Toppdommeren må stå over enda en runde - nektes å dømme i Eliteserien

– Han blir ikke satt opp som dommer før en løsning foreligger, sier generalsekretæren i Norges Fotballforbund.

UTELUKKET: Det er dårlig stemning mellom toppdommer Svein-Erik Edvartsen (bildet) og dommersjef i NFF, Terje Hauge. Inntil konflikten er løst får ikke Edvartsen dømme mer norsk eliteseriefotball.
  • Roar Lyngøy

Svein-Erik Edvartsen er en av Norges beste fotballdommere. Derfor vakte det stor oppsikt da han ikke var satt opp som dommer i åpningsrunden i Eliteserien.

Heller ikke til 2. runde fikk han noe oppdrag. Norges Fotballforbund innrømmet etterhvert at det var «gjensidig manglende tillit» mellom Edvartsen og dommerseksjonen som ledes av Terje Hauge.

Les også

Edvartsen fortsatt ute i kulden: – Det står ikke på meg

Nytt møte etter påske

Så, 30. mars, sendte NFF ut en pressemelding om at partene hadde snakket sammen, og at man nå skulle «se fremover». Men heller ikke til 3. serierunde, som spilles kommende helg, ble Edvartsen satt opp som dommer.

Konflikten er dermed på ingen måte løst, som pressemeldingen kunne gi inntrykk av.

– Saken er roet ned nå i den forstand at partene møtes til samtaler rundt samme bord i uken etter påske. I mellomtiden, og inntil en løsning foreligger, vil ikke Svein-Erik Edvartsen bli satt opp som dommer. Han er innforstått med det, sier NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til Bergens Tidende.

Les også

Oppvaskmøte i NFF: Dommersjefen og Edvartsen «skal se fremover»

– Kan du si noe om hva som er problemet?

– Det er ikke noe nytt ut over det som er omtalt tidligere. Det er bra nå med påskeferie og litt luft, sier Bjerketvedt.

Minst én runde til ryker

Dette betyr at Edvartsen, som nylig debuterte som dommer i VM-kvalifiseringen, heller ikke settes opp som dommer 2. påskedag (fjerde serierunde).

Les også

Fastlåst konflikt ryster NFF: Mener dommersjefen bør trekke seg

Trolig kommer dommeroppsettet for 5. serierunde tirsdagen over påske. For at Edvartsen skal bli klar til den runden, må man altså ha blitt enige om veien videre første arbeidsdag etter påskehøytiden. Blir man ikke det må Edvartsen være tilskuer også i femte runde.

Etter det Bergens Tidende forstår er de norske toppdommerne splittet i synet på dommersjef Terje Hauge. Av noen kritiseres Hauge blant annet for manglende takhøyde og for lite synlighet i media. Hauge har ikke ønsket å uttale seg i saken, men har henvist til andre i NFF.

Les også

NFF bekrefter konflikt med dommerprofil: Edvartsen er utestengt på ubestemt tid

Svein-Erik Edvartsen har reagert på teamsammensetning, samt at han ikke lenger fikk ha Rune Pedersen som sin mentor. Pedersen var i en årrekke dommersjef i NFF før Hauge overtok den rollen. Hauge satte seg selv inn som Edvartsens mentor, mot sistnevntes vilje.

Det er dommersjef Hauge som vurderer hvilke dommere som settes opp til hver runde.

– Jeg har ingen kommentarer til dommersjefens vurderinger, sier Edvartsen.

Uenige om åpenhet

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg gikk på en blogg ut med full støtte til Edvartsen. Staberg gjentok denne uken sin skuffelse over Terje Hauge i et Facebook-innlegg:

«Men så var det ikke over likevel da. Kjære dommervenner, ikke si at jeg skal holde kjeft. Dette er lederskap i miniputtklassen».

Per Ivar Staberg har gått ut med sin støtte til vrakede Edvartsen.

En av dem som kommenterer innlegget er dommerdelegat Ragnar Dahl, som inntil nylig satt i dommerkomitéen i Troms.

«Dette er bare trist. I enhver organisasjon bør det være takhøyde for å gi uttrykk for sine meninger, til å komme med innspill og ha åpne diskusjoner for å løfte og utvikle organisasjonen ytterligere», skriver Dahl. I samtale med Bergens Tidende fastholder Dahl det han skriver.

Slett ikke alle liker den offentlige skittentøysvasken. Tidligere toppdommer Kjetil Sælen skriver på Facebook:

«Er så trist å lese det som skjer rundt gamle dommervenner for øyeblikket. Husk at det er «oss» mot resten, gutter, da må vi stå sammen i hvert fall utad. La det være tøffe diskusjoner, men hold dem internt», skriver Sælen.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk