Fotball

Fotballeksperter om TILs fremgang: – Tror de er i medaljekampen hele veien inn

– Det Simo Valakari har gjort i Tromsø er en revolusjon.

Flere av landets eksperter roser TIL og Simo Valakari etter den sterke vårsesongen.
  • Lars Elvevold

TIL står med tre strake seire, og har for alvor spilt seg inn i medaljekampen i årets eliteserie. Etter snart et år i trenerstolen på Alfheim har Simo Valakari forvandlet det som var et bunnlag til det som for øyeblikket er et av Norges beste fotballag.

Vi snakket med noen av landets fremste fotballeksperter for å høre hva de tenker rundt TILs vårsesong og Valakaris rolle i suksessen.

Christian Gauseth (Mjøndalen-spiller og fotballekspert på Eurosport)

– Valakari og TIL har fortsatt der de slapp i fjor høst, og jeg vil betegne det Valakari har gjort i Tromsø en revolusjon. De spiller underholdende fotball og har gjort ting helt annerledes enn andre.

– Spiller TIL den mest underholdende fotballen i Eliteserien?

– Sammen med Ranheim gjør de det, men måten Tromsø spiller på ligger nok enda nærmere mitt hjerte.

– Valakari har bygd mesterlag før, og har fått spillere som Runar Espejord, Jostein Gundersen, Kent Are Antonsen og Lasse Nilsen til og prestere på et helt annet nivå enn tidligere. Han er helt åpenbart en god leder som har fått spillerne til å tro, sier Gauseth som tror Valakaris suksess legges merke til av andre klubber.

– Det er klart at det han har fått til blir lagt merke til for det er rett og slett bemerkelsesverdig, spesielt måten de spiller fotball på. Hvis jeg var TIL ville jeg forsøkt å ikke tenke så altfor mye på det, sier Eurosports fotballekspert.

– Tar TIL medalje i år?

– Jeg tror de sikrer seg en plass som gir kvalifisering til Europa, altså topp-4, avslutter Gauseth.

Ola Bernhus (sportskommentator Aftenposten)

– Det Tromsø har gjort er etter min mening det gledeligste i norsk fotball i årets sesong. Valakari tok over et lag i bunnstriden, og det de fleste da gjør er å spille «cupfotball» der det handler om å sparke ballen langt unna og gjøre det enklest mulig. Tromsø og Valakari gjorde det stikk motsatte og det kan andre lære av. Ingen blir bedre av å spille dårligere fotball, og Valakari har åpenbart store pedagogiske evner som har fått Tromsø-spillerne til å tro på hans filosofi.

– Andre lag sparker ballen langt bort for å få hvile noen sekunder. Tromsø slår heller noen ekstra pasninger for å få hvilt seg, illustrerer Bernhus.

– Hvor lenge tror du TIL får beholde Valakari?

– Det vil alltid være klubber som er på jakt etter trener, for på det området er det stor omsetning. For Valakari vil det ikke være noe poeng å gå til en annen norsk klubb med et TIL-lag som er høyt på tabellen og spiller god fotball, sier Bernhus.

– Hvor tror du Tromsø ender i årets eliteserie?

– Det avhenger selvsagt av andre lag. Brann og Rosenborg har vært solide, og andre lag kan plutselig få en kolossal høstsesong. Men det er ikke noen åpenbar grunn til at andre lag plutselig skal bli bedre enn Tromsø, og jeg tror de vil være i medaljekampen helt inn, sier Aftenpostens sportskommentator, som avslutter med å gi TIL-laget et stort kompliment.

– Jeg er slik at jeg holder med lagene som spiller best fotball. To ganger i det siste når jeg har jeg satt meg i stolen klokken 18.00 på søndager, så har jeg valgt å se Tromsø, avslutter Bernhus.

Jesper Mathisen (fotballekspert TV 2)

– Tromsø har rett og slett sjarmert meg i årets sesong. De har et høyt toppnivå og er en reell medaljekandidat, sier Mathisen som gir Simo Valakari mye av æren for TILs snuoperasjon det siste året.

– Valakari tok over et bunnlag, og hvis noen hadde nevnt medaljestrid i fjor hadde vel folk bare flirt. Jeg synes det var kult av TIL å hente Valakari og ikke bare hente en av trenerne som går på rundgang i norsk fotball.

Mathiesen trekker spesielt frem måten TIL og Valakari har vært trofast mot sin filosofi etter den skrekkelige serieåpningen borte mot Start.

– I den kampen spilte de på seg brudd etter brudd, og vi sa alle at TIL var altfor naive. Men Valakaris lag har stått i det og har etter hvert fått resultater, sier TV 2s fotballekspert.

– Hvor lenge får TIL beholde Valakari på Alfheim?

– Han virker å trives på Alfheim, men som alle andre vil Valakari la seg smigre når større klubber banker på døren. Tromsø har nok Valakari på lånt tid, men samtidig ønsker fort Valakari å oppleve større ting med Tromsø, gjerne en medalje, som i så fall vil være en enorm prestasjon, sier Mathisen.

– Tror du TIL tar medalje?

– Brann og Rosenborg tar de to første plassene. Jeg tror Tromsø har gode muligheter til å havne foran Ranheim, men Molde har på papiret en bedre stall enn Tromsø. Men Tromsø har mer å gå på med tanke på at Gjermund Åsen ikke har spilt alle kampene, og kan utmerket godt ta medalje. Men skal jeg tippe ender de et sted mellom 4 og 6. plass, avslutter Jesper Mathisen.

Knut Espen Svegaarden (t.h) mener Simo Valakari er et bevis på trenerens viktighet i en fotballklubb

Knut Espen Svegaarden (VG)

– Tromsø er et godt bevis på at treneren fortsatt kan spille en viktig rolle. For å være helt ærlig så er det mange trenere det ikke er så stor forskjell på, men Valakari er annerledes. Han er en elev av Guardiola og Cruyff-skolen, en type fotball som jeg er veldig glad i, sier «Svea», som også har latt seg begeistre av Runar Espejord i årete sesong.

– Vi som følger norsk fotball tett har ventet på Espejord. Han er jo nærmest en komplett spiss, men skadene har bremset utviklingen hans, sier Svegaarden.

– Hvor lenge tror du TIL får beholde Valakari?

– Jeg forstår godt de som tenker at Valakari snart kan forsvinne. Forskjellen mellom de store og små klubbene blir bare større og større, og hvis klubber som for eksempel Malmö eller København viser interesse blir det vanskelig for Valakari å takke nei, sier VGs fotballkommentator.

– Tar TIL medalje i årets eliteserie?

– Rosenborg vil helt sikkert være der oppe og jeg tror ikke Brann kommer å sprekke. Tromsø har vist at de er like gode som de lagene som kommer bak de to, men en skade på for eksempel Espejord kan endre på mye. Tromsø ender et sted mellom 3. og 8. plass tror jeg, sier Svegaarden.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde8512158716
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Eliteserien