Her er tallene som beviser Nordlie-effekten

Lag får som regel en positiv effekt etter at Tom Nordlie har tatt over.

ENGASJERT: Det har aldri vært noe i veien med engasjementet til Tom Nordlie.

Det er en tanke som umiddelbart slår inn når Tom Nordlie blir nevnt. En ypperlig redningsmann. Og like fort kommer tanken om at på lang sikt så går kurven etter hvert nedover.

Derfor kan han være en god investering på høsten i lag som har gjort det dårlig, men kanskje bør man unngå en langtidsansettelse.

Men stemmer dette?

Redningsmann

Ved å se på de ti siste kampene før han overtok, de ti første kampene han ledet, resten av tiden i klubben og de ti første kampene med hans erstatter, så får man kanskje svar på dette.

Siden han tok over Odd Grenland i 1998 har han sittet ved roret i åtte norske toppklubber.

Og det er ingen tvil. Han har hevet nivået. I syv av de åtte har han økt poengsnittet (Vålerenga er den eneste klubben han ikke klarte dette) i forhold til forgjengeren. Og i fem av de syv var det enorm forskjell.

  • I Sandefjord gikk de fra 0,9 poeng i snitt til 2,2. * I Start fra 1,3 til 2,7. * I Viking fra 0,7 til 1,7. * I Kongsvinger fra 0,5 til 2,1. * I Fredrikstad fra 0,8 til 1,5. ## På lang sikt

Hva så med resten av tiden med Nordlie? I samtlige klubber hvor han fortsatte gikk poengsnittet ned (fortsatte ikke i Viking og Fredrikstad).

Bortsett fra i Vålerenga hvor det økte marginalt fra 0,90 til 0,94. Hvilke resultater fikk så den nye treneren i hans første ti kamper etter Nordlie hadde forlatt klubbene?

I tre av åtte klubber hadde trenerne bedre resultater enn Nordlies ti første kamper.

Og til slutt — fikk de nye trenerne bedre resultater i de ti første kampene enn det Nordlie fikk i hele perioden han var i klubbene?

I seks av åtte klubber var den nye treneren bedre. Kun i Odd og Lillestrøm hadde Nordlie bedre resultater som trener enn arvtakers start i klubbene.

Tre kvalifiseringstap

Men nå er det ikke slik at poengsnitt kan gi et endelig svar. Man må selvsagt se på sportslige meritter.

Han imponerte stort med å ta Odd opp i eliteserien i 1998 og etablerte de der med en 7. plass året etter.

Så gikk turen til Vålerenga. Og det ble ingen suksess. Han gikk ned med skuta i hans første år da de røk i eliteseriekvalifiseringen mot Sogndal.

Etter et friår tok han over Sandefjord i 2002. Der ble det tap i kvalifiseringen til eliteserien to år på rad.

Suksess med Start

I 2004 reiste han lenger sør da han ble trener for Start. Og der vant han en stor plass i sørlendingenes hjerter. Han rykket opp med Start på første forsøk etter å ha gått til topps i 1. divisjon på suverent vis.

Og jubelferden fortsatte. Året etter ble det et overraskende sølv i eliteserien, bare ett poeng bak Vålerenga. Dessverre ble det tap hjemme for Fredrikstad i siste serierunde. Uavgjort hadde gitt seriegull.

Men 2006 ble en nedtur og han måtte gå da Start lå på 13. plass i juli. Ny trener Stig Inge Bjørnbye berget plassen til Start.

Nordlie ble selv redningsmann det året. Han tok i september over sjefsrollen i Viking, som da var sist på tabellen, og berget plassen til siddisene i siste kamp da de knuste Brann 5-0 på hjemmebane, mens både Odd og HamKam tapte.

Cuptittel

Året etter gikk veien til Åråsen og Lillestrøm. Og her startet det også veldig bra.

Det ble 4. plass i serien i 2007 tre poeng bak Viking og i cupfinalen slo de Haugesund 2-0 etter to scoringer av Olivier Occean.

Året ble han sparket da Lillestrøm var nummer 13 på tabellen i mai. Først tok Erland Johnsen over, før Henning Berg kom inn helt på tampen av sesongen. LSK berget plassen.

Nordlie fikk i september samme år på nytt oppgaven med å redde et lag. Denne gangen ble Kongsvinger arbeidsgiver. Han løste utfordringen akkurat slik det har blitt for vane for Nordlie. Kongsvinger berget plassen i 1. divisjon selv om de var fem poeng under streken da han gikk inn portene på Gjemselund stadion for første gang den høsten.

Ikke tre på rad

Han fortsatte i klubben og hadde en god sesong i 2009, da Kongsvinger lå på 3. plass på sensommeren. Da kom Fredrikstad på banen. Kanskje ikke så rart. De lå på 14. plass i eliteserien.

En plass de også fikk til slutt og dermed ble det kvalifisering mot erkerival Sarpsborg 08. En kamp de tapte 0-2 på hjemmebane. Etter å ha reddet Viking og Kongsvinger ble det ikke tre på rad da han mislykkes med Fredrikstad. I stedet måtte han se at Kongsvinger rykket opp som vinner av kvalifiseringen, et opprykk han så absolutt var en del av.

Han forlot Fredrikstad i januar 2010 etter at det kom frem at klubben hadde store økonomiske problemer. Året etter var han tilbake i Kongsvinger. Han ledet de til en 7. plass, to poeng bak den siste plassen som ga mulighet til kvalifiseringsspill til eliteserien.

I 2012 ledet han samme klubb til 9. plass i 1.divisjon før han ga seg i klubben.

Ikke umulig

Sandnes Ulf har ti poeng etter 16 kamper. Og det kan virke som det er en svært vanskelig oppgave for Tom Nordlie å berge plassen med så få poeng vel halvveis i sesongen.

Fire lag siden 2002 har hatt 10 poeng eller færre etter 16 kamper, og alle har rykket ned. Start gjorde det i 2002 (10 poeng), HamKam i 2008 (ni), Sandefjord i 2010 (seks) og Stabæk for to år siden (syv).

Men det er ikke umulig.

Bryne hadde åtte poeng etter 16 kamper i 2001 og berget plassen etter å ha slått HamKam 3-0 sammenlagt i kvalifseringen til eliteserien. Og da spilte de også fire færre kamper enn det de gjør i dagens eliteserie.

Dessuten er det bare fire poeng opp til sikker plass.

Med andre ord, det høres ut som en overkommelig oppgave for en redningsmann som Tom Nordlie...

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk