Liverpool-fansen raser mot billettplanen: - Mange vil bli snytt for finalen

  3. Legendens triste avslutning på Chelsea-karrieren: - Satt og stirret ut i luften

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Kameruns herrelandslag fotball