Fotball

VIF har fått kraftig kritikk for trenerjakten, men ekspertene er imponerte

<p>Mener klubben og Rekdal lever godt med at andre fikk tilbud om jobben før ham.</p>

ÅLESUND 20120809.Europa League kvalifisering 2012, 3. runde. Aalesunds trener Kjetil Rekdal slår ut med armene under kvalifiseringskampen til Europa League i fotball mellom Aalesund og APOEL på Color Line Stadion i Ålesund torsdag kveld.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist
ÅLESUND 20120809.Europa League kvalifisering 2012, 3. runde. Aalesunds trener Kjetil Rekdal slår ut med armene under kvalifiseringskampen til Europa League i fotball mellom Aalesund og APOEL på Color Line Stadion i Ålesund torsdag kveld.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport!

Vålerenga har jaktet ny trener siden Martin Andresen trakk seg etter forrige sesong. Tirsdag kom svaret: Kjetil Rekdal.

En desperat jakt på slutten, hevder mange innen fotballmiljøet.

Tirsdag kom svaret: Den nye treneren er Kjetil Rekdal.

Per-Mathias Høgmo virket etter hvert som førstevalget, men han takket nei før helgen. Da Ståle Solbakken fikk sparken i Wolverhampton, skal han raskt ha fått en henvendelse fra Vålerengas styreleder Åge-Petter Christiansen.

Og søndag var Jan Jönsson inne til intervju om jobben, for dagen etter å takke ja til et tilbud fra Aalesund.

Da sto klubben igjen med Kjetil Rekdal, en trener med en helt annen lederstil enn Jönsson, sier kritikerne.

— Hvordan skal man gjøre det da? spør Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse.

Han har fulgt prosessen fra utsiden, og snakker engasjert og lenge om temaet, samme dag som det blir kjent at han selv har kjøpt og overtar avisen han selv jobber i.

Han mener den store forskjellen på treneransettelser i en klubb som Vålerenga, og lederansettelser i næringslivet og organisasjoner ellers, er den store medieinteressen fotballagene skaper.

— Opplysningene lekker jo som en sil i alle retninger. Kandidater lanserer seg selv, og det blir etter hvert åpenhet om noe som var ment å være lukket. Vålerenga prøver jo å gjøre det konfidensielt, sier Lerø, og sammenligner med en annen profilert ansettelsesprosess som Christiansen nylig hadde ansvaret for – ny kringkastingssjef i NRK. Da hadde VIF-lederen på seg hatten som hodejeger i sitt eget firma Hodejegerne.

— Vi vet jo ikke hvem som takket nei til NRK-jobben, for der er alt så konfidensielt.

Helt normalt med ulike profiler

Vålerenga-sjefen har også fått kritikk for at han bekreftet at Høgmo hadde fått et tilbud. Heller ikke det finner Lerø grunn til å kritisere.

— Det ville aldri en hodejeger gjort, men her var Christiansen styreleder, og skjønte at det ikke var grunn til å benekte noe alle uansett visste.

Til og med kritikken av at Vålerenga sto igjen med to kandidater i Jönsson og Rekdal, som fra utsiden ser ut til å ha helt forskjellig lederstil, ser Lerø noen grunn til å kritisere.

— At styret får fremlagt ledere med ulik profil er helt normalt. De to har ulike styrker og svakheter, og begge har lyktes og mislyktes i tidligere jobber. Det er helt normalt at det er ulike meninger i en organisasjon, sier Lerø, og viser til rapportene om at det er investorene med Tor Olav Trøim i spissen som skal ha et sterkt ønske om en Rekdal-retur til Valle.

Han har ingen tro på at investorene tvinger gjennom sin vilje på Valle, og at styret går for Rekdal mot sin vilje.

Han tror heller ikke at Kjetil Rekdal bryr seg om at andre har fått tilbud før ham.

— Det gjør han overhodet ikke. Han vil bare si at han er bedre enn alle de andre trenerne som er spurt. Han vet at det er han som er sjefen, sier Lerø.

Uvanlig med retur

I ledelsesperspektiv mener han imidlertid at det er overraskende at Rekdal kommer tilbake som Vålerenga-trener.

— Det er jo veldig sjeldent at ledere kommer tilbake i toppjobber de har sluttet i etter at det gikk dårlig. Det finnes ikke mange eksempler på det.

Rekdal ledet Vålerenga til seriegull i 2005, men året etterpå gikk det mye tråere, og både klubb og trener var enige om at det beste var å avslutte forholdet.

- Klubben og jeg hadde slitt hverandre helt ut, skriver Rekdal selv om perioden i sin selvbiografi.

— Men i fotballen er det jo ikke så farlig å få sparken som i andre sammenhenger. Ofte får du jobbtilbud ikke lenge etterpå, sier Lerø, og sier det er noe ikke så mange andre ledere opplever.

Rekdals nye ansettelse skjer det bare uker etter at han fikk sparken i Aalesund. Der er som nevnt Jan Jönsson nå ny trener, mannen som før jul fikk sparken i Rosenborg.

Må være en gallionsfigur

Jan Ketil Arnulf er førsteamanuensis på Institutt for ledelse og organisasjon på Handelshøyskolen BI.

Han ledet en forskningsstudie i 2010 som konkluderte med at klubber som sparket treneren sjeldent fikk bedre resultater av det.

Han har også fulgt Vålerengas trenerjakt, og tror ikke Rekdal vil hemmes av VIFs andre forespørsler om det er han som ender opp med jobben.

— I sånne prosesser er det alltid mye mer som foregår på innsiden av organisasjonen enn man ser på utsiden.

Han er heller ikke særlig kritisk til at Vålerenga sto igjen med så forskjellige kandidater som Jönsson og Rekdal.

- Alle ledere forandres i den konteksten de er i. Jobben er veldig kompleks, og det vet også Rekdal.

Arnulf understreker kompleksiteten i trenerstillingen, og kravene om å bygge noe langsiktig internt, samtidig som treneren er en gallionsfigur offentlig som skal skape begeistring rundt klubben.

— Interessen i mediene og blant supporterne er avgjørende, og da kan noen bli fristet til å gå for sirkus.

På generelt grunnlag er imidlertid Arnulf kritisk til kompetansenivået til styrene i fotballklubbene.

- Der tror jeg det ofte er lite fredelig, med veldig mye støy, og veldig lite signal. En leder må skape ro i klubben. Jeg tror det er mye inkompetanse og overtro som ligger bak mange avgjørelser i klubbene.

Les også

 1. Rekdal: - Det blir mer sirkus

 2. Rekdal vil skape ny VIF-suksess

 3. Siem: - Klubben trenger Rekdal

 4. VIF-leder avviser investorpress

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Rosenborg114521914517
5Strømsgodset115241720-317
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien